懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽懷孕初期有食安胎藥?食咗幾耐?食完有冇唔舒服呀?其實係咪唔食好過食呢?

大宅

我有食過呀,係婦產科西醫開嘅安胎藥,其實只係荷爾蒙,食完冇唔舒服呀。有需要就食,醫生話對BB冇咩影響

大宅

大吉大吉 發表於 20-4-7 01:49
有冇媽媽懷孕初期有食安胎藥?食咗幾耐?食完有冇唔舒服呀?其實係咪唔食好過食呢?
...

我宜家用緊塞劑嘅安胎藥,由7wk開始用(因為嘔得太勁搞到下面出血,所以醫生開比我安胎),我諗住用到12wk先停。
點解我唔用口服安胎藥呢?要用塞劑安胎藥?因為醫生原本係想開口服安胎藥比我的,但佢話口服安胎藥嘅副作用係會暈或嘔,吸收得無咁好;而塞劑的話,無口服嘅副作用,吸收直接啲同快啲。
因為我唔想再嘔搞到流血,同埋塞劑效率好似好啲,所以就叫醫生比塞劑我用。
So far,宜家大概都塞左三個星期多,無話想嘔同暈,無唔舒服。(我有朋友係用口服的,佢話嘔得好勁)
醫生開藥的時候,話安胎藥係天然嘅黃體素,所以唔需要擔心

男爵府

Thinting 發表於 20-4-7 07:50
安胎藥係天然嘅黃體素

所以唔係人人有效,其實只有因為黃體素不足而陀唔穩嘅人去用呢個先算對症下藥

唔係呢個原因咪唔食好過食

大宅

個問題係冇人知自己係咪黃體素不足,所以既然冇咩副作用之下,咪食住希望陀得穩啲囉⋯⋯

大宅

我老婆都係有流啡..
由4幾週一路塞到10週幾..再加請假訓床休息..

別墅

大吉大吉 發表於 20-4-7 01:49
...

我發現有咗時第二日就去睇中醫食安胎藥(因為我小產咗2次),食到12週就無食了,而家23週

大宅

我iui,塞到11週,但剛剛14週出血,又塞一星期,但藥轉了另一款,計計下我好似一直塞

大宅

babygb 發表於 20-4-7 10:31
我發現有咗時第二日就去睇中醫食安胎藥(因為我小產咗2次),食到12週就無食了,而家23週
...

中醫都要睇個醫師分咩藥, 好取決於醫師既判斷.
我老婆流啡去左睇某歌星去過既醫師, 佢開左(阿膠+其它)藥粉
我老婆食完3,4個鐘後陰道必定會有小量鮮紅血, 唔食就無血, 最後食左2,3劑就唔敢再食

男爵府

uckukuku 發表於 20-4-7 08:57
所以唔係人人有效,其實只有因為黃體素不足而陀唔穩嘅人去用呢個先算對症下藥

唔係呢個原因咪唔食好過 ...

但我喺bk睇有人宮頸短都食得,會有帮助

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我有食過,因為之前小x過一次,所以婦產科醫生由我有左叫我食到12週,食左都會想嘔同埋暈,但食完係安心d,最後平平安安bb出世。

大宅

回覆樓主:

唉,噚日問呢個問題,係我打算唔食,因為要一日食兩次,朝早一次食到好暈,夜晚食完一次瞓覺唔覺就好啲。點解我要食呢,係因為舊年11月小產過,5周幾,子宮位置痛咗大半個鐘,係好痛好痛,上晝痛,下晝流咗小小啡,跟住就冇咗。

大宅

回覆樓主:

今次再有,我真係好驚好次上次咁,前個星期check到有咗,子宮位痛咗一吓,即刻去睇醫生,可能係肌瘤關係,所以先痛咗一吓,醫生就比咗啲安胎藥我食,要食一個星期,我覺得冇乜事,所以冇食,直到上個星期五,所有嘢都平安,亦照到胎囊,裏面係有嘢,唔係空心嘅,不過得5週幾太細,仲未見到心跳,所以安排下個星期五先返去覆診,醫生亦都有比安胎藥,都係一日兩次,我今次有食,但食完暈,所以我只食夜晚,我冇塞藥,因為有好多分泌。

大宅

回覆樓主:

唉…點知,今朝又出事,同上次小產前一模一樣,又係子宮好大力想嗱住痛,我已盡力舒緩,今次冇大痛,但就陰陰扯住,陰陰痛咗15分鐘左右,好驚今次又冇咗,我噚日都仲有胸痛胸谷,今朝事件之後,我而家乜嘢反應都冇

大宅

大吉大吉 發表於 20-4-7 18:21
唉…點知,今朝又出事,同上次小產前一模一樣,又係子宮好大力想住痛,我已盡力舒緩,今次冇大痛,但就陰 ...

有無立即去睇醫生呀?

大宅

回覆 Thinting 的帖子

冇睇醫生呀,因為我冇見紅流啡,同埋個胎仲細,見唔到有心跳住,睇醫生都係叫我返屋企休息,等個胎週數再大啲,睇吓有冇長大同心跳,我而家都食安始藥中,真係冇嘢可以做,只有等同休息,唉......................,真係唔想又冇咗,最慘O既係,我而家就算好眼瞓都冇辦法瞓得著,幾乎日日失眠,都唔知做乜,不過醫生最後都交帶咗一句,有事就即刻入院

別墅

tonywkl 發表於 20-4-7 10:43
中醫都要睇個醫師分咩藥, 好取決於醫師既判斷.
我老婆流啡去左睇某歌星去過既醫師, 佢開左(阿膠+其它)藥粉 ...

我果個中醫一直都有睇開幫我調理身體,所以我好相信佢

大宅

大吉大吉 發表於 20-4-7 19:44

冇睇醫生呀,因為我冇見紅流啡,同埋個胎仲細,見唔到有心跳住,睇醫生都係叫我返屋 ...

唔好等啦,有咩事就去9秒9睇醫生啦。唔睇醫生,盞自己估估下,仲擔心緊張添。
聽醫生講,食足安胎藥,唔好自己加減份量呀!
多啲瞓床休息,放鬆心情

複式洋房

大吉大吉 發表於 20-4-7 19:44

冇睇醫生呀,因為我冇見紅流啡,同埋個胎仲細,見唔到有心跳住,睇醫生都係叫我返屋 ...

加油呀⋯⋯我都係太細,未照到閃閃。
日日食安胎藥,食完嘔到七彩,又暈又反胃
我全日都攤在床
一齊堅持堅持、撐住撐住

別墅

我因為食藥經常反胃 轉左塞藥 但好似有少少出血 有d擔心

首頁

尾頁

跳至