自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

係加咗喺兌換率度,以前睇過d資料話間間收費唔同,有無人呢d資料呢? 謝謝。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

曾經聽聞過... 喺外地簽賬,係會以過去一個月嘅最高對換率唻計番港幣過數架...

我都係聽聞架咋,所以... 樓主你最好都係問番有關嘅發咭機構好啲。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 HeiDaddy 於 09-5-28 12:31 發表
係加咗喺兌換率度,以前睇過d資料話間間收費唔同,有無人呢d資料呢? 謝謝。

係有的, 間間唔同, 你打去你有嘅卡嘅hotline, 佢會話你聽你張卡收幾多charge, 因為呢d收費係hide左在兌換率度, 收到statement都見唔到, 最初d bank 唔講明有呢個收費, 但幾年前報紙duk爆左, 唔講都唔得。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我有好多張卡, 我記得, 有d收2%, 有d3%...間間唔同, 有d打去時仲話"冇的", 但問多兩問, 話係overseas charges, 佢先話 2.x %

水晶宮

for HXBX card: 2.5% on top exchange rate announced by visa (varies every day)

e.g. Go to Japan

day 1 : JPY100000 (rate quoted by visa=7.50)
day 2 : JPY200000 (rate quoted by visa=8.00)
day 3 : JPY150000 (rate quoted by visa=7.80)

then statement will appears:

day 1 : HKD7518.75
day 2 : HKD16040
day 3 : HKD11729.25

can u get it?

水晶宮

for other bank, similar calculation but if you ask them, they will claim that 2.5% is not 'service charges', anyway, still is a charge, right?

別墅

終於揾到資料:
http://####.com/forum/viewthread.php?tid=297649

點解變咗####???

#### = g e t j e t s o

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至