自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

每次踩break都輕腳慢慢踩, 但都係最尾停車果下覺得好重會chok一chok, 想問大家有冇咩踩break技巧唔好咁chok? 都想問如果唔係急剎, 普通踩停架車但都chok既話會唔會tick肥?

大宅

tchcdc 發表於 20-6-18 01:23
每次踩break都輕腳慢慢踩, 但都係最尾停車果下覺得好重會chok一chok, 想問大家有冇咩踩break技巧唔好咁chok ...

第一下踩深少少,輕輕鬆返一下,再慢慢踩盡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冇收油踩brake?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔好用腳尖的力踩迫力、要用腳掌、腳趾後面那些肉、慢慢壓落去、才能控制到力度~

因為槓桿原理、 腳踭做支點、越腳尖壓下的角度越大、 所以你覺得壓少少有冇咩力、就用点力壓落去就窒了~

用圓形的位置 踩迫力~

-

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

下次學車試一下、 再上嚟報告 、我有冇估錯~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

回覆樓主:

剎車距離不夠吧……試吓離遠D開始收油,再慢慢踩brake。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主所講既問題應該為2方面....剎車距離同踩break技巧。

真係學大力話齋用腳踭做支點,用圓圈位踩break....如果下下用腳趾踩會好攰同唔知用咩力度。如果遠距離見到前車已停,用#2樓既方法去做應該唔會chok了

侯爵府

每次踩break都輕腳慢慢踩, 但都係最尾停車果下覺得好重會chok一chok, 想問大家有冇咩踩break技巧唔好咁chok ...

急剎應該係大s
冇咩特別技巧
溫柔咁踩,同油門一樣唔使用死力
你會feel到自己踩到

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可去一個冇人既地方,練下剎車既感覺,用咩力度去剎/用幾長距離去剎....先為知唔chok

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

著對薄鞋底既鞋,可以幫助自己感覺踩break既力度,師傅教的。

wcpcelia    發表於 20-6-18 09:56

別墅

衛斯理豬媽 發表於 20-6-18 02:36
第一下踩深少少,輕輕鬆返一下,再慢慢踩盡

想問第一下踩深係咪都慢住踩落去

別墅

MM2H 發表於 20-6-18 07:18
有冇收油踩brake?

有的, 但一到近燈位見轉紅唔係好識就力, 一野踩都會幾chok, 但慢踩架車又超白線

別墅

大力大力 發表於 20-6-18 07:23
唔好用腳尖的力踩迫力、要用腳掌、腳趾後面那些肉、慢慢壓落去、才能控制到力度~

因為槓桿原理、 腳踭做支 ...

真係都冇咩為意呢個位, 我下次學留意下本身係邊個腳位踩先

禁止訪問

別墅

BGCOME08 發表於 20-6-18 07:38
剎車距離不夠吧……試吓離遠D開始收油,再慢慢踩brake。

試過遠啲開始剎, 自己唔知係咪控得差, 當車要停既時候同前車又距離太遠

別墅

michelle071180 發表於 20-6-18 07:51
樓主所講既問題應該為2方面....剎車距離同踩break技巧。

真係學大力話齋用腳踭做支點,用圓圈位踩break... ...

好的, 學車時我再試下

大宅

tchcdc 發表於 20-6-18 17:19
想問第一下踩深係咪都慢住踩落去

個人經驗唔係用快慢去衡量,而係講踩落去嘅力度,其實油門又好,break都好,都係溫柔力度踩落去,如果你同前車相距太近咁急剎,就冇得好講一定要比多d力同速度踩落去,但如果同前車有一定距離,你係會慢慢收慢架車直至停低為止;你揸師傅車嗰陣如果要師傅出手幫你剎車,咁就應該已經係有危險嘅情況,所以師傅先要大力踩落去即刻剎停,否則師傅會同你講收油/慢車。

加油

水晶宮

tchcdc 發表於 20-6-18 17:22
有的, 但一到近燈位見轉紅唔係好識就力, 一野踩都會幾chok, 但慢踩架車又超白線
...
其實燈位睇佢有冇轉黃燈仲好,去到白線~綠轉黃都仲可以去.....但近燈位知已經係紅燈先剎就太遲了,所以就chok。

別墅

Yankachenr 發表於 20-6-18 17:28
你如果考路試, 無端端一下深踩 ... 已經 Bye Bye ~

如果突然有人好近攝左出黎深踩會唔會都可接受?

子爵府

踩break, 慢慢落, 去到一個位吊住hold一hold, 再踩死...就唔chok

首頁

尾頁

跳至