婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話説平時老公OT, 奶奶就點都要等埋先肯開飯, 但我OT, 就唔會等. 試過好幾次, 老公話要10點先翻到, 叫我地食先, 奶奶都要等

今晚煮好曬飯, 老公突然話要OT, 又係唔知幾點走得, 又叫奶奶食先, 奶奶又係話等埋, 但我E+有左, 煮完飯7點半已經又餓又累, 仲小小暈, 即刻食餅乾飲支奶, 奶奶見到, 問我: 你好餓咩? 我話係啊, 暈暈地, 奶奶都唔肯開飯, 跟住又話亞仔係公司都唔知有無野食

其實平時都好多不公平事件, 例如我要做家務, 老公幫我洗個碗, 奶奶都叫佢放低. 叫我買野從來唔會俾錢, 但我老公買塊豆腐都會俾番錢, 其實我唔介意為個家邊個付出多邊個少, 但公平小小, 我結婚前都係父母既心肝寶貝, 點解嫁咗俾你個仔, 就變賓賓

更加唔好講我未有之前, 奶奶叫上我地唔好生, 上年小產後又話50嵗先生都無問題, E+有左, 頭3個月已經煲幾次去濕湯, 冬瓜湯, 冰凍木瓜, 有次仲係湯加薏米, 到e+過左3個月, 又話我食得多, 行得少, 但其實dr.話我要多訓床同增重

岩搬過黎住, 好多朋友都提醒我, 奶奶始終係奶奶, 我都本老公父母就係我父母, 我相信我對人好, 人地都會對我好, 原黎我錯了,好sad, 好在BB出世後我地就會搬出去住, 如果唔係, 我怕我會抑鬱

By the way, 我依然相信, 呢個世上, 仲有好奶奶既, 只係我無遇到

大宅

蠔仔個媽咪 發表於 20-5-27 20:08
話説平時老公OT, 奶奶就點都要等埋先肯開飯, 但我OT, 就唔會等. 試過好幾次, 老公話要10點先翻到, 叫我地 ...

初有不要吃木瓜, 會流產, 小心

複式洋房

dinner1314 發表於 20-5-27 20:52
初有不要吃木瓜, 會流產, 小心

多謝你,我冇食,^_^

大宅

唔好諗咁多,費事影響心情,佢點對你,你就點對返佢!佢只係外人一個,nobody,從今開始,唔需要咁好對佢!

大宅

其實我都冇好奶奶

複式洋房

金宵大廈 發表於 20-5-27 21:57
其實我都冇好奶奶

你奶奶乜事?

大宅

話説平時老公OT, 奶奶就點都要等埋先肯開飯, 但我OT, 就唔會等. 試過好幾次, 老公話要10點先翻到, 叫我地 ...

其實我奶奶都係,而家有左但有一次食完飯胃唔係好舒服
所以我老公幫手洗碗
於是奶奶企係廚房望住我老公洗碗
好似驚佢洗碗會有咩事咁

而家大住肚我會幫手掛起d衫
但老公唔比我企高‘登’仔晾衫
於是佢幫我企高晾衫時
奶奶又係望住佢咁

不嬲都知道老公係寶,新抱係草
你就好啦,之後生完可以搬出去唔使同奶奶住
我就冇呢個可能了

我相信呢個世界係有好奶奶,但只係我冇咁嘅福氣啫

複式洋房

Q寶 發表於 20-5-27 22:31
其實我奶奶都係,而家有左但有一次食完飯胃唔係好舒服
所以我老公幫手洗碗
於是奶奶企係廚房望住我老公洗 ...

洗碗呢part我都經歷過啊,你講得好啱,99好似怕個囝水溶咁,一直望住,真係OMG

varievarie    發表於 20-5-29 22:11

複式洋房

回覆樓主:

樓主,你並不孤單,我都無好奶奶。我老公固然係寶啦,大伯、姑仔都係寶,得我係人地個女,唔駛錫住。我連間中去奶奶屋企食飯,都覺得好難頂,好彩唔駛同奶奶住咋。你而家有BB,你奶奶唔顧你,你都要顧好自己身體,生完搬出去就可以重過生活。

大宅

好正常 你都唔會當佢係自己阿媽 我都冇好99 我連大肚生埋都冇講佢知 D人問點解 我話你吾會同喺街同個陌生人講你有左架 關佢咩事

翡翠宮

畀面勳章

佢唔開飯,你可以自己食,理得佢等到天荒地老,99唔縱得,只要老公撐你就ok
日日是好日

男爵府

你奶奶都幾過份,有左都仲要係捱肚餓,
唔好理佢,佢要等就自己等,你自己食先
佢煲個啲湯你唔好飲,好涼架,大肚婆唔食得

子爵府

親子王國15週年勳章

點解要搬去同99住?完全無自由。

大宅

我唔會理99,我當年大肚.99話要等姑奶,姑奶830都未返,我又勁餓,老公話開飯先,99點都唔肯,我就同老公去買外賣返來當住99面前食。
之後9點幾開飯我就走左

公爵府

牛年勳章

樓主陀住bb, 老實說, 唔餓得, 如果我係妳, 我自己用湯碗畢碗飯, 夾d 餸, 食先, 當然如果d 餸奶奶煮, 梗係先問一問先, 話肚內bb, 肚餓, 如果佢係要唔想, 要等妳老公, 妳咪落街食, 妳老公唔三口六面, 在奶奶和妳面前, 講清楚呀! 以後我OT, 媽唔洗等我了, 食先, 我唔想擔心埋妳們, 未食捱餓來等我

複式洋房

你老公OT, 叫你老公自己搞掂, 唔好預佢, 呢個MESSAGE 要你老公直接同你99講,
如果你99係都要等堆你老公, 你老公返到黎, 可以心平氣和咁同你99講, 我已經食飽左, 講左唔使預我, 下次我講唔使預我即係我會食飽返黎,
如果你99死心唔到, 咁你老公可以話咁你留比我, 你地食先, 但你地等埋我, 我就食飽先返黎
REPEAT幾次, 你99就會心死

珍珠宮

有幾多個奶奶會當新抱係親生女?調返轉都係。只要老公錫你,你父母錫你就足夠。其他人就不必有過高期望。你有咗唔好為呢啲唔開心。如果佢要等,可唔可以你自已食先?始終你大緊肚,都要早點休息,而且咁夜食飯,對身體都唔好啦!

侯爵府

回覆樓主:

可唔可以自己食先,佢唔滿意,自己煮野食,其實好多野都可以變通下既。

侯爵府

始終你同佢無血緣關係,相敬如賓就算了,其他事不要上心,佢錫個仔就一定架啦,你好好安胎,唔開心既野唔好諗咁多

子爵府

回覆樓主:

呢個奶奶直頭心地差 咁樣蝦個大肚婆

首頁

尾頁

跳至