自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

養單隻還是一對好(已絶育的BB兄妹),感謝……

男爵府

eledak 發表於 20-4-14 23:18

一定係一對,真心

珍珠宮

一對

養完第一隻又會驚佢悶,加一隻又驚佢地唔夾唔習慣,所以如果覺得自己handle到就一養養一pair

伯爵府

一對。
佢哋可以一齊玩、追逐,同類與同類之間玩,同人類拎玩具(emoji)佢哋玩係唔一樣。

伯爵府

同埋從主人角度睇,可以觀察到每隻貓有唔同性格,好有趣。

男爵府

SullytheMonster 發表於 20-4-14 23:32
一對。
佢哋可以一齊玩、追逐,同類與同類之間玩,同人類拎玩具(emoji)佢哋玩係唔一樣。
...

明白,即是同兄弟姊妹玩跟同工人姐姐玩的分別

wcpcelia    發表於 20-4-15 09:13
賭神    發表於 20-4-14 23:45

男爵府

Rubik 發表於 20-4-14 23:27
一對

養完第一隻又會驚佢悶,加一隻又驚佢地唔夾唔習慣,所以如果覺得自己handle到就一養養一pair

謝謝您的寶貴意見……
我以前試過1隻,之後加猫,3、4個月都相處唔到,彼此抑鬱
後來有個有心朋友接左新猫走,之後大家各自健康快樂

珍珠宮

tracy668899 發表於 20-4-14 23:26
一定係一對,真心

1隻易照顧,但怕佢會悶,
如家裡常常有家人在,
可養1隻

2隻就難一點,病易互相感染,
放長糧,有1隻為食就易過肥,
貓厠所要求高一點

我個人會選擇領養2隻,
如是兄弟姐妹就更好!

萬物皆空,因果不空

子爵府

如果是血親,一定兩隻!

我果六隻唔同時期入屋,磨合要以年計!唔係好事~

子爵府

我九隻,唔同背景既貓黎到都要要磨合期,隔離時屋企要夠大,磨合階段要慢慢由知道但見唔到、再見到但摸唔到、各有自己地盤但超越唔到,到最後先可開放自由行... 過程可以拖幾個月.... 如果做得唔好,後患無窮...

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

2隻,以前果2隻都係兄弟黎,佢地一齊玩一齊食,開心過一隻

大宅

2024年龍年勳章

我都讚成養兩隻或以上 是兄弟姊妹會好d

伯爵府

回覆樓主:

我家主子只有一只,性格孤僻唔接受其他貓,平時與人已少互動,依家步入老年更似有抑鬱,當佢百年歸老後,我估再養亦選擇一對。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我的是倆兄弟,好得意,雖然性格不同,有時又打吓交,但其實相親相愛,由細到大一起,唔會怕悶

大宅

認識瑞士牛牛第二回

兩隻好~ 睇佢地互動好有趣, 佢地又開心D

珍珠宮

一對

除非你養開一隻好多年,就唔好突然加貓,萬一呢隻貓唔親貓就會好唔開心好大壓力,你會好內疚

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原本係想養同胎兩隻, 奈何另一隻原本無人要既突然出到領養, 想養其他............夾貓實在有難度............依家只得一隻衰仔係度做皇帝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

我身邊有養貓既都係養一對

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一對!冬天唔怕凍。

大宅

回覆樓主:

睇性格

我本身養一對,但唔夾,日日針鋒相對,後尾其中一隻過左身之後淨低嗰隻不知幾逍遙快活

首頁

尾頁

跳至