0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb個屁股位好易就變紅出疹,我換片已經好密,仲有搽cream,但就都仲係冇咩改善。我諗住就轉尿片牌子試下有冇用,h牌ok嗎?有冇jm係用佢?

複式洋房

lowalter 發表於 20-6-5 12:32
bb個屁股位好易就變紅出疹,我換片已經好密,仲有搽cream,但就都仲係冇咩改善。我諗住就轉尿片牌子試下有 ...

香港夏天搽cream比較癡笠笠,其實初生先需要揸少少喺邊,可以喺每次換片用濕紙巾清潔完再用紗巾濕暖水抹多次,咁就唔會再出。柯屎盡量即換,平時餐前餐後各換一次就可以。

濕紙巾用bb專用純水~如果尿疹西利先用尿布疹膏,否則避免用,始終有藥用成份對皮膚唔係幾好。

沖完涼patpat抺到最乾,情況許可就暴露喺空氣一陣,等啲濕氣走一走先穿返塊片。

大宅

回覆樓主:

Conveen Critic Barrier

我仔係醫院用依隻,護士叫我地買黎用,好快好返

大宅

bb個屁股位好易就變紅出疹,我換片已經好密,仲有搽cream,但就都仲係冇咩改善。我諗住就轉尿片牌子試下有 ...

每次Poopoo完都洗Patpat,代替用棉花抹,然後搽patpat膏,好快好番

大宅

唔建議用濕紙巾抹pat pat 因為Bb皮膚薄,加上佢已經出疹已經非常脆弱,用濕棉(我自己用濕的柔軟面紙)清潔,再輕輕印乾pat pat 便可,千萬不要大力jut/抹。
patpat 膏建議用含有zinc oxide 成份的藥膏,不要用爽身粉/凡士林,佢大便完只會更加堵塞皮膚。藥膏記得搽埋大腿縫,2楷pat pat 中間條縫。每次換片都搽。
勤力換片,如果你Bb皮膚咁敏感可以餐前餐後甚至中間換,不要等到片片全部變藍色或者濕曬先換。
開冷氣,床上加涼席。不過如果一個星期都唔好最好看醫生。

男爵府

樓主,有冇試過用熟水加凡士林(粉紅色樽)或者Mustela 既123 pat pat膏(出紅疹時用)或者Waleda既pat pat油?這3款膏/油都幾好。

H牌既diamond 質地勁滑,好正,值得試下,昨天在Aeon BB 展買咗幾包,平過藥房啊。

別墅

試吓搽sudocrem

禁止訪問

複式洋房

我Bb初生時用m牌就算搽pat pat膏都係紅, 仲要有d損tim
之後轉左p牌同埋唔用濕棉清潔,每次開盤暖水用紗巾洗再抹乾搽pat pat膏之後好快好番,so far而家兩個月都冇試過紅啦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

hhhooo 發表於 20-6-9 12:24
屋企都係用呢隻片片,原來而家有做折,咁要買多幾包喎

我星期六又在Aeon bb展入咗貨,仲抵過藥房啊。

男爵府

想生BB熱投

我BB 都係嚴重尿布疹,出院已經紅晒,返屋企仲開始損,有傷口。。睇醫生搽藥都唔好,最後都係上網見人話用sudocream, 用咗幾日就好返晒!

別墅

我仔仔之前都生左好多粒粒,搽咗penaten萬用膏後好番,你可以試吓。但佢質地比較杰身,會比較難推開...

洋房

Bella1121 發表於 20-6-9 23:37
我BB 都係嚴重尿布疹,出院已經紅晒,返屋企仲開始損,有傷口。。睇醫生搽藥都唔好,最後都係上網見人話用s ...

sudocrem 真係好勁!我b 用左幾款膏都冇用,呢隻搽左兩日已經好得7788,本身損左仲愈佬愈大塊紅

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

想生BB熱投

回覆 hhhooo 的帖子

後來返clinic打針,個醫生話其實藥膏都要夾人,同一隻藥膏對一個人好有效,另一個可能無咁有效。但佢話sudocrem都ok 可以用,無乜對bb唔好嘅成分

首頁

尾頁

跳至