懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

真心決定唔到搵邊位醫生做T21和照結構好囧help~

睇左好多好多好多post都決定唔到

現14周了

大宅

cattwoma 發表於 20-6-16 19:07

T21 10wks後就可以做,想做就唔好拖到咁遲,touchwood有事可以早啲做檢查,另外多人推介個啲平靚正結構醫生12Wks就要book, 你而家14WKs Book唔到了,快手book個評價好既,再遲啲就無得你揀,係邊個有期就要果個

大宅

你睇左咁多post都決定唔到,咁就算你開post都係決定唔到㗎喎
比如謝喜兒,你未過12w,未驗t21,佢唔俾你book,依家你已經過晒

別墅

禁大獲
知道了,謝謝

明天打去一間間試

大宅

可以試下中環梁國賢醫生(萬年大廈),佢好專業好有經驗,之前做過多年QE部門主管、香港婦產科學會會長同埋HKU名譽教授。佢好細心講解得好詳盡、有問必答,又照得清,同埋佢部機係新機!佢最近搬咗去中環,間新診所開咗無耐,未係好full,你可以打去問下

男爵府

T21 普通同進階要決定外,其實搵邊個做除左價錢上分別外係冇所謂,都係抽完血交到指定地方...

結構最好就快搵醫生...好多都11w已經開始book定.....

大宅

珍惜眼前 發表於 20-6-17 00:23
T21 普通同進階要決定外,其實搵邊個做除左價錢上分別外係冇所謂,都係抽完血交到指定地方...

結構最好就 ...

我book林勇行,7w 就打去約⋯⋯

複式洋房

cattwoma 發表於 20-6-16 19:07

其實做T21 就個個都一樣 ,都係抽血去中大驗!所以我覺得邊個做都係一樣,可以睇返你平時產檢個醫生有冇!
我T21 喺港安做,本身都諗住出面再搵下其他做結構!不過最後都諗唔駛煩,喺港安做埋!

別墅

ching84 發表於 20-6-18 08:40
其實做T21 就個個都一樣 ,都係抽血去中大驗!所以我覺得邊個做都係一樣,可以睇返你平時產檢個醫生有冇! ...
請問你港安做t21,價錢幾多?係普通定進階?
係咪間間港安都同價?

別墅

Anbelle 發表於 20-6-16 20:17
T21 10wks後就可以做,想做就唔好拖到咁遲,touchwood有事可以早啲做檢查,另外多人推介個啲平靚正結構醫 ...
想問問,如果政府安排左以下比我,咁我去做T21,應該係約12w前or後呢?
因我之前睇過有人講話做T21,如果唔係同時照超聲波,醫生會要求孕婦提供上次的超聲波相,係咪真呢?如真,我情況係咪12w後去做T21好d

9w 照超聲波
11w4 登記,抽血
12w 照超聲波 (我估計12w係驗唐氏,度頸皮?)

別墅

回覆 lhwe31 的帖子

第一次去政府登記時姑娘會問你之前有無照過超星波,有圖可以比佢地copy做record
政府姑娘會問你如打算做T21可以唔使做政府oscar

我當時未決定好+唔識,先做了政府oscar後,拿左報告先再去做T21

政府唔包驗性別如果想早d知性別就T21

別墅

cattwoma 發表於 20-6-28 18:14

第一次去政府登記時姑娘會問你之前有無照過超星波,有圖可以比佢地copy做record
咁你做T21時係幾週?

大宅

lhwe31 發表於 20-6-28 18:40
咁你做T21時係幾週?

11-13週做最好

大宅

其實T21都係去診所比醫生照完超聲波度左bb size 之後就抽血送去lab 度做化驗,如果真係要揀嘅可以揀個醫生照超聲波部機清唔清

反而照結構嘅話就要快少少約醫生,因為好多都好快full

大宅

lhwe31 發表於 20-6-28 17:20
想問問,如果政府安排左以下比我,咁我去做T21,應該係約12w前or後呢?
因我之前睇過有人講話做T21,如果唔 ...
我自己係oscar前做左T21先,touchwood t21有事既,去到政府做oscar可以即時同佢地講,盡快安排期抽絨毛/羊水等,另外oscar有太多false positive, 先做T21無事就唔使自己嚇自己
我每次去政府都無要求要比超聲波相,同埋就算醫院問你做左T21未都可以答無,雖然醫院無問過我

別墅

Anbelle 發表於 20-6-29 08:43
我自己係oscar前做左T21先,touchwood t21有事既,去到政府做oscar可以即時同佢地講,盡快安排期抽絨毛/羊 ...
知唔知係咪問政府拎超聲波相要收費呢?

大宅

lhwe31 發表於 20-6-29 14:34
知唔知係咪問政府拎超聲波相要收費呢?
要收費,但我淨知結構可以申通拎照聲波相,oscar唔清楚,價錢好似2、300/1張

別墅

回覆 Anbelle 的帖子

好,謝謝!

別墅

我拖遲左14周幾才做T21

別墅

回覆 cattwoma 的帖子

你政府oscar報告幾多日出來?

首頁

尾頁

跳至