自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1) 火盆內燒的是什么? 金銀衣紙,定乜野符之類的?

2) 自己屋企門口是走廊,不方便燒野,在大廈門口燒,跨過去,得唔得?

3) 連去兩天,例如,第一日是守靈,第二日出殯,是咪兩日都要做跨火盆?

4) 仲有冇乜野禁忌?

先謝謝見多識廣的bk jm。

水晶宮

1010mum 發表於 20-5-21 17:07

第一日我係喺行出殯儀館就燒著張紙跨過就算

第二日完哂儀式後有師傅會整個火盆比所有人跨的

子爵府

BK Milk勳章

(1) 衣紙
(2) 可以放衣紙響空罐頭或開左頂汽水罐,響街檻完火盆,燒晒&淋熄至回家

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實殯儀館既人會安排晒。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

可以去紙紮舖買張大百解, 坐夜個晚離開後用黎掃身, 前掃三下, 後掃三下, 跟住化左張百解

出殯當日如果會跟埋去火葬場, 離開後殯儀 agent 會整定個火盤俾親友跨過, 跨完已經 ok

如果唔跟去火葬場, 同坐夜個晚一樣咁做就得

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

miriam 發表於 20-5-21 18:30
可以去紙紮舖買張大百解, 坐夜個晚離開後用黎掃身, 前掃三下, 後掃三下, 跟住化左張百解

出殯當日如果會跟 ...

呢個好似比較簡單。

再請教:掃完身後,張百解是否在殯儀館門口的爐化掉就得?
定係要在自己屋企門口或大廈門口化?

再謝謝!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

1010mum 發表於 20-5-21 18:40
呢個好似比較簡單。

再請教:掃完身後,張百解是否在殯儀館門口的爐化掉就得?
我個時係出左殯儀館門口就掃, 跟手化寶

睇下屋企有無唔要既鐵罐, 再唔係用剪左頂洗乾淨既汽水罐化寶用

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

miriam 發表於 20-5-21 18:47
我個時係出左殯儀館門口就掃, 跟手化寶

睇下屋企有無唔要既鐵罐, 再唔係用剪左頂洗乾淨既汽水罐化寶用

唔該曬

珍珠宮

PANCO 發表於 20-5-21 17:42
其實殯儀館既人會安排晒。
只係去送殯,我未試過有殯儀館嘅人會安排wor

男爵府

第一晚行個圈或食個宵夜,唔好直接返屋企,記住用左吉儀個1蚊,或掉落大酒店門口捐款箱
第二日跟足師傅叫你做,跟住可買碌柚葉冲涼,親人過身,可以去剪髮

子爵府

wing51110 發表於 20-5-21 19:33
第一晚行個圈或食個宵夜,唔好直接返屋企,記住用左吉儀個1蚊,或掉落大酒店門口捐款箱
第二日跟足師傅叫 ...

其實不是我自己家有白事,係要去幫忙打點。
第二日不會跟上山,第一晚應該要留守到最後,陪主家走。

伯爵府

好媽媽勳章

三國1 發表於 20-5-21 19:28
只係去送殯,我未試過有殯儀館嘅人會安排wor

去完大酒店後,唔好直接回家,去旺d既食肆食吓野之後先回家。
有人教袋住支針都得。

男爵府

4.
如果大肚,不用跨火盆。

首頁

尾頁

跳至