自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

今次新加坡的疫情爆, 就完全抖出左新加坡陰暗的一面.
表面新加坡成日話自己好CLEAN, 但我去過都又唔覺佢特別CLEAN, 都係一般而已.
原來新架坡好多外勞, 在2018年新加坡人口為564萬,外勞有139萬人,佔總人口的近25%。
而外勞的宿舍生活環景差, 幾十人住在一間房內, 而今次疫情就在外勞的宿舍大爆發了.

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

任何國家都會有
只希望能經一事長一智,盡快穩定疫情,將來改善不足

水晶宮

Yeelim 發表於 20-4-19 21:39
表面新加坡成日話自己好CLEAN, 但我去過都又唔覺佢特 ...

佢哋自己人都行精英制啦、對外勞真係好差架

子爵府

請問陰暗係意思呢?
請外地人做工比宿舍住好陰暗咩?環境係唔理想,但經過今次我諗有關部門會加以改善,而且現在不止政府,市民自願組織都加入幫助客工,大家同心協力難關一定會過去。
至於clean唔clean, 主觀意見姐,你唔覺得clean無問題總有人覺得clean. 同客工宿舍大爆發無乜關係。

KittyBlue    發表於 20-4-20 16:49

I support autism acceptance!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

luckybaby2011 發表於 20-4-19 21:45
佢哋自己人都行精英制啦、對外勞真係好差架

我唔同意。我學校的客工同我地有傾有講大家好朋友。我眼見好多人對外勞好客氣,政府也教育市民對客工感恩。

CMMa    發表於 20-4-20 16:12
kate_85    發表於 20-4-20 11:03
wcpcelia    發表於 20-4-20 10:55

侯爵府

表面新加坡成日話自己好CLEAN, 但我去過都又唔覺佢特 ...

好多發達國家都有外勞,日本夠乾淨,咪一樣爆到七彩,有機黑暗

伯爵府

我覺得以熟食市場計,比起香港,都算好乾淨啦

瑪瑙宮

陰暗面在哪?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我印象最深刻嘅係佢哋官員點講我哋香港人。

子爵府

978212 發表於 20-4-19 22:05
我印象最深刻嘅係佢哋官員點講我哋香港人。

點講?冇睇E段新聞

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

fa_chan 發表於 20-4-19 22:07
點講?冇睇E段新聞
自己搜吓,好熱門㗎。

禁止訪問

珍珠宮

Jolly 發表於 20-4-19 21:55
請問陰暗係意思呢?
請外地人做工比宿舍住好陰暗咩?環境係唔理想,但經過今次我諗有關部門會加以改善,而 ...

對,樓主很不公道。

歐美疫情大爆發,比新加坡嚴重很多倍,難道就是歐美居住環境不衛生嗎?日本公主號郵輪感染大爆發,難道也可以說居住環境不乾淨嗎?!

新加坡跟香港一樣,寸金尺土,外勞做基層工作,自然負擔不起闊落的居住環境,基於負擔能力不足,只能夠住在外勞宿舍,幾張上下格床,十幾人住埋一間房,新冠肺炎病毒傳播力很厲害,這樣緊密的居住環境,自然容易感染。

以前香港都有籠屋,那是更惡劣的環境,幸好政府關注改善了此問題。但是香港好多基層市民住劏房,個別居住環境也許新加坡外勞宿舍更差。香港還有假難民、流浪漢,都不清楚他們的居住環境如何?!

伯爵府

而家睇新加坡應該等班外勞隔離自己好返,唔會送入院

伯爵府

佢哋自以為高人一等,對馬來西亞人,外勞和家庭傭工都好差。 講真,一向對坡人無乜好感。 果d超核突 Singlish真係聽死人,但佢地覺得自己英文好勁

bettylovingbb    發表於 20-4-19 23:32

珍珠宮

kayen 發表於 20-4-19 22:00
好多發達國家都有外勞,日本夠乾淨,咪一樣爆到七彩,有機黑暗
...

日本有好多黑工!疫情大爆發,佢哋會好慘!

早前韓國疫情大爆發,當局為了杜絕傳播鏈,非常時期都格外對韓國黑工寬容。

子爵府

flyinsky 發表於 20-4-19 22:18
而家睇新加坡應該等班外勞隔離自己好返,唔會送入院

政府比唔嚴重的入community facilities, 較嚴重的入醫院治療。客工患者大部分因爲年輕病情都唔嚴重。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

星加坡係好多外勞,但我又唔覺星加坡有歧視外勞,反而幾包容唔同種族

珍珠宮

回覆樓主:

應該話响樓主眼中的理想國只有perfect,不能有缺德、貪污、政府真係要愛民如子 。我諗只有發夢先有。
全世界嘅國家都有暗陰面,一樣有做欺騙國民、歉騙世界,將自己陰暗面盡量蓋過,令人覺得自己國家係最perfect。世界真如地球村,當國國民未必適合住係自己國家,所以先係移民、找一個適合自己居住嘅地方。

首頁
12345...8

尾頁

跳至