想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

睇左仁安李教授一個月,抽了兩次血(驗FSH 和黃體酮) , 照左輸卵管
因輸卵管一邊塞左,加上多黏連, 之前做過子宮肌瘤手術
教授建議我做IVF前,做腹腔鏡手術
有冇 JM 做過腹腔鏡手術?有冇類似經驗可分享(emoji)

別墅

我有曾經喺IVF之前做過個手術,我係因為成日非經期間出血,醫生懷疑有瘜肉在好入地方(即ultrasound 照唔到的),個手術好簡單,好快之後都唔痛的,同埋保險都有的claim, 做咗手術時切咗兩粒好細的,非經期間出血都無改善到,我認為對懷孕無影響。

我做完手術都無好快令我成功懷孕,之後做咗三次IVF,放咗5次胎(其中一次6wk無心跳、一次化學),今次第5次放而家28週(emoji)

伯爵府

Elometlo 發表於 20-5-10 10:14
我有曾經喺IVF之前做過個手術,我係因為成日非經期間出血,醫生懷疑有瘜肉在好入地方(即ultrasound 照唔到 ...

你呢款應該係宮腔鏡手術,由下體伸儀器入去割瘜肉,我都有做過。樓主講果款係腹腔鏡應該要微創響肚皮開小窿,印象中威院有一輪都有唔少ivf病人做呢個手術先放胎,李教授係威院出身吧? 我諗威院ivf 既jm應該有經驗可以答樓主

別墅

白羊花花 發表於 20-5-10 10:32
你呢款應該係宮腔鏡手術,由下體伸儀器入去割瘜肉,我都有做過。樓主講果款係腹腔鏡應該要微創響肚皮開小 ...

係呀,唔好意思,我睇錯咗,我做的係宮腔鏡手術,謝謝(emoji)

伯爵府

Elometlo 發表於 20-5-10 10:39
係呀,唔好意思,我睇錯咗,我做的係宮腔鏡手術,謝謝(emoji)

唔洗唔好意思好心想share info 比jm姐

洋房

白羊花花 發表於 20-5-10 10:32
你呢款應該係宮腔鏡手術,由下體伸儀器入去割瘜肉,我都有做過。樓主講果款係腹腔鏡應該要微創響肚皮開小 ...

多謝你回覆☺️ 等我再問下有冇 jm 係威院做先
1516 做唔做好

伯爵府

Lyn.Lyn 發表於 20-5-10 10:42
多謝你回覆☺️ 等我再問下有冇 jm 係威院做先
1516 做唔做好

威記ivf 個網有介紹

http://www.ivfhk.com/wp-content/uploads/12C_Lap_hys_information.pdf

洋房

Elometlo 發表於 20-5-10 10:14
我有曾經喺IVF之前做過個手術,我係因為成日非經期間出血,醫生懷疑有瘜肉在好入地方(即ultrasound 照唔到 ...

恭喜你現在28週☺️ 你好勇敢

我兩年前做肌瘤手術 ( 幾粒+好大的水囊10cm) 一年後做兩次IUI,已經有D想放棄。(好怕打針,手術床)

現在37歲,老公suggest 不如睇多次 另一個醫生睇下有冇其他 advice
報告:因之前的手術,身體都傷,大概40歲身體。做 IVF 預計內, 但無端端又話要做到個手術,好驚, 又唔知係咪必須

洋房

Elometlo 發表於 20-5-10 10:39

都好多謝你既分享:)
知道有好多JM 好努力想做媽媽
條路好慢長,唔知我頂唔頂得順,可能要睇下心理輔導

洋房

白羊花花 發表於 20-5-10 10:47
威記ivf 個網有介紹

Thanks (emoji)

大宅

Lyn.Lyn 發表於 20-5-10 01:05
睇左仁安李教授一個月,抽了兩次血(驗FSH 和黃體酮) , 照左輸卵管
因輸卵管一邊塞左,加上多黏連, 之前做 ...

我都是在仁安ivf,都係放胎前醫生request 做宮腔鏡先,因為見到懷疑有息肉係子宮內,最後聽醫生講做左,亦都真係有息肉割左,之後放胎bingo左了

大宅

我因為輸卵管塞+有積水
所以做咗腹腔鏡
在養和做。都康復得好快。
而家做咗ivf抽卵,但未放胎。
因為有經前不正常出血,經血量又多又痛
所以下個週期完之後會做宮腔鏡。

你如果決定唔到,可以搵多個醫生睇吓。

複式洋房

wanwanwan2016 發表於 20-5-10 18:04
我因為輸卵管塞+有積水
所以做咗腹腔鏡

切晒定點做呀?

洋房

wanwanwan2016 發表於 20-5-10 18:04
我因為輸卵管塞+有積水
所以做咗腹腔鏡

多謝回覆
你傷口有冇痛?大概一個月康復嗎?

我都係有一邊輸卵管塞,一邊好幼,但唔知有冇積水

請問你醫生有冇幫你夾住輸卵管?
我醫生話到時決定有機會咁做,防止污水流入胚胎

我之前喺養和做過子宮肌瘤手術,所以會見返手術醫生找 second opinion

洋房

sugarhoney 發表於 20-5-10 15:39
我都是在仁安ivf,都係放胎前醫生request 做宮腔鏡先,因為見到懷疑有息肉係子宮內,最後聽醫生講做左,亦 ...

恭喜曬你呀(emoji)

大宅

回覆 kittykittyy 的帖子

切咗一邊另一邊情況麻麻,但都仲可以保留

醫生仲幫手清咗黏連,兩粒肌瘤。

大宅

回覆 Lyn.Lyn 的帖子

我都係養和做手術住院兩日,出院後都無食止痛葯
醫生開兩星期假,但我一星期後已可以番工
覺得唔夠氣+反應慢
但好快都無事

醫生開刀時先可以睇清楚,即時下決定
唯有信醫生啦!

大宅

牛年勳章

我當年係威院做ivf前做左腹腔鏡手術,因為係微創,只有三個孔,都不會太痛。我印象好似在2012年中做手術,2014年年初做ivf, 同年11月我女出世。

加油呀

複式洋房

wanwanwan2016 發表於 20-5-10 19:19
回覆 Lyn.Lyn 的帖子

我都係養和做手術住院兩日,出院後都無食止痛葯

請問你養和搵邊個醫生做手術? how much? thx

洋房

qcbb 發表於 20-5-10 22:43
我當年係威院做ivf前做左腹腔鏡手術,因為係微創,只有三個孔,都不會太痛。我印象好似在2012年中做手術,2 ...

原來都有唔少 JM做 IVF 前會做手術
因冇呢方面嘅常識,開頭聽到要做手術又驚, 心諗又做手術?!又唔知係咪真係要做
睇嚟唔好諗咁多信醫生既專業
多謝你既分享,祝你個女健健康康成長

首頁

尾頁

跳至