懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛收到電話飮糖水不合格
今年39 ,都知道高齡產婦好麻煩。
其實不是大食,12 週飲糖水合格好開心。
但剛剛收電話話吾合格,姑娘又吾講指數幾多,搞到個人好慌,又話要聽講座又要買篤手指機。懷孕食量算正常,算小,又沒有吃補品,係每天晚上10時多吃了麵包才睡覺。
都吾知點算,係咪要節食好似減肥。其實洗吾洗留院觀察呢?

大宅

中咗跟營養師餐單就會好轉
我諗瞓前嗰餐麵包都好大影響
始終係碳水化合物
仲要食完瞓

大宅

calbeexcalbee 發表於 20-6-17 18:04
中咗跟營養師餐單就會好轉
我諗瞓前嗰餐麵包都好大影響
始終係碳水化合物

係 只好戒了麵包再看看
年紀大 吃多個包都出事,真係好鬼灰!
高齡有BB 發覺身體有好多問題出現

男爵府

貓ling 發表於 20-6-17 18:25
係 只好戒了麵包再看看

平時屋企煮的粉,麵或烏冬之類,每餐只可食半包(仲要無落調味料),其實出街食係一定超標

珍珠宮

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-17 17:00
剛收到電話飮糖水不合格

聽營養師話,小心飲食,通常都OK。我第一胎中,第二胎冇驗出,但都一樣跟返之前個 plan 飲食。我覺得好好,因為陀B時自己冇增磅,生完唔使減肥。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-6-18 12:52
聽營養師話,小心飲食,通常都OK。我第一胎中,第二胎冇驗出,但都一樣跟返之前個 plan 飲食。我覺得好好 ...

我今天知道度數了

空腹血糖 5
一小時後 9.6
二小時 9

是否很嚴重?

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-6-18 12:52
聽營養師話,小心飲食,通常都OK。我第一胎中,第二胎冇驗出,但都一樣跟返之前個 plan 飲食。我覺得好好 ...

點食可以吾增磅?

珍珠宮

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-18 20:12
我今天知道度數了

空腹血糖 5

係妊娠糖尿了,但我聽過更差嘅。

伯爵府

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-17 18:25
係 只好戒了麵包再看看

其實唔少後生又瘦嘅孕婦一樣有妊娠糖,唔洗咁灰

伯爵府

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-17 17:00
剛收到電話飮糖水不合格

妊娠糖尿唔係用一般減肥餐單,主要係嚴格控制醣類食物包括澱粉質同含糖飲食,個人經驗我反而少掂甜品但非常好粥粉麵飯同麵包先出事,除咗呢啲外,有部分蔬果例如蕃薯,南瓜,紅蘿蔔,粟米等都算高糖,一樣唔好一餐食太多,早餐血糖較易升高,建議多食蛋白質以取代澱粉質,留返午餐晚餐食少少粉麵飯,記住所以白麵精製食品升糖指數一般都高,例如白飯白麵麵包餃子中式包點之類最好少食,改食蕎麥麵意粉會好啲

大宅

Conybrownbb 發表於 20-6-19 02:13
妊娠糖尿唔係用一般減肥餐單,主要係嚴格控制醣類食物包括澱粉質同含糖飲食,個人經驗我反而少掂甜品但非 ...

多謝建議(emoji)(emoji)

伯爵府

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-19 07:10
多謝建議(emoji)(emoji)

加油呀

珍珠宮

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-18 20:13
點食可以吾增磅?

少食多餐。除咗控制每餐碳水化合物份量,每餐最好都有蛋白質,唔好淨食碳水。蛋白質可以多食。儘量唔好食咁多白飯白麵白包,多食 wholemeal 全麥嘢、糙米、粗糧。有啲穀物如 quinoa 、小米 營養價值高而且升糖較慢。粉麵類(特別係中式日式)有時較難食啱份量,而且湯底好可能高糖高鈉高脂(我試過食日式拉麵、烏冬 即爆標)。除咗粥粉麵飯,有啲食物都高碳水,要小心份量,如薯仔、蕃薯、粟米、飯或餸嘅汁、帶甜味嘅湯(例如落咗蜜棗圓肉之類煲嘅中湯)、非清湯類嘅西湯(如忌廉湯、南瓜湯)。牛奶一杯都係一份碳水嚟,儘量唔同連正餐飲,宜分開 當茶點。千祈千祈唔好買媽媽奶飲,無論隻產品點樣 claim 自己低糖低脂 都唔好。可以的話食完嘢要行下。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-6-19 15:52
少食多餐。除咗控制碳每餐水化合物份量,每餐最好都有蛋白質,唔好淨食碳水。蛋白質可以多食。儘量唔好食 ...

謝謝你

大宅

2021勳章

貓ling 發表於 20-6-18 20:12
我今天知道度數了

空腹血糖 5

我第一胎都有中,有次係醫院聽到有個媽媽同屋企人講電話好大聲話自己2小時後14點幾
我就8.5已經超左,話我札界。

大宅

VicB 發表於 20-6-20 22:34
我第一胎都有中,有次係醫院聽到有個媽媽同屋企人講電話好大聲話自己2小時後14點幾
我就8.5已經超左,話我 ...

係呀 醫生說高過8.5 就中。佢都話我札界(emoji)

首頁

尾頁

跳至