美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

唔知係咪呢排天氣太熱又成日帶住口罩,嘴同下巴附近出左好多無膿頭既瘡,好完又好快出第二粒,好困擾,有咩方法清?

男爵府

loulouchan 發表於 20-5-23 12:16
唔知係咪呢排天氣太熱又成日帶住口罩,嘴同下巴附近出左好多無膿頭既瘡,好完又好快出第二粒,好困擾,有咩 ...

我都一樣,有膿又有,無膿又有,不斷生,朝早都唔敢揸太多野上面,好煩

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

wai@wai 發表於 20-5-23 16:26
我都一樣,有膿又有,無膿又有,不斷生,朝早都唔敢揸太多野上面,好煩
...

我而家試下睇中醫,睇下有無效,不過想搵的野搽下去下紅咁,但又唔知搽咩好?

別墅

唔知係咪呢排天氣太熱又成日帶住口罩,嘴同下巴附近出左好多無膿頭既瘡,好完又好快出第二粒,好困擾,有咩 ...

我有小小分享,朝頭早除咗搽防曬其他所有嘢都唔搽,夜晚照正常搽嘢同敷面膜,皮膚好咗少咗出瘡,你都可以試吓

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

pluto.M 發表於 20-5-23 21:05
我有小小分享,朝頭早除咗搽防曬其他所有嘢都唔搽,夜晚照正常搽嘢同敷面膜,皮膚好咗少咗出瘡,你都可以 ...

我都已經盡量搽好少野係塊面上,但夜晚洗完臉總係又乾又痕咁,一達達紅色。

別墅

loulouchan 發表於
我都已經盡量搽好少野係塊面上,但夜晚洗完臉總係又乾又痕咁,一達達紅色。
...

我晚上一定用mask,用番正常護膚品。
用多啲保濕野應該會好啲

大宅

我二月中已開始有口罩瘡,當時不敢出街看中西醫
疫情好轉5月開始針炙,因懷疑是口罩A物料並轉試用Morse protection(市價$98 5隻好鬼貴)
針左六次本來有好轉,d瘡由大缩到細變芝麻
但一天袋中只有口罩A一個换用黎戴住先,一戴,加埋哥日工作有壓力,爆瘡加埋個面又红又熱
個中e都話:你真係好鬼敏感
我買左CeraVx成set,对我冇乜效
La Roche Posxx抗敏系列同B5都唔得
Rozex Gel,又唔見明顯好左
又買左透明質酸三款,得Dr.Wx ok
今日經過萬0見到有隻叫Proteca P50抗敏膏($199)買左一支試 (降到少少,冇嚴重到)
另外La Roche Posax剛新出一隻多抗敏修護極效精華也有買(未試)

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

藍貓仔 發表於 20-5-23 22:48
我二月中已開始有口罩瘡,當時不敢出街看中西醫
疫情好轉5月開始針炙,因懷疑是口罩A物料並轉試用Morse pro ...

我覺得我係因為出汗up住所以敏感,我係大汗人,夏天行兩步塊面都出好多汗。

大宅

我成個下巴生左兩三粒,唔係暗瘡已結焦,手痕R又損,帶口罩會令傷口難好?

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

車車一家人 發表於 20-5-26 00:22
我成個下巴生左兩三粒,唔係暗瘡已結焦,手痕R又損,帶口罩會令傷口難好? ...

我諗會呀,因為長期帶口罩濕氣會up住傷口會難好。

禁止訪問

大宅

做多d facial/深層清潔

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前下巴位不斷生石頭瘡,而家轉用立體口罩,改用清爽面霜, 平就做多啲保濕,會有改善。

大宅

救命, 我一樣呀

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

leungsiukin 發表於 20-5-28 16:56
救命, 我一樣呀

我用左隻暗瘡精華有的改善呀,有興趣可pm你。

大宅

yying829 發表於 20-5-28 11:34
做多d facial/深層清潔

你去邊間做facial?怕俾人sell

大宅

loulouchan 發表於 20-5-29 10:19
我用左隻暗瘡精華有的改善呀,有興趣可pm你。

Yes please

大宅

leungtintin_ 發表於 20-5-29 10:42
你去邊間做facial?怕俾人sell

skinmax

大宅

yying829 發表於 20-5-29 12:25
skinmax

thanks

別墅

我都係!!!

首頁

尾頁

跳至