想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為第四次小產後心情難以平復,又覺得身邊的人不明白自己,也少同人講自己的心情,所以上嚟post下自己的生育路。
自己在2016年第一次懷孕,不過懷孕過程也非常不順利,好多次大出血,幾次都以為要失去bb了,醫生都話胎盤有撕裂嘅情況,頭4個月幾乎全bedrest, 好不容易才keep到我個仔,佢都好叻,一直黏得我好實。
生完仔仔後一直好享受湊bb的日子,到佢嵗半大,兩夫婦都有意追多一個,try了2個月就bingo了,自己覺得呢胎一定會好順利,開頭也的確無任何事情發生,9W去照過胎,心跳一切都好正常,就如常等下一次產檢,全家也很期待bb的來臨,只是在9W1D在街俾個男人大力撞左我盤骨一下,之後自己又無出血,所以也無理到。
到左11W中期再做產檢,竟然發現bb停了心跳,size停留在9W1D,所以我一直覺得bb係俾人撞死左。之後入院選擇左食藥,原來食藥係咁辛苦,好似死過一次咁,食完排出了bb和胎盤,bb已經有五官,手指,腳。。。我永遠都會記住佢個樣,頭一年不時會拎bb的'相片'嚟睇,每次睇完個心都好痛好痛。
之後食完藥一星期返去照,子宮未清,所以再食一個cycle,之後都唔清,醫生話要做手術,我選擇左出去自己睇婦科醫生開hormone藥俾我製造假經期,連續食左2個月後先真正清曬,過程都令我內心好折磨,好自責自己出街無小心避免俾人撞,我無怪其他人,因為人地唔知我懷孕,係我自己唔小心。加上知道bb無心跳時剛好在新年前,令我成個新年都無去拜年,只留在家喊。

半年後決定再試,也是第二個月bingo了,bingo的一刻真的開心過中六合彩,決定今次一定要更小心,但個幾星期後有一晚坐巴士回家,架巴士開得好快,車上又少人,超級拋,第二日中午就開始出血,立即入院,已經照唔到有胎兒在。所幸這次只是5-6W, 內心無咁傷,也不用食藥清子宮,但內心也是十分自責,覺得明知懷孕了,就不應該坐巴士。
第二次小產後身體明顯差了很多,連續病了3個月,就決定睇中醫,連續睇左2-3個月後決定再試,竟然一個cycle就bingo了,但PT一直好淡色,5W中去睇相熟的婦科醫生,佢話5W都咁淡色可能係化學性懷孕,連USG都無幫我照,叫我下星期再返嚟睇,果然2日後出血又入院了,照左話子宮都係無胎兒,證實係化學性懷孕。
所以我呢次無太傷心,覺得係自己唔好彩,即刻再Try,都有驗排卵,所以好清楚知道幾時排左卵,然後又立即bingo了,也在5W中去睇相熟婦科醫生,終於照到胎,不過話size細了一周,所以立即開了安胎針同藥俾我食。呢一次我非常緊張個胎,從知道懷孕後,除了返工便不再外出,連仔仔叫我陪佢玩,我都盡量避免,所有安胎針同藥都好準時食同打,另外每星期返去覆診一次,之後胎兒都有慢慢長大,不過仍然比正常細一周,到8W中時已經好明顯聽到bb心跳了,不過醫生話羊水少,個胎囊好細,當時個胎1.35cm, 胎囊得1.9cm,不過醫生話都唔洗太擔心,也無野搞的,繼續食藥打針。
我亦去睇中醫,中醫話要食多d野,其實自己懷孕後真係好乖,乖乖只食對孕婦有益的食物,放假幾乎都在床上休息,希望可以好似仔仔咁bedrest多d, bb大快d, 所以1個月內我肥了3kg。另外我又完全無懷孕期的不適,反而係訓覺差左好多,可能係人太緊張。到10W返去再照,點知bb又停了心跳,果刻我情緒完全失控,接受唔到又一次失去了bb!
然後又係入院,今次決定做手術,點知我非常唔好彩,等到第三日先到我做手術,期間唔食得野,我竟然完全唔餓,不過個人好乾,所以第二日在我要求下俾我吊水了。住院期間思緒一直好負面,喊到眼都腫曬。

複式洋房

決定做手術前請求醫生幫我寄胎組織去驗DNA, 到第三日終於做完手術後,請求姑娘俾我望了個胎一眼,已經變了一堆碎片。。。然後又是一輛心痛和失落,不過今次小產沒有再自責,因為我已經盡了最大努力去保護BB, 可能係BB有問題所以走左。
出院時話轉介我睇內科,但無解釋點解要睇,我也無心情留意。出院第二日先偷睇轉介信,先知原來係我ANA高,160,之後我就覺得係自己問題了,也打沉了自己,覺得可能無機會再生BB了。。。到現在已經2個星期,我仍然好唔開心,覺得無希望,當然同仔仔一起時係好正常好開心,但一返工情緒又返嚟了。。。

大宅

回覆 a000051 的帖子

建議你去睇類風濕關節科, 驗下凝血 (你個胎偏細, 似供血唔夠), 再睇下有無其他免疫問題。
心疼你.. 希望你身體早日恢復...

複式洋房

回覆樓主:

明白你心情,我上星期都流產了,當時9週多。在7週時照胎size也是細了一週,但醫生冇開藥比我,只係話bb有心跳,無問題。樓主保重,食多d營養補充品,養好身體,bb會再返嚟架。

大宅

a000051 發表於 20-5-11 17:12
決定做手術前請求醫生幫我寄胎組織去驗DNA, 到第三日終於做完手術後,請求姑娘俾我望了個胎一眼,已經變了 ...

我都係過來人!時間會令妳慢慢恢復過來,請妳好好休息保重身體!為自己加油打氣!還有大寶要照顧,其他隨緣!(emoji)(emoji)

複式洋房

nss711 發表於 20-5-11 17:30

建議你去睇類風濕關節科, 驗下凝血 (你個胎偏細, 似供血唔夠), 再睇下有無其他免疫問 ...

多謝你,我都打算等心情平復d之後循呢個方向去醫

複式洋房

ch2013 發表於 20-5-11 18:00
明白你心情,我上星期都流產了,當時9週多。在7週時照胎size也是細了一週,但醫生冇開藥比我,只係話bb有心 ...

唉…小產真係好傷心,尤其知道個胎已經有心跳之後再失去更加令人接受不到…大家都好好休養!加油

複式洋房

BBsChan 發表於 20-5-12 21:27
我都係過來人!時間會令妳慢慢恢復過來,請妳好好休息保重身體!為自己加油打氣!還有大寶要照顧,其他隨 ...

多謝你,想問你最後成功嗎?

在照顧大寶時,我就可以好正常,但當返工/自己一個人時,會覺得好空虛,好容易喊。。

大宅

a000051 發表於 20-5-13 09:46
多謝你,想問你最後成功嗎?

在照顧大寶時,我就可以好正常,但當返工/自己一個人時,會覺得好空虛,好容 ...

還在努力當中,一齊加油!☺️
有時間做下運動,個人會輕鬆啲㗎!

男爵府

樓主加油,休息後再努力!

即係生過一個都會有免疫問題?

複式洋房

Mini20160607 發表於 20-5-13 17:31
樓主加油,休息後再努力!

即係生過一個都會有免疫問題?
多謝~ 我估係年紀又大左幾年,身體開始出現小問題吧~因為我上網睇話年紀越大免疫系統啲指數都會上升。 所以而家更加明白,有仔要趁嫩生!

大宅

真的替你難過啊! 其實你已是好堅強,好用力保護他們每一個,不要再自責啊! 好好照顧一下自己,無論將來想再試或唔試,都要為自己重新出發啊!

大宅

BK Milk勳章

唉!我同你一樣,都係第4次小產,因為無咩同人傾訴,現在成日自己一個喊,唉,我都好驚屈懷自己。其實,我都已經有一個仔,想追多個,追咗4年幾了,就小咗4次
我有嘗試去揾原因,但我現在仲未找到

男爵府

開心吸收勳章

我都經歷緊第四次小產,你比我好,起碼都有一個小朋友,我到而家一個都無,已經試到唔想再試了,而家最緊要調理好身體,之後再諗下一步吧

複式洋房

我小產左1次, 係由頭到尾都check唔到心跳, 要食藥流胎, 完全同意食藥流胎真係痛到想死, 之後身體仲要好弱, 我岩岩小產完頭3個月成日暈, 但我好彩既一次過排清哂, 事隔半年, 依然都仲係好唔開心, 最近仲失埋業, 好想BB快D返黎搵我....樓主加油呀!

大宅

a000051 發表於 20-5-11 17:03
因為第四次小產後心情難以平復,又覺得身邊的人不明白自己,也少同人講自己的心情,所以上嚟post下自己的生 ...

Ana高喺免疫系統問題,你去睇風濕免疫科,有藥食,有針打的。

別墅

a000051 發表於 20-5-11 17:12
決定做手術前請求醫生幫我寄胎組織去驗DNA, 到第三日終於做完手術後,請求姑娘俾我望了個胎一眼,已經變了 ...

雖然我明白你好想再有小朋友,但我見你每次都好似未養好個身子又再密密追,心急過頭,其實小產都要坐月,否則會搞壞自己身子就真係冇得生。

複式洋房

myemily 發表於 20-6-29 19:09

唉!我同你一樣,都係第4次小產,因為無咩同人傾訴,現在成日自己一個喊,唉,我都好 ...
你試下睇醫學生育方面嘅婦科醫生幫你check清楚原因。我7月睇陳億仕醫生,做咗好多test同treatment ,而家又剛剛懷孕啦~不過佢好串同商業味好濃,下下講錢,也真的用左好多錢,睇佢之前要有心理準備

大宅

祝你好好保重身體
希望打完一篇文字,可以放開放鬆,自己衷心祝褔你
不過另一方面有種感覺係為左追胎,連第一個小朋友都去避,呢點兒有點講唔過去
希望係我錯覺,無論點想去追,去bingo,都不能因此忽略本身已在的一個
睇開d,放鬆d,唔好捉得咁緊,唔好怕同仔仔玩,可能弟弟妹妹就會返黎
真心祝褔你!

男爵府

a000051 發表於 20-11-3 11:36
你試下睇醫學生育方面嘅婦科醫生幫你check清楚原因。我7月睇陳億仕醫生,做咗好多test同treatment ,而家又 ...

想問你做咗咩treatment ? 佢幫你搵到原因?

首頁

尾頁

跳至