自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

請問如果辭職,本來要求放嘅無薪假係咪要繼續放?

感激達人解答

珍珠宮

回覆樓主:

既然離左職就唔再係該公司員工,無任何瓜葛。

大宅

如果之前已經批左無薪假,你又遞信嘅話,同公司deal下,睇下可唔可以當唔使賠錢即走

呢樣野間間公司唔同,要睇你地傾成點

大宅

熱血勳章

muffinman23 發表於 20-5-17 12:05
如果之前已經批左無薪假,你又遞信嘅話,同公司deal下,睇下可唔可以當唔使賠錢即走

呢樣野間間公司唔同, ...

係公司要求放無薪假,咁呢個情況遞咗信最後呢個月佢係咪都可以繼續要我放?

我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

stopstop 發表於 20-5-17 13:04
係公司要求放無薪假,咁呢個情況遞咗信最後呢個月佢係咪都可以繼續要我放?
...

咁照計會應該當你早d last day

wcpcelia    發表於 20-5-17 20:59

珍珠宮

stopstop 發表於 20-5-17 13:04
...

如果你last day剛好係公司安排嘅NPL,可以同HR要求提早last day,公司應該好歡迎,可以早啲cut保險。最好先攞direct mgr approval,因為HR都係要BU同意release先可以提早last day。

伯爵府

回覆樓主:

通知期,一樣可以冇薪假

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/無薪假-肺炎-僱員保障-法例/
講黎講去,都係講你情我願
既然已辭職,你可堅持唔放,最worst結果係公司賠足炒你(雖然好unlikely)

首頁

尾頁

跳至