自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

1. 做緊份工8年在屋企隔離,出門口5分鐘已返到工,回家食完飯可以休息下,打風落雨唔駛驚,大假14日,人工15K。
人工跟政府point(0-8)差不多頂point
工種 : 教師助理

2. 新工,要入東涌,除了比車費,舟車勞頓,打風落雨一定麻煩好多,大假18日,人工$20K。
新工point(7-15),而家我份工係新工既最低point
工種 : 職業治療助理

我住青衣,東涌1轉車撘E31唔算遠,青衣係差唔多尾站,一上車就過青馬大橋。
我得一個仔(已經中二)

你地會揀1定2,轉唔轉。

大宅

睇下有幾厭棄而家份工、被裁的機率高唔高,如而家份唔太差,我諗我未必喺呢個時候轉,因唔肯定新工頂唔頂得順,如頂唔順再轉或未必易,時間都係金錢

寶石宮

2020勳章

cindy123 發表於 20-6-1 05:13
睇下有幾厭棄而家份工、被裁的機率高唔高,如而家份唔太差,我諗我未必喺呢個時候轉,因唔肯定新工頂唔頂得 ...

同意
幸福可以好簡單

男爵府

2020勳章

starwar恐龍 發表於 20-6-1 04:41
1. 做緊份工8年在屋企隔離,出門口5分鐘已返到工,回家食完飯可以休息下,打風落雨唔駛驚,大假14日,人工1 ...

我唔會轉,近好緊要㗎,尤其有小朋友,打風落雨嘅日子

男爵府

兩個 points都主要對比交通,咁原本份工喺屋企附近當然正啦~但新工薪金多成五千蚊咁就要諗下你想有「錢途」多d,定係但求有份舒服返工既工?

你年紀大唔大?如果仲係後生咁梗係轉新工啦~ 如果年紀有返咁上下,或者有小朋友方便湊,同埋只求安穩咁就繼續返舊工

新工既福利、工作要求/內容有咩唔同?多成五千蚊做既工作會多啲掛?你接唔接受到?
職位前景、公司規模?睇下你想唔想為將來舖路

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

人工升得咁慢,再唔轉就以後都停左咁架啦。我就係同年朋友中增幅最慢果個,源於早幾年人人搏時我想休息,呢世人就咁定左的了。

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

如果想轉環境試吓

大宅

1. 做緊份工8年在屋企隔離,出門口5分鐘已返到工,回家食完飯可以休息下,打風落雨唔駛驚,大假14日,人工1 ...

假期多4日,人工多5K都幾吸引,但車路程遠咗 ~

除非你而家份工唔穩陣又或者東涌份工更有前景的話,轉下都無防,如果唔係而家呢個時候一靜不如一動。

我又好奇想問下,呢個時勢可以offer多5K工,請問係咪同一工種?

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

車程幾耐?
如果係我就唔會, 因為我搭巴士入東涌要九個字, 仲要20-30分鐘先一班車
多1/3係好多, 但時間真係差好遠, 個半鐘夠我買餸, 整餸, 再抖下

子爵府

2020勳章

不如介紹俾我,剛搬入東涌

男爵府

2020勳章

邊度入東涌先

子爵府

2020勳章

最大考慮返工時間, 你坐e車每日連等車來回3個鍾
3 x 5 x 4 = 60個鍾/月
多$5000 / 60鍾, 每個鍾$83。

琥珀宮

2020勳章

回覆樓主:

no la

複式洋房

回覆 BBJOJO 的帖子

同意

男爵府

2020勳章

入東涌返工需時幾耐?
新工有無咩升職前境?
有無13/14個月糧? 多5K會唔會多好多野做?
其實都好多考慮因素..........
如果係大公司我都實會轉﹐如果細公司或同而家公司差唔多﹐我會唔轉...(我有細路近屋企好緊要)

複式洋房

做得舒服就唔好轉岩自己噶工好難搵

男爵府

2020勳章

轉。

伯爵府

唔轉

男爵府

2020勳章

東涌太遠了,如果住青衣或麗景都可以考慮下既
Be Happy

珍珠宮

畀面勳章

我會睇
1. 邊份工前途好D仲有無晉升空間?
2. 車錢食Lunch扣埋幾錢
3. 自已年紀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊