夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-1 17:45
離婚好多時因男需要時,對方比唔到佢做成吵鬧,而做成離婚導線.有無女性又得唔到而離婚呢? ...

我唸好多人都唔會去探究或平心面對 真相 點解對方會漸漸地發展到同自己性愛唔協調而及時拎出來同對方一齊探討,尋求有共識的解決方法。
人最容易係接受一D自己唔使花功夫去做嘅分析結果,例如,對方貪新鮮。對方變態。對方成日唸埋曬D污糟嘢。乜0野都係對方要花嘅功夫來改變就自己。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

AudiQ7 發表於 20-4-2 00:30
你咁樣形容會令人誤會婚姻為性,其實我明白你講乜。唔從性慾出發,其實性的確係關係上有好重要嘅作用。

...

認同妳講嘅。
從另一角度來分析:「婚姻為性」係舊社會 那男女不平定嘅模式,種種避孕方法還未發明之前對經濟好有效用嘅道德觀念「倘若自己禁不住,就可以嫁娶。與其慾火攻心,倒不如嫁娶為妙。」我有個佛家女友笑話佢D佛教師姐 認為 性事都要先攞0左「執照」先有得做。所以有人都會以性事為專一,出軌嘅界定,以性事為離婚嘅界定。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-4-2 12:37
。對方成日唸埋曬D污糟嘢。呢句成日掛在口邊
對方晚晚發夢都係D污糟嘢,如果自己有潔癖,晚晚發夢都係佛家聖地,一塵不染,咁兩夫妻咪名符其實嘅「同床異夢」?!

珍珠宮

citybus 發表於 20-4-3 10:59
回覆 20150618bb 的帖子

肯定有!其實男女都有需要,若然晚晚訓間離果個,唔掂你又唔俾你掂,點忍?最大一 ...

有時睇呢樹好多太太都係分享從平時生活行為上嘅唔同來做婚姻危機嘅徵兆。
我覺得其實個婚姻危機徵兆可能發生得更早,就係性行為方面嘅改變,或者不協調就應該病趁淺中醫。分房瞓唔係關鍵,關鍵係有冇保持性行為同溝通嘅素質。
兩夫妻之間,性行為方面同溝通嘅改變,最有理由攤開來傾,唔使好似 平時生活行為上嘅唔同 後要用到暗示方式來慢鉅戰,冇實質證據對方又死口唔認。
好似琴晚,我會開門見山咁問我先生,問佢覺唔覺得佢性愛我嘅次數減少0左,分左幾個階段?最多階段係 我哋分居時期。其次係 我哋同住一屋簷下。最少係現階段,我唔使打人哋工,全職留係佢身邊。佢話即係 佢性愛我嘅次數密度 係同 佢同我一齊嘅時間多少成比例。我同意。
我又問佢 有冇分析佢自己點解會咁對我?佢話係因為當佢同我分開時,佢會miss我,就將miss我之情用性愛我來抒發。現在24小時X7 都有我隨身, 佢可以抒發愛我之情0係簡單嘅隨時摸我,掂下我,錫下我等等親密小動作上。

珍珠宮

syc7 發表於 20-4-4 18:08
啱,其實唔係用次數嚟睇,係兩個人之間平日嘅互動和溝通會更為重要,我自己做唔到呢頭鬧完交,果頭行埋一 ...
我好感恩呢版有妳明白我講嘅point,而且將我想表達嘅意思總結得更好。 我都做唔到 床頭打交後,唔經過平息溝通,一齊搵共識嘅過程,就去到床尾和。
性愛係唔可以好似 delete key 咁容易就剷除曬我嘅記憶 邊D事還有待一齊拆掂佢。

珍珠宮

lemon807 發表於 20-5-22 02:28

其實有啲人又係做到。。鬧完交,轉頭行埋又無事。。。。。 ...
好欣賞妳能接受到現實中有好多種種不同經營夫妻關係的方案。因應搭配不同,就有不同較為適合他們個別搭配的相處之道。不適合自己用的不代表不適合他人用。在經營兩性關係方面,「己所不欲,勿施捨於人」不再能以此一個原則就通行到。

首頁

尾頁

跳至