自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

日本大阪市市長松井一郎14日在新冠病毒對策會議上表示,醫護人員缺少防護服可以使用,只能穿著垃圾袋來救治病患,但脫下垃圾袋可能也會讓病毒附著,希望民眾可以踴躍捐出家中未使用過的雨衣,任何花色、款式都會收購,將成立一個專門應對小組來收取物資。

日本新冠肺炎疫情持續延燒中,根據日媒《每日放送》報導,松井一郎還在會議上指出,不只是防護服,前線的醫護人員還缺少口罩、手套等等的物資,是在套著垃圾袋的艱困情形下救治病患,相當危險,「不論什麼顏色、款式的雨衣,甚至是斗篷也好,大阪府都會收購。」

根據國網中心架設的新冠肺炎全球確診地圖數據顯示,目前日本有7645例確診病例,其中有143例死亡。東京都在14日新增161例確診;廣島某社福單位也傳出群聚感染現象,所幸感染者接為輕症、無症狀者,當局已經進一步對入住該單位的90餘人進行檢測,詳細結果尚未出爐。

從新冠肺炎爆發以來,安倍內閣的支持率就持續呈現下滑趨勢,依據日媒的資料顯示,在最近一次的民調中支持率降至39.0%,與32122日的民調相比,下滑了2.3個百分點;不支持率的部分來到44.3%,上升3.2個百分點。

大阪醫院醫療物資缺乏,市長要求市民捐雨衣(新)..代替保護衣!

日本多間醫院發生院內感染事件,有啲醫院已經超過200人集體中招!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

日本都咁樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

日本D錢用來交晒保護費比美國,仲點有錢搶防護物資。

wcpcelia    發表於 20-4-17 17:45

大宅

回覆樓主:

喺鑽石公主號郵輪事件後,日本神話已經徹底破滅

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好擔心日本國民。 想幫日本。祝福日本快這難關。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

櫺囹桼 發表於 20-4-17 07:59
日本大阪市市長松井一郎14日在新冠病毒對策會議上表示,醫護人員缺少防護服可以使用,只能穿著垃圾袋來救治 ...

會唔會係假新聞呀? 前個星期, 袁國勇先叫我地中國和香港學下日本喎

禁止訪問

我的育兒心得勳章

禁止訪問

我的育兒心得勳章

水晶宮

日本大阪市市長松井一郎14日在新冠病毒對策會議上表示,醫護人員缺少防護服可以使用,只能穿著垃圾袋來救治 ...

袁棺材話日本抗疫做得好好架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

華華子 發表於 20-4-17 08:19
會唔會係假新聞呀? 前個星期, 袁國勇先叫我地中國和香港學下日本喎
...

咪囉! fake news!
放下自在

大宅

bbbusy 發表於 20-4-17 08:33
袁棺材話日本抗疫做得好好架

袁廢勇講廢話!

水晶宮

華華子 發表於 20-4-17 08:19
...

袁生出來幫下日本手啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

今次疫情日本露晒底

男爵府

祝福日本,希望佢哋快啲無事

水晶宮

ewater 發表於 20-4-17 08:02
日本D錢用來交晒保護費比美國,仲點有錢搶防護物資。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

日本過往只著重防震,無遇過大規模傳染病事件,真係會層層困難

收購雨衣都係無辦法中之辦法,希望佢地都可以穩定病情

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

點解唔罷工救日本?(曲)

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

日本政府一直都唔規定所有人要戴口罩,所以好多人都仲冇防疫意識,其實以日本人嘅民族性,只要政府話一定要戴口罩,佢地應該好合作。唔夠口罩就用自制布口罩都好過冇吖。

男爵府

個個自己國家唔開廠,走去其他平啲既國家開,呢啲衫平時需求又唔係大...證明一個國家真係自給自足最好,有咩事上黎唔駛靠人,靠哂自己。

首頁

尾頁

跳至