自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

識人因為停課實在搵唔到人睇仔,唯有日日擺個仔係自己爸媽屋企睇住,家用畀多有突。最近發現佢老豆日日中午飯自己買外賣食,竟然淨買自己果份,個孫日日無中午飯食!聽小朋友講啊爺從來都唔煮又唔會叫自己一齊食,唔理佢餓唔餓。中午佢自己有咁好食咁好,夜晚就等啊麻收工去買送煮飯,乜都唔理

但佢老豆本身都有錢,唔計物業銀行存款都有成7位數之前個仔眼見屋企電器老化自己出錢換批新,就鬧到佢死話佢整到屋企電費貴,直到個仔過筆數落戶口先收聲。

同孫難得去飲一次茶,打包咗盒點心,埋單一路鬧個孫鬧到返屋企話呢度幾十蚊,淨係識食

Sadonnahon    發表於 20-7-10 18:29
alice0606    發表於 20-5-20 10:24
jnc.    發表於 20-5-19 15:14
joeyjulia    發表於 20-5-19 13:46
katywong.cs    發表於 20-5-19 13:45
kk_chu    發表於 20-5-19 12:59

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

奶茶走糖 發表於 20-5-18 22:01
識人因為停課實在搵唔到人睇仔,唯有日日擺個仔係自己爸媽屋企睇住,家用畀多有突。最近發現佢老豆日日中午 ...

放下自在

大宅

經常仔一家返去食飯,話出面買送好貴,叫自己老婆求其買條便便d魚買d菜就算,唔好買咁多嘢,貴啊。講緊5個大人加一個小朋友,一條魚一個菜,加白飯搞掂

伯爵府

識人因為停課實在搵唔到人睇仔,唯有日日擺個仔係自己爸媽屋企睇住,家用畀多有突。最近發現佢老豆日日中午 ...
咁都得

侯爵府

小朋友幾大呀?
點會自己食唔理個小朋友架
仲要係自己粒孫

水晶宮

係我如果知道湊的人連飽飯都比不到自己仔食,仲繼續找佢湊?咪玩啦!孤寒一回事,咁對自己孫,哎!直接請個鐘點湊仔算啦。

大宅

cattz288 發表於 20-5-18 22:03

真人真事,果位啊爺睇佢外表衣著,完全唔似有錢,自己有病可以唔睇醫生就唔去,去過最遠都係香港周邊城市,除咗係食方面唔會慳自己之外,其他方面慳得就慳,對屋企人同朋友都唔會大方。真係衰d講句攬住d錢唔知做乜

大宅

Mary媽咪 發表於 20-5-18 22:05
小朋友幾大呀?
點會自己食唔理個小朋友架
仲要係自己粒孫

小朋友10歲左右

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

明知孤寒不錫孫(飲茶都鬧),
捱餓等如虐兒喎!
不如日日call預付的外賣(一份)俾呀仔專用啦!

好彩之前換咗批舊電器咋!
萬一電線短路可能引發火警㗎!

水晶宮

畀面勳章

唔關孤唔孤寒事,但關虐兒事喎

大宅

Astra00 發表於 20-5-18 22:06
係我如果知道湊的人連飽飯都比不到自己仔食,仲繼續找佢湊?咪玩啦!孤寒一回事,咁對自己孫,哎!直接請個 ...

疫情期間好難搵,我唔知係咪真係咁難搵,而且佢都無估到自己老豆咁無人性都做得出,佢已經係度搵緊工人了

伯爵府

回覆樓主:

位老人家可能有情緒病

大宅

goldpiglet 發表於 20-5-18 22:12
明知孤寒不𡃶孫(飲茶都鬧),
捱餓等如虐兒喎!
不如日日call預付的外賣(一份)俾呀仔專用啦 ...

小朋友媽媽每日都有整d點心畀佢帶去啊爺度做下午茶,佢中午就食果d點心,一開始小朋友唔識嘢,亦覺得自己都有嘢食,可能咁所以無講出來

子爵府

lovelybaby2015 發表於 20-5-18 22:12
唔關孤唔孤寒事,但關虐兒事喎
甘講真 佢屋企發生咩事無人知 佢話放低兩個小朋友 到底係就甘放低定兩老同意先放又唔同wo

水晶宮

奶茶走糖 發表於 20-5-18 22:13
疫情期間好難搵,我唔知係咪真係咁難搵,而且佢都無估到自己老豆咁無人性都做得出,佢已經係度搵緊工人了
...
咁平時小朋友邊個照顧架?小朋友的媽媽呢?通常收入ok都會請工人照顧細路。我都慶幸有工人。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

唔係好明
食唔慳
但又一條魚加一碟菜當一家五口晚餐
咁食個方面佢都好難慳人但唔慳自己

大宅

loveshp238 發表於 20-5-18 22:15
甘講真 佢屋企發生咩事無人知 佢話放低兩個小朋友 到底係就甘放低定兩老同意先放又唔同wo
...

呢個真係唔知,不過據我地認識嘅麻麻,係好樂意幫手睇孫,而且兩個後生都畀多d家用for小朋友係度的額外支出嘅,不過點都好,真係做唔出咁對一個小朋友

水晶宮

畀面勳章

loveshp238 發表於 20-5-18 22:15
...

無論點都唔應該唔俾飯小朋友食
不過我唔信可以「夾硬」放低咯
但當然內情點我哋唔知
但事情表面:唔俾小朋友食飯,就幾肯定虐兒

伯爵府

遇過唔少

首頁
12345...9

尾頁

跳至