想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我已經是超高O產婦, 試左好幾年, 幸運地上天係舊年賜給我第一個BB, 而當時我已經係39..BB而家差唔多1歲, 咁我就即係40啦! 如果你係我你會唔會再追多一個?
但係我有以下的憂慮:
1) C6已經44啦!
2) C6退休時小朋友還未讀完書
3) 需要搬屋
4) 驚自己應付唔到, (BB而家都相當活躍)

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

原帖由 Leonachan 於 09-5-29 10:51 發表
我已經是超高O產婦, 試左好幾年, 幸運地上天係舊年賜給我第一個BB, 而當時我已經係39..BB而家差唔多1歲, 咁我就即係40啦! 如果你係我你會唔會再追多一個?
但係我有以下的憂慮:
1) C6已經44啦!
2) C6退休時小朋友還 ...

既然係咁多憂慮,點解仲會有呢個想法啦?

男爵府

$$$夠吾夠???

有無家人 / 傭人幫手???

如果上述問題ok,

你C6都想的話, 可以考慮!

不過不要比太大壓力 / 過高期望比自己!

複式洋房

原帖由 fyyjott 於 09-5-29 10:56 發表

既然係咁多憂慮,點解仲會有呢個想法啦?

絕對係站係BB個立場去睇呢件事, 因為怕佢一個人會好獨單, 到佢大左時, 我地已經年老, 怕佢一個人要面對問題冇兄弟(妹)商量, 而且獨生子女好多時性格上較多缺點!

複式洋房

原帖由 BabyDim 於 09-5-29 11:06 發表
$$$夠吾夠???

有無家人 / 傭人幫手???

如果上述問題ok,

你C6都想的話, 可以考慮!

不過不要比太大壓力 / 過高期望比自己!

有99+工人照顧BB, C6同我都係15/16緊....

男爵府

要計計自己兩個退休後有幾多cash 同退休金啊!

夠$$$,

可以比自己2年左右try try,

再遲就驚你自己身體未必afford 到!

但有兄弟姊妹確係好D !!!

原帖由 Leonachan 於 09-5-29 11:19 發表

有99+工人照顧BB, C6同我都係15/16緊....

別墅

原帖由 Leonachan 於 09-5-29 10:51 發表
但係我有以下的憂慮:
1) C6已經44啦!
2) C6退休時小朋友還 ...

I am exactly as your condition including age. We are planning to have a second one until I cannot make it.

首頁

尾頁

跳至