夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

離婚好多時因男需要時,對方比唔到佢做成吵鬧,而做成離婚導線.有無女性又得唔到而離婚呢?

大宅

如果婚姻只是建基於性愛,根本不用結婚,現在絕少數人婚前冇性行為。事實上,結婚之後一定會無左新鮮感及刺激。同埋家庭的大小事會影響大家的心情,所以重性愛的人,不要結婚及生仔。

珍珠宮

sisiefung 發表於 20-4-1 19:27
如果婚姻只是建基於性愛,根本不用結婚,現在絕少數人婚前冇性行為。事實上,結婚之後一定會無左新鮮感及刺 ...

有得埋牙,先講有無新鮮感
但呢度好多係請人或被請食閉門羹喎

侯爵府

20150618bb 發表於 20-4-1 17:45
離婚好多時因男需要時,對方比唔到佢做成吵鬧,而做成離婚導線.有無女性又得唔到而離婚呢? ...

有親戚係咁。

侯爵府

離婚好多時因男需要時,對方比唔到佢做成吵鬧,而做成離婚導線.有無女性又得唔到而離婚呢? ...

我認同,最近幾個鋪鬧離婚都係同無性有關

大宅

你咁樣形容會令人誤會婚姻為性,其實我明白你講乜。唔從性慾出發,其實性的確係關係上有好重要嘅作用。

係一個相互表達感情嘅過程。

珍珠宮

我唸好多人都唔會去探究或平心面對 真相 點解對方會漸漸地發展到同自己性愛唔協調而及時拎出來同對方一齊探討,尋求有共識的解決方法。
人最容易係接受一D自己唔使花功夫去做嘅分析結果,例如,對方貪新鮮。對方變態。對方成日唸埋曬D污糟嘢。乜0野都係對方要花嘅功夫來改變就自己。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

AudiQ7 發表於 20-4-2 00:30
你咁樣形容會令人誤會婚姻為性,其實我明白你講乜。唔從性慾出發,其實性的確係關係上有好重要嘅作用。

...

認同妳講嘅。
從另一角度來分析:「婚姻為性」係舊社會 那男女不平定嘅模式,種種避孕方法還未發明之前對經濟好有效用嘅道德觀念「倘若自己禁不住,就可以嫁娶。與其慾火攻心,倒不如嫁娶為妙。」我有個佛家女友笑話佢D佛教師姐 認為 性事都要先攞0左「執照」先有得做。所以有人都會以性事為專一,出軌嘅界定,以性事為離婚嘅界定。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 20-4-2 01:05
我唸好多人都唔會去探究或平心面對 真相 點解對方會漸漸地發展到同自己性愛唔協調而及時拎出來同對方一齊 ...
。對方成日唸埋曬D污糟嘢。呢句成日掛在口邊

珊瑚宮

AudiQ7 發表於 20-4-2 00:30

...
多謝你明白,怕太長無人睇

禁止訪問

珊瑚宮

858D 發表於 20-4-2 01:20
認同妳講嘅。
從另一角度來分析:「婚姻為性」係舊社會 那男女不平定嘅模式,種種避孕方法還未發明之前對 ...

珊瑚宮

sisiefung 發表於 20-4-1 19:27
如果婚姻只是建基於性愛,根本不用結婚,現在絕少數人婚前冇性行為。事實上,結婚之後一定會無左新鮮感及刺 ...
出事最多的一類,[婚前冇性行為],我唔係只為性行為而婚,在現今社會做呢樣野又何需結婚?

珊瑚宮

高山路人 發表於 20-4-2 12:39
性係其中一個好重要的元素
又勿誤會結婚為性行為

複式洋房

有,我嘅好朋友,正正因為老公唔得,忍左10年,頂唔順準傋離婚。

珊瑚宮

MakiyoFong 發表於 20-4-2 15:38
有,我嘅好朋友,正正因為老公唔得,忍左10年,頂唔順準傋離婚。
其實佢地有無正確地面對,醫療可改善

複式洋房

20150618bb 發表於 20-4-2 15:46
其實佢地有無正確地面對,醫療可改善

有啊,上年佢地已經去睇左性治療師, 醫生都有同佢講話就算唔得,都要慢慢試下, 可能由撫摸開始。
但係佢老公睇完醫生就好似完咗個責任。 同佢老婆講話唔得都冇辦法㗎。
我個朋友已經等唔到啦,佢覺得好失望。一段冇性既夫妻關係,係完全維繫唔到

珊瑚宮

MakiyoFong 發表於 20-4-2 15:52
有啊,上年佢地已經去睇左性治療師, 醫生都有同佢講話就算唔得,都要慢慢試下, 可能由撫摸開始。
但係佢 ...
呢個都係生活中重要事

男爵府

其實婚姻無性,好似share wifi既同屋主

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-2 12:37
。對方成日唸埋曬D污糟嘢。呢句成日掛在口邊
對方晚晚發夢都係D污糟嘢,如果自己有潔癖,晚晚發夢都係佛家聖地,一塵不染,咁兩夫妻咪名符其實嘅「同床異夢」?!

首頁

尾頁

跳至