自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我知陳皮要浸去「囊」,但係咪要完全刮淨先得?事關靚陳皮唔平,次次捽到薄晒好似好浪費

珍珠宮

我從來都是保留整塊完整的陳皮來用。
你看中醫有要你這樣做嗎?

侯爵府

平平常常 發表於 20-4-1 21:19
我從來都是保留整塊完整的陳皮來用。
你看中醫有要你這樣做嗎?

中醫冇教,只係以前聽老人家講過要刮走啲囊先煲,所以一直都咁做。以前啲陳皮係我媽返鄉下帶落嚟,但幾年前佢腦退化後,我就要自己買,越賣越貴,所以想慳住用。

珍珠宮

yan_yan_mummy 發表於 20-4-1 21:32
中醫冇教,只係以前聽老人家講過要刮走啲囊先煲,所以一直都咁做。以前啲陳皮係我媽返鄉下帶落嚟,但幾年 ...

層白色的囊都有效用的,不要浪費。
我看中醫時,煎藥時陳皮都是整塊用的。

侯爵府

平平常常 發表於 20-4-1 21:41
層白色的囊都有效用的,不要浪費。
我看中醫時,煎藥時陳皮都是整塊用的。
...

原來咁多年我用錯方法。謝謝你

男爵府

我都係成塊落
D人驚煲出黎苦先刮
但其實靚陳皮唔會苦,同埋要凍水落

琥珀宮

yan_yan_mummy 發表於 20-4-1 21:14
我知陳皮要浸去「囊」,但係咪要完全刮淨先得?事關靚陳皮唔平,次次捽到薄晒好似好浪費
...

去淘寶買,買過一斤,樣唔靚仔,但勁香,放入鉄罐保存,有排用

男爵府

想問陳皮係咪最好放鐵罐內?玻璃樽得唔得?
一定要放雪櫃?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

藥用的話係唔會去囊,因為碗中藥係一定苦㗎嘛!

如果煮食唔去囊,年份淺嘅陳皮可能會有澀味,老陳皮冇乜澀味,我用10年以上陳皮煲湯冇去囊都冇澀味

wcpcelia    發表於 20-4-2 18:02

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我奶奶就話要刮 如果唔係d湯會苦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yan_yan_mummy 發表於 20-4-1 21:14
...

靚陳皮唔使喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

入饌我會刮

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老陳皮係唔洗去囊,上面有JM 話十年以上,因為囊已經陳化,無哂,但新皮白色囊要刮走,如果唔係煲湯會苦!

禁止發言

珍珠宮

Jakmm 發表於 20-4-1 23:05
我都係成塊落
D人驚煲出黎苦先刮
但其實靚陳皮唔會苦,同埋要凍水落

對,我用成塊完整陳皮來煲湯,不會有苦味。

珍珠宮

skyyyjun 發表於 20-4-1 23:28
想問陳皮係咪最好放鐵罐內?玻璃樽得唔得?
一定要放雪櫃?

都可以,最緊要密實、存氣。不過長期存放就最好避光。

陳皮不應該放雪櫃。要在室溫下陳化。

首頁

尾頁

跳至