夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

結左9年,佢大我8年,未有小朋友,日日唔係返工就放工,返屋企家頭細務。

我覺得好悶,好平淡,好無衝勁…
放假又只係係屋企,最多落街行超市同食飯.…

佢永遠宅係屋企打機,訓,做屋企維修野等等,唔會點花心思plan 去邊到行下食下玩下…

所有野平淡到去到好似退左休咁…
有無jm 都係咁?
仲有好多年,點過…?

複式洋房

我都係差唔多⋯⋯
唔同既係佢留喺屋企會覺得悶,主動拉我去邊⋯⋯
唔同既係佢唔中意洗錢⋯⋯去邊食乜都係錢行先⋯⋯
但佢都有上進心同有啲目標

侯爵府

SIMDY1029 發表於 20-5-4 02:48
我都係差唔多⋯⋯
唔同既係佢留喺屋企會覺得悶,主動拉我去邊⋯⋯
唔同既係佢唔中意洗錢⋯⋯去邊食乜都係錢 ...

又要出街
又唔想洗錢
甘出街有咩做啊?

858D    發表於 20-5-8 02:48
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

佢唔plan樓主可以plan架嘛

bedwinfi    發表於 20-5-9 10:45

大宅

Georginna 發表於 20-5-4 02:28
結左9年,佢大我8年,未有小朋友,日日唔係返工就放工,返屋企家頭細務。

我覺得好悶,好平淡,好無衝勁… ...

你plan 下自己既生活想過成點,搵啲新嘢學下,生活有冇衝勁唔洗由另一半比,如果你想行下食下玩下,除左搵另一半可以試下搵朋友同屋企人呀。

複式洋房

Huuu 發表於 20-5-4 03:24
又要出街
又唔想洗錢
甘出街有咩做啊?

搭車去個地方⋯靠雙腳係咁行,有時行行下會遇到啲得意地方,或者幾靚既景既,但長期咁樣都會悶同攰,依家我中意留喺屋企多啲

子爵府

結左9 年婚還未有小朋友, 即係唔想要小朋友?

有D男人有了小朋友會改變, 但有D 唔會, 所以想有小朋友之前必須大家講清楚, 他需要的責任/額外的付出, 其實都是博一舖....

我當時結婚後差不多兩年, 開始悶了, 不是不愛, 但已到了太太在廳睇戲, 我在房上網. 我在廳睇波, 她在房上網....., 加上家人催及覺得都係適合的時候, 之前沒想過生小朋友, 但都好快決定開始做人了, 而且聽人講正常做人都唔係即做即有, 平均都要一年...., 心想可以有一年不設房, 都好呀 , 點知一做即有

如果有責任的男人, 有了小朋友, 始終都會主動好多, 因為唔想自己的仔女比自己更宅..., 我就為左個仔學了游水, 比以前多主動去旅行, 去行街食野/買野等, 耐性多了, 太太說要注意小朋友的營養, 所以煮餸又要多花心思, 想小朋友健康開心....

現在假期, 太太都唔會Plan 節目, 只係依賴我, 如果我唔計劃, 又係成家係屋企宅, 又話我唔帶佢出去, 浪費了她的假期, 所以會主動計劃....

在我而言, 小朋友係令我增加了動力和家庭的凝聚力, 你們可能要諗諗能否接受這個挑戰和改變?

858D    發表於 20-5-8 02:43

大宅

我C6都係咁,無第三者已經好好,唔洗煩

侯爵府

我哋結咗婚22年,小朋友都高中,咁多年連出外旅遊都冇,生活平淡。
佢工作好忙,呢排 wfh 佢完全唔得閒,成個月冇出街。
但我好多嗜好:睇政治、歷史、小說、神學書,隔日做兩小時運動,上神學課程,畫畫,織嘢,彈琴,玩衣車,砌 puzzle, 研究化妝,睇時裝雜誌,研究點將屋企執好啲⋯⋯
配偶係悶人,呢點我哋無法控制改變,但點都好我哋要保持自我,快快樂樂,咁婚姻先至有可能幸福架,大家互勉!

bedwinfi    發表於 20-5-9 10:48
858D    發表於 20-5-8 02:42

伯爵府

回覆樓主:

我地都係三十頭,結婚十年冇小朋友,我已經過緊退休生活,可能我個人吾怕悶,我好enjoy,老公收工就一齊食野,煲劇,係最近冇得出街,最多去超巿入貨,不過疫情完左就可以去食好野

公爵府

牛年勳章

肥肥寶 發表於 20-5-4 11:19
我地都係三十頭,結婚十年冇小朋友,我已經過緊退休生活,可能我個人吾怕悶,我好enjoy,老公收工就一齊食 ...

公爵府

牛年勳章

找藉口去探老爺奶奶, 飲茶, 唉! 休息日, 有D 男人就係休息

男爵府

係架,結左婚就係柴米油鹽。冇小朋友既婚姻一係要兩個人傾清楚,非常之夾,一齊平淡或者一齊刺激。一係去到咁既悶局就會生一件出黎邁進另一個家庭階段,事但一種。

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我C6都係悶人一個, 所以我會安排好,佢肯參與就ok, 我又無咩所謂
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

Huuu 發表於 20-5-4 03:24
又要出街
又唔想洗錢
甘出街有咩做啊?

可以游水、行山、跑步做運動,可以出街之餘又用好少錢。

大宅

其實由始至終,婚姻都吾係entertainment。有無小朋友,兩公婆一樣會由愛情走入親情,前題係你點去經營呢段感情。
你覺得悶,你有無主動傾、主動plan、主動去實行.....你可以諗你既興趣、事業同發展,呢d配偶都吾會幫到你,改變係自己,先改變到其他人,先改變到婚姻

別墅

建議離婚或接受。人係自己楝,所以好壞都沒辦法

複式洋房

結婚生活有時平淡有平淡的樂趣,我先生大我9歲,佢仲係大細路,翻工翻來鍾意打機,冇事唔想出門。唸到我之前有bb,佢要翻工,我都係自己一個人。但為佐冇咁悶我會出去行街,係coffee店,書店睇書,有時出去搵我先生食lunch,等佢收工,好彩佢都肯陪我。宜家湊住個bb,其實生活都係千律一變,宜家唔出去同我先生食lunch,就變左整日帶bb去見6699。見完下午翻屋企午睡,搞衛生,做運動。日日如是,自己都唔知日日重複既生活係點過來既,但過完都覺得有小樂趣。心情好可以等bb訓佐出去陪先生打機,睇住佢打討論下。人生冇話結婚先平淡既,就算單身都可以無聊,最重要都係保持樂觀心態

首頁

尾頁

跳至