自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電腦幾年前買的上網開網頁比較慢(BK特別明顯)
有時執相會HANG機, 完全剪唔到片(LOAD 唔到)
所以想買一部規格高少少的

考慮因素
1) 部電腦又算唔上壞, 執相剪片不是經常做
2) 小朋友下年升中, 用電腦做功課機會增加

JM們會點做?
如果買新, 舊果部點處置? (當後備機? 送比人?)

PS 如果買新機, 我會買
CPU: AMD ryzen 5 3600
MAINBOARD: ASUS B450
VGA: Geforce GTX 1660
RAM: 16G DDR4
SSD: 240G NVME 高速硬碟

大家有其他建議嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我會加大啲 ram

別墅

z.mavis 發表於 20-6-1 17:38
所以想買一部規 ...

舊主機我會留起,以防萬一新果部壞左要整都仲有得用

子爵府

回覆 z.mavis 的帖子

我會捐去啲慈善機構,我記得有啲機構係會收嚟俾低收入家庭

wcpcelia    發表於 20-6-2 10:11

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 z.mavis 的帖子

舊機可以送俾人。

或者搵人將部電腦,改做 NAS,用嚟做私人雲,資料儲存裝置。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

z.mavis 發表於 20-6-1 17:38
所以想買一部規 ...

BK 網頁版零舍唔掂, 要load 勁耐至load 到.

如果買新機, 我會將舊機俾個仔自用. 如果部機慢到個仔都唔啱用, 就會收埋一排當後備機, 再過一排完全冇用就會賣或捐.

首頁

尾頁

跳至