6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下如果第一餐係食多種生果米糊第二餐先至食粥食麵嗰啲得唔得? 有時覺得佢兩餐唔係食麵就食粥反而有啲悶.

大宅

bonbon926 發表於 20-3-29 20:10
想問下如果第一餐係食多種生果米糊第二餐先至食粥食麵嗰啲得唔得? 有時覺得佢兩餐唔係食麵就食粥反而有啲悶 ...

我唔知得唔得,我本身就係第一餐米糊 第二餐食飯仔
有時朝早煮BB意粉比佢食,加菜、肉同蛋黃。
中間時間會有餅乾或麵包同埋水果食。早午晚三餐奶。
我係新手媽媽,我朋友都話兩餐固體就夠,唔洗迫,佢地話肯食米糊食到一歲都可以接受,不過記住另一餐比佢試多啲野,我覺得都好睇BB消化能力,我試過兩餐都食飯仔,便便會無咁好。

男爵府

bonbon926 發表於 20-3-29 20:10
想問下如果第一餐係食多種生果米糊第二餐先至食粥食麵嗰啲得唔得? 有時覺得佢兩餐唔係食麵就食粥反而有啲悶 ...

梗係得,粥糊麵飯甚至薯仔麵包其實都係澱粉質類,任轉任換。大人都冇規定日日都食飯啦。只要營養均衡就得,食物種類冇限。

大宅

honeybid2 發表於 20-3-30 23:43
梗係得,粥糊麵飯甚至薯仔麵包其實都係澱粉質類,任轉任換。大人都冇規定日日都食飯啦。只要營養均衡就得 ...

聽到你咁講都放心啲!同埋整生果糊真係快靚正(emoji)慳返啲時間

別墅

MrsSilviaChan 發表於 20-3-30 22:06
我唔知得唔得,我本身就係第一餐米糊 第二餐食飯仔
有時朝早煮BB意粉比佢食,加菜、肉同蛋黃。
中 ...

想問下你米糊果餐有冇加菜呀肉呀甘?

大宅

angelwcy 發表於 20-4-2 18:30
想問下你米糊果餐有冇加菜呀肉呀甘?

無呀,因為好似同水果糊唔夾。

首頁

尾頁

跳至