0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔4個月5日,平時一日4餐180ml, 食得已經唔係多,可以晚上8點訓到輪早8點。依家厭奶左2星期,每日4餐120ml, 一路哄一路un住餵,到到依家un住餵依招已經唔work,試過佢訓左餵佢完全唔食掛住訓,好苦惱!一放低佢,佢就食手,寧願食手都唔飲奶。食米糊都試過,爆喊,吐番出泥。可以點做?你地唔理佢佢飲幾多得幾多定點?

大宅

adaliu32 發表於 20-5-20 17:14
我仔4個月5日,平時一日4餐180ml, 食得已經唔係多,可以晚上8點訓到輪早8點。依家厭奶左2星期,每日4餐120ml ...

有冇試過換大一號奶嘴?我今日試左,食返正常份量。
我係定時餵,如果20分鐘飲唔完就算,夠鐘飲奶瞓左會叫醒佢。夜晚有得佢瞓

別墅

serinkwok 發表於 20-5-20 17:37
有冇試過換大一號奶嘴?我今日試左,食返正常份量。
我係定時餵,如果20分鐘飲唔完就算,夠鐘飲奶瞓左會叫 ...

有呀換左,用緊m size

別墅

推,求救

別墅

推。。。我個仔岩岩100日都有依個情況。。。

別墅

推,請賜教

複式洋房

我仔4個月5日,平時一日4餐180ml, 食得已經唔係多,可以晚上8點訓到輪早8點。依家厭奶左2星期,每日4餐120ml ...

我個個3個月開始到以家就黎5個月都係甘,日日奶量都吾同既,但去健康院又發現佢生長得好好就無特別理佢!佢吾飲就吾好迫!所以我提早加固 開始食米糊全部嘔返出嚟,之後就煲粥比佢食,佢又食喎!甘可以佢係吾中2食米糊!你試下比粥佢食囉

男爵府

180mL 4餐總奶量720mL 唔算少...
我囡2.5月開始厭奶,之後都一直浮沉500上下,但體重又離奇地冇跌自己條生長線。
其實BB 唔飲都迫唔到,冇輕到其實即係唔係唔夠飲。你睇開啲唔好俾個總量困住自己。
另外捱到5個月再試加固啦,都係呢兩條路,冇乜可以點。加固後你會發覺食固先係漫漫長路,食奶真係好少事。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

kosjjjhj 發表於 20-5-23 04:30
我會照慢慢餵,再唔係你轉奶粉 睇下會唔會有幫助

我餵人奶的

別墅

honeybid2 發表於 20-5-23 01:07
180mL 4餐總奶量720mL 唔算少...
我囡2.5月開始厭奶,之後都一直浮沉500上下,但體重又離奇地冇跌自己條生 ...

未厭奶先係4餐180ml, 厭奶就4餐120ml呀

男爵府

adaliu32 發表於 20-5-23 13:23
未厭奶先係4餐180ml, 厭奶就4餐120ml呀

我知呀。但冇咩可以做... 我大囡2.5月厭到7個月咩都冇做好返。細囡2.5月開始厭從此好唔返,10個月戒埋奶樽用杯飲仲要溝其他野先肯飲。厭奶真係唔迫得,愈迫愈厭得耐。可以從少食多餐同加固兩條路著手。

大宅

樓主,我好感同身受(emoji)(emoji)我仔五個半月,呢排嚴重厭奶,朝早第一餐隔十個鐘飲100ml口,之後餐餐都唔夠150ml,一日食得四餐奶,一餐糊,總奶量唔夠700ml一日(emoji)磅左重個半月無重過,早幾日同今日片仲有少少橙色,我懷疑佢有啲缺水,所以聽日應該同佢去睇醫生(emoji)

首頁

尾頁

跳至