懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

公立生,但唔去產檢得唔得?真心唔想去,1)每次去都係度高磅重嗰啲,覺得無用,唔想請半日假純粹為左度高磅重,2)唔想去多菌嘅地方,3)唔想同咁多大陸女人迫

子爵府

去公立生,點都要去見一次醫生,開個File,之後可以自己搵私家醫生做足檢查,然後將記錄同報告俾番公院就可以

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

早產嘅嘢無得講
開個file保障吓

水晶宮

回覆樓主:

我私家生。
公家全程只係抽咗血,見一次醫生+驗b 鏈,糖水測試。
其餘全部私家睇。

洋房

回覆 CCHINGC 的帖子

File已開,琴日去廣華問有冇得唔去,我又冇糖尿冇高血壓冇事冇幹,佢地覺得唔跟Routine做例檢就係我有問題,可能佢地驚孭鑊啩,我黎緊都諗住俾返私家report佢地keep record就算,真心唔想再去。講真少啲人去佢地咪仲開心,唔洗咁多嘢做。

男爵府

JillValentino 發表於 20-4-23 14:33
公立生,但唔去產檢得唔得?真心唔想去,1)每次去都係度高磅重嗰啲,覺得無用,唔想請半日假純粹為左度高 ...

之前在呢到見到有用家問過類似問題,好似話公院唔太接納私家醫生既檢查報告。

其實公立醫院和健康院對健康和正常既產婦都係超求其,例如聽心跳就只係聽幾秒,話有心跳就算;摸下肚話頭轉咗向下就except 順產到,完全唔理係咪轉咗落產道合理距離和bb頭仔會否太大。所以好多人都覺得去公院和健康院檢查無意義,特別係唔方便請假既產婦。

講真,有時都唔太明白,點解公立醫院唔太接納私家醫生產檢報告,起碼次次用超聲波,比到d數據都可靠過佢地嗰d手測和目測既傳統產檢啊。

洋房

回覆 ASP2019 的帖子

我28 weeks之前都喺王少清母嬰健康院產檢,衞生署啲姑娘仲好過廣華醫生喎,28 weeks 都有摸肚話個胎未入盆仲喺打橫訓,之後轉左去廣華,攞埋母嬰健康院份record過去,琴日 (32 weeks)喺廣華佢地睇都冇睇過份record, 摸胎位都冇摸, 淨係度高磅重聽胎心就走得。我諗唔係公院唔相信私院嘅產檢報告,係佢地懶得睇,我份母嬰院例檢報告佢地都冇睇。

男爵府

JillValentino 發表於 20-4-23 16:52

我28 weeks之前都喺王少清母嬰健康院產檢,衞生署啲姑娘仲好過廣華醫生喎,28 weeks ...

真係好唔掂啊!

大宅

JillValentino 發表於 20-4-23 14:33
公立生,但唔去產檢得唔得?真心唔想去,1)每次去都係度高磅重嗰啲,覺得無用,唔想請半日假純粹為左度高 ...
我會喺公立生,一發現懷孕就去醫院登記開file,第一次見咗醫生,抽咗血之後,就只係返去照結構同飲糖水,其他regular產檢去返私家,公立醫生話ok。我依家懷孕中期,到臨生得就唔知醫生會唔會想我密啲返公立,到時再了解。

大宅

同樓主一樣想法,不過想公立生,又有record, 就焗住去啦

大宅

親身經歷: 我29 週突然間入咗瑪麗醫院, 之前一直係港安醫院產檢,而且連預約通都無預約過一次。
瑪麗照收我,加埋影印哂所有港安檢查

男爵府

JillValentino 發表於 20-4-23 16:52

我28 weeks之前都喺王少清母嬰健康院產檢,衞生署啲姑娘仲好過廣華醫生喎,28 weeks ...

其實呢,你唔想去無人會逼你去架......

只要你登記咗,到時生得直上產房拍門就得,但你喺政府嘅資料越齊全,佢哋就越清楚你情況,講到尾受保障嘅係你同BB

退一萬步講,你就算無登記過咩產檢都無做,你衝急症政府一樣會收,所以唔想去就真係可以唔去,有咩風險自己承擔就好了

大宅

當你同步喺公立、私家做產檢,就會覺得公立果啲可以唔駛去... 但公立真係唔多睇我在私家的病歷,乜都由頭問過你

男爵府

super_cat 發表於 20-4-23 18:12
其實呢,你唔想去無人會逼你去架......
..

覆得多搞到好似係度游說人去咁

咁唔鐘意咪唔好去,支持陀足40周衝急症室

男爵府

uckukuku 發表於 20-4-23 18:27
覆得多搞到好似係度游說人去咁

咁唔鐘意咪唔好去,支持陀足40周衝急症室

係呀,其實我都唔明點解成日有人問

無人攞支槍指住你要你去做產檢架嘛,做檢查受保障嘅係自己同BB, 唔想去咪唔好去囉,唔洗呻咁多嘅

JlIl    發表於 20-4-24 11:16

大宅

super_cat 發表於 20-4-23 18:32
係呀,其實我都唔明點解成日有人問

無人攞支槍指住你要你去做產檢架嘛,做檢查受保障嘅係自己同BB, 唔想 ...

Agree

男爵府

ASP2019 發表於 20-4-23 17:03
真係好唔掂啊!

樓主,雖然間醫院處理手法真係唔太掂,既然你要係嗰到生,都建議你去,因為"叫做"對你同bb都有保障。

利申:
我冇選擇去公立醫院生產,但都去足公立醫院和健康院檢查,當聽下bb心跳(雖然每次不過5秒)。同埋我老細都好好,冇話唔批准或者比面色我睇(去檢查仲名正言順有一日病假)。

大宅

JillValentino 發表於 20-4-23 16:34
回覆 CCHINGC 的帖子

File已開,琴日去廣華問有冇得唔去,我又冇糖尿冇高血壓冇事冇幹,佢地覺得唔跟Routi ...

我都係廣華上個星期去產檢朝早11點多人到好似旺角行緊街咁 不過無聽到普通話人 我都係19wk第一次見完醫生之後成34wk先再返廣華做產檢 中間有打過比廣華姑娘 佢話我私家自己有check住都ok 後尾係因為我血壓比較高所以先返廣華做返產檢 宜家差唔多35wk 準備下兩個星期做埋B鏈就算繼續每星期一次去私家睇超聲波好過 認真私家每次都有幫我驗尿 去廣華又係驗尿 摸肚 聽心跳 次次都成2個鐘 來來回回我都攰 不過我係唔洗返工就無請假既問題 但就寧願一個星期去私家照一次都唔想返廣華...

大宅

ASP2019 發表於 20-4-23 16:34
之前在呢到見到有用家問過類似問題,好似話公院唔太接納私家醫生既檢查報告。

其實公立醫院和健康院對健 ...

我剛剛2日前去贊育醫院開file, 個姑娘問我諗咗會係公立生還是係私家醫院生?我話未諗好,因為都仲有啲時間加上而家疫情唔穩定。個姑娘好好佢同我講佢話如果你真係唔想喺公立生但係又想開個File,其實冇問題佢仲同我,而家file 開了,將來你有咩emergency 也可以去直接瑪麗產科。而如果我唔想去公立醫院檢查的話我下一次亦可以同醫生直接講,佢話唔會因為咁樣影響我如果將來要喺公立醫院生。不過就叫我喺私家做嘅檢查報告send返一份copy比佢哋,等佢哋可以共享報告,並有我最update 的report。

佢講咗好多次佢哋其實好贊成公私patient care.... but I am not sure is that depends on different cluster’s policy.....

大宅

回覆樓主:

其實佢地hea 檢查代表你無咩大問題,開心都來唔切。講真高危果啲唔係睇門診,每一至兩星期直上病房入院一天,作全面檢查。我就係咁。。。因為我高血壓,佢地奪命追魂call 到你番去。我覺得瑪麗醫院真係好盡責,講真你唔番去佢做少一個關佢咩事。
佢地都係擔心bb 出事。。打呢份工作係有責任。

首頁

尾頁

跳至