跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女lee排精力旺盛. 夜晚唔肯訓...攪得我皮質諄上升...
我又唔想晚晚大龍鳳佢先訓..有無人有經驗...

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# leunter 的文章

係啦晚晚都唔肯訓

複式洋房

same here.... 除非唔俾佢訓晏覺啦~

複式洋房

吾比佢訓晏覺又吾得喎,四五點就扭眼訓呢,到時仲難搞,比佢訓又吾係,吾比佢訓又吾得,最終要投降呢.

原帖由 jentsoi 於 09-5-29 16:27 發表
same here.... 除非唔俾佢訓晏覺啦~

別墅

有規律既生活節奏係有幫助...
我日日九點就同佢入房, 埋門, 熄大燈, 開小夜燈, 講古仔, 傾下計, 唱下兒歌...做咩都好..
總之係張床度, 十點前就訓著!
佢下晝都會訓兩個鐘, 我盡量要佢2-3點訓,
同夜晚一樣, 不過拉埋窗簾..
初初(一歲幾) 佢都有抗議, 喊到拆天..
如是者一,兩星期叫佢入房,就係好自然既事
萬事起頭難, 開左頭, 堅持堅持加堅持...成功就不遠矣
努力呀媽媽!!
專家話, 小朋友訓得小 (每日最小12個鐘), 會蠢ga!!
我就係用哩個信念去堅持

哈哈哈哈

別墅

我阿女2歲前都係咁架...叫佢訓. 無難度...
2歲後唔知係唔係大左唔駛訓咁多..就算下午訓一粒鐘..佢夜晚都係要十點半先訓著.

試過下午由得佢..唔訓..到5點幾佢自己坐係梳化中眼訓......比佢激死..

大宅

我亞女就每晚札醒瞓返我哋張床到

子爵府

我仲慘呀, 晚晚睇完陀槍師姐先有得訓, 亮晶晶早上10:00起身, 如果下午2:00-3:00都唔訓, 我當晚就要到1點幾2點先有得訓, 有時亮晶晶下午6點幾先訓, 訓到7點幾8點 依家佢大個左又唔駛訓咁多喎, 玩6-7個鐘先訓一次

大宅

我個仔都係, 未拆圍柵時, 比支9, 佢自己就瞓架啦. e+, 佢識自己開門出黎tim.

10:30 食9講故仔, 2本故事書同完支9, 自己要去熄燈, 再瞓返落床, 就叫痾 poo poo. 通常係 wi wi.. 不過有次真係 poo poo. 上番床又叫 wi wi. 唔比佢去, 佢又嘈. 再去.. 又黎過, 第3次, 我就會叫佢痾係片片返架啦. 佢都係要lok 一陣先瞓. 11:30左右到啦.

另外, 我發現(因問過好多人都中), 你陀佢時幾點瞓, 佢e+就會幾點瞓. 我果時係睇完晚間新聞先瞓... 所以我個仔係唔會早lor.

大宅

早排律律都係十二點一點先訓得著,不過我就習慣左要佢十點鍾上床,就由得佢幾時訓,佢又吾會自己落床,但係碌黎碌去都訓吾著.依排可能多左好多活動,又遊水又playgroup,一至日早上都有活動,佢又正常返,琴日未到十點就扭眼訓.

別墅

lee 2日好的..我實行在6點後安靜...所以十點就訓左..

複式洋房

我個女每日平均都係訓得嗰10個鐘(已計晏覺),都唔知點搞~~

大宅

我馱我個女果陣因工作太忙,好多時都凌晨一兩點先瞓。
結果我個女由出世開始都唔多瞓,最叻果日瞓13粒鐘(包括初生果陣)
2歲比佢番左學之後,比學校調較好,每日十點前瞓,朝早7點起身,下晝瞓1。5-2個鐘,加埋都係11-12個鐘,但總算有規律。
我試過想佢早過9點瞓,但無效,佢精力太旺盛。。。

大宅

原帖由 goofrey 於 09-6-2 13:25 發表
我個仔都係, 未拆圍柵時, 比支9, 佢自己就瞓架啦. e+, 佢識自己開門出黎tim.

10:30 食9講故仔, 2本故事書同完支9, 自己要去熄燈, 再瞓返落床, 就叫痾 poo poo. 通常係 wi wi.. 不過有次真係 poo poo. 上番床又叫 wi ...

可能真係有關呀, 因為我本身都唔鍾意瞓覺, 大肚時都瞓得好少, c6成日都話因為我當時瞓得少, 所以阿b依家唔鍾意瞓同埋瞓得唔冧成晚四圍look, 攪到我呢個以前唔需要瞓好多嘅阿媽依家都成日唔夠瞓, 真慘!!

大宅

孩子漸長, 一定要比佢地日間有充足戶外活動夜晚先易瞓得好.這是我阿媽教路, 真係work.

試過阿女晏覺只瞓一個鐘兩點前就醒, 但日間沒很多戶外活動, 到晚上, 不會因晏覺瞓得少而早瞓了, 反而因為很攰又籮籮亂瞓唔著, 係咁扭係咁lur大家都煩, 煩到十一點幾十二點!!!

但反之, 試過佢晏覺瞓兩個多鐘到成四點先醒, 但之後婆婆 (我媽子) 叫工人姐姐帶埋囡囡跟婆婆出去行公園行圖書館玩playroom, 個多鐘後回家沖涼煮飯食飯, 食完飯八時多未夠九時, 佢就話, 媽咪我想瞓覺 (反而我驚佢太早瞓半夜/清晨會醒, 於是引佢玩玩到九時半才比佢瞓), 上床一陣就瞓著, 瞓到大天光!

我阿媽之前幫兩個細佬 "監督"工人照顧幾個孫仔孫女時, 都係好著重日間帶小朋友出外面活動. 以我看幾個侄兒侄女同我個女的情況, 媽子的theory真係work
(出外一方面勞其筋骨, 另一方面佢接觸很多新事物需要腦部大量活動)

首頁

尾頁

跳至