自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如公司員工住所大廈有人確診,公司要求該員工家居隔離14天,咁嗰14天應該扣大假或扣人工嗎?該同事工種不可home office的

大宅

回覆樓主:

嗰個員工已有14日未放嘅大假嗎?如果冇,而佢之後喺未儲夠假之前就離職,到時佢要賠返比公司咖啵。應該係員工同意下放NPL吧。

珊瑚宮

回覆樓主:

你上 Baker Mackenzie 個網站,佢哋有份 COVID-19 Global Employer Guide,香港個part Q10有講

大宅

好媽媽勳章

回覆 bing-jing 的帖子

謝謝!

珊瑚宮

ikongma 發表於 20-3-30 21:22
回覆 bing-jing 的帖子

謝謝!

唔客氣,其他大籮firms 都有uploaded 類似既嘢,但我覺得呢間係最易睇 同引用

男爵府

牛年勳章

bing-jing 發表於 20-3-30 21:21
你上 Baker Mackenzie 個網站,佢哋有份 COVID-19 Global Employer Guide,香港個part Q10有講
...

(emoji)(emoji)(emoji)
Great resource

珍珠宮

bing-jing 發表於 20-3-30 21:27
唔客氣,其他大籮firms 都有uploaded 類似既嘢,但我覺得呢間係最易睇 同引用
...

大籮firms

珍珠宮

bing-jing 發表於 20-3-30 21:21
...

提外話,雖然我唔係做HR,今次係各渠道都睇到好多所謂做HR的人可以有幾唔pro,唔pro到比我呢個非HR人更差。完全呃飯食。

有好多人對HR的專業皮毛過皮毛,以為HR只係做interview,計糧,供MPF這些。這些真係唔算乜。真正做HR如大行那種,我覺得佢哋好叻,成日戥做真HR專業的人唔抵。

珊瑚宮

白毛毛 發表於 20-3-30 21:42
提外話,雖然我唔係做HR,今次係各渠道都睇到好多所謂做HR的人可以有幾唔pro,唔pro到比我呢個非HR人更差 ...

大行HR 有D 都好混吉的,有時佢哋只係門面大,有其他professional departments support 我見唔少都係一舊飯,問多兩問就見真章

珍珠宮

bing-jing 發表於 20-3-30 21:45
大行HR 有D 都好混吉的,有時佢哋只係門面大,有其他professional departments support :wahah ...

我見我哋的HR分門分科。我估計唔會個個十項全能。
當然總會有些係時運高入到去。

首頁

尾頁

跳至