自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人想請教大家,我糸做美容師,底薪有一萬,傭金大約8千,甘而家政府需要停14天,我是否都可以有津貼?如有,是計底薪嗎?多謝大家解答!

男爵府

傻仔魚 發表於 20-4-18 02:28
本人想請教大家,我糸做美容師,底薪有一萬,傭金大約8千,甘而家政府需要停14天,我是否都可以有津貼?如 ...

有供mpf 就會有

別墅

本人想請教大家,我糸做美容師,底薪有一萬,傭金大約8千,甘而家政府需要停14天,我是否都可以有津貼?如 ...

咁你要問返你公司會吾會出比你

伯爵府

9k原意係幇企業減低支出。你公司可以吞埋⋯⋯⋯⋯

別墅

Kanyin 發表於 20-4-18 02:53
9k原意係幇企業減低支出。你公司可以吞埋⋯⋯⋯⋯

公司會吞埋?吾糸一定有架?

侯爵府

9千係比公司出糧,唔係你另外多9千吧

wcpcelia    發表於 20-4-18 17:16

水晶宮

$9000唔係直接畀你,係畀你老細用嚟出糧

伯爵府

傻仔魚 發表於 20-4-18 02:55

好多人都以為另外多收 $9000

子爵府

以我理解應該底薪同傭金都計,只要公司出糧比你(當總共出左底薪5000加傭金4000共9000蚊),政府就津貼4500比你僱主,政府要見僱主真係有比9000你政府先會比4500你僱主,唔會比僱主吞左。而呢4500係政府交比僱主,唔係落你袋的。

珍珠宮

回覆樓主:

我公司3月份炒咗3個人,不會再請人,請問公司可否申請9000元?會申報已減3個人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只要有糧出就正苦津貼最多9000

珍珠宮

pat2331 發表於 20-4-18 09:18
好多人都以為另外多收 $9000

萬物皆空,因果不空

男爵府

佢理解個原意 ~ 減輕僱主出糧,但唔準炒人。

我理解假設老細出2萬人工,政府幫佢比9千。
老細有20個伙伴,每個月幫佢手慳一筆,唔洗佢捱住,唔準佢炒人,保住伙記。

勁多人討論嘅問題就黎喇
伙記2月已經減薪出1萬人工,政府幫老細出9千,伙記繼續得1萬,而老細只須每月出1千,養住班伙記,唔炒人,老細的確舒服左,但伙記就繼續只得1萬捱生活。

至於無薪果班,老細無話炒你,大家相安無事等疫情過,咁當老細唔吞左果9千,要佢去申請咁佢無著數,唔去申請果9千又無損失,咁就要睇你老細點處理。

但政府一直未公開申請細節點分配,所以都係討論下。上facebook睇新聞,有好多假設。

水晶宮

傻仔魚 發表於 20-4-18 02:55

嗰九千関你咩事、For 企業架喎⋯⋯

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

政府補助企業,希望企業減少支出,而唔炒人,令員工短期內可以保住份工,至於計算方法係公司有出糧俾員工,政府就補助一半,而$9000係上限,即係$18000以上嘅人工,政府都係補助$9000。

至於咩炒人,減薪呀有冇得攞,其實係以MPF出糧計算,佢炒左都冇出糧,咁點資助?減薪出少左糧,咁補助自然少?

真係咁難明?我聽左一次理解就係咁多,除左想知道更多細節就需要再去暸解,但點解大方向都可以咁多誤解?

珍珠宮

簡單講
公司出8000俾你,你仍然只獲8000。
但公司可以申領你份糧一半即4000。
實際公司支出係4000,你袋既仍是8000。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以我理解如下:

- 公司要拎1月至3月既是旦一個月既mpf供款資料比政府,咁公司可以選拎出最高人工比員工果個月既資料比政府而去計算資助!

- 政府資助每位員工一半薪金,上限$9000,即如果員工薪金超過$18000以上,政府都係資助僱主$9000,如果員工薪金只係$10000,咁政府只會資助$5000。

- 政府資助既錢會比公司,目的係資助企業出薪金比員工,政府唔會直接過錢比員金,這是資助,例如員工薪金$10000,政府資助公司出$5000,咁公司只需付餘下的$5000。政府目的幫助企業渡過難關,唔想佢哋執笠,佢哋執笠最終會好多人失業!大家無好處。

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

momofish2002 發表於 20-4-18 11:55
以我理解如下:

- 公司要拎1月至3月既是旦一個月既供款資料比政府,咁公司可以選拎出最高人工比員工果個月 ...

- 政府要求企業4月份之後既員工數目不能少過3月份員工人數!
個人諗法係,政府希望你炒咗人都叫佢返黎做填足人數囉!

詳細既都要等政府出申請詳情才作準。

侯爵府

mike89 發表於 20-4-18 11:47
簡單講
公司出8000俾你,你仍然只獲8000。
但公司可以申領你份糧一半即4000。

咁佢公司停14日放no pay,如果出糧5000, 咁佢公司可申請9000? 5000? 2500?
但佢1-3月都係出~$18000, 4月後可以只出糧5000 又申請津貼?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁如果公司四月炒人又有冇得拎?

首頁

尾頁

跳至