自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2020勳章 熱血金章

疫情淡左,約返朋友飯局,先知朋友哥哥舊年攪離婚,大家都意外,一向知哥哥係愛妻號。
大陸妻多數在國內,係間唔中先嚟香港住兩日。
攞證後住左兩日,話要返娘家幫手收割,就返左大陸,然後wechat話要離婚。
擺明係騙婚,真係想告發佢,有政府部門會受理嗎?
我講笑話,不如亞哥認係同佢假結婚,大家一拍兩散,等佢冇得攞單程證

alice0606    發表於 20-6-24 18:02

男爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

我老公個亞哥都係,之前佢老婆好孝順我奶奶,表現出係一個好老婆,點知攞到身份證後,個人變左第二個人,借少少野同我奶奶反面,而家未離婚係因為大伯仲幫佢供緊大陸層樓,層樓仲要無我大伯名,想像唔到層樓供完會唔會即時離婚。

複式洋房

男方認假結婚咪要同佢一齊坐監?

大宅

回覆 kingqueen513 的帖子

比我估下邊度人,,,唔會係湖北人???
呢家係張床都休息~~好舒服

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

記得有同事申請大陸老婆到咗香港之後,好快走咗路,竟然走咗去美國

伯爵府

2020勳章

kingqueen513 發表於 20-6-24 16:15
我老公個亞哥都係,之前佢老婆好孝順我奶奶,表現出係一個好老婆,點知攞到身份證後,個人變左第二個人,借 ...

咁仲幫佢供?

伯爵府

符合國情

psleung803    發表於 20-6-25 09:51
Andipa    發表於 20-6-24 16:34

大宅

2020勳章

回覆樓主:

如果認假結婚會點架

大宅

2020勳章

toffeetong 發表於 20-6-24 16:10
疫情淡左,約返朋友飯局,先知朋友哥哥舊年攪離婚,大家都意外,一向知哥哥係愛妻號。
大陸妻多數在國內, ...

不意外

伯爵府

2020勳章

魔法少女 發表於 20-6-24 16:17
回覆 kingqueen513 的帖子

比我估下邊度人,,,唔會係湖北人???

第一時間我都會估係湖北人,身邊識得有幾個娶湖北人的都冇好結果。亞仔有個同學仔媽咪係湖北人(呢個係正常人),佢自己都話湖北女人好有心計和狠心,很多可以為達到目的不擇手段。

男爵府

我也是娶大陸妻,老婆已攞左身份證幾年,感情不知幾好,有仔有女,10多年來一直互相扶持。

只能講,邊個地方都有好人壞人,搵妻一樣,主要要帶眼識人,如自身條件跟搵到既明顯唔match(for example: 相差好多年、自己無乜錢一事無成、沒一技之材、唔高大威猛靚仔等等),但有個唔差既女仔好主動咁埋黎,就加倍小心

MMM1108    發表於 20-6-26 10:29
circleda    發表於 20-6-26 09:17
逸逸不敗    發表於 20-6-25 01:01
karenlohy    發表於 20-6-24 23:13
Astra00    發表於 20-6-24 22:20
alicewang77    發表於 20-6-24 19:42
liy7239    發表於 20-6-24 19:34
OM123321    發表於 20-6-24 18:11
[email protected]    發表於 20-6-24 18:07
hungng    發表於 20-6-24 17:51
mimikitty28    發表於 20-6-24 16:57

公爵府

2020勳章

toffeetong 發表於 20-6-24 16:10
大陸妻多數在國內, ...

恭喜佢囉!早D醒

複式洋房

pretty0 發表於 20-6-24 16:21
如果認假結婚會點架

https://www.immd.gov.hk/hkt/press/press-releases/20190328.html

入 境 處 人 員 早 前 調 查 一 宗 涉 嫌 非 法 轉 讓 香 港 特 別 行 政 區 護 照 的 案 件 時 , 一 名 四 十 三 歲 的 男 子 在 警 誡 下 承 認 出 售 其 護 照 , 並 透 過 中 間 人 的 安 排 , 於 二 ○ ○ 七 年 十 二 月 與 一 名 內 地 女 子 假 結 婚 並 獲 得 金 錢 報 酬 。 入 境 處 人 員 於 是 聯 絡 與 該 男 子 締 結 假 婚 姻 的 四 十 四 歲 內 地 女 子 作 進 一 步 調 查 。

該 內 地 女 子 於 三 月 十 九 日 被 控 一 項 串 謀 欺 詐 的 控 罪 。 經 審 訊 後 , 她 被 判 罪 名 成 立 及 入 獄 十 八 個 月 。 而 該 男 子 今 日 於 沙 田 裁 判 法 院 被 控 一 項 串 謀 欺 詐 及 一 項 沒 有 合 理 辯 解 向 另 一 人 轉 讓 旅 行 證 件 的 控 罪 。 他 承 認 所 有 控 罪 , 各 項 控 罪 被 判 入 獄 九 個 月 , 所 有 刑 期 同 期 執 行 。

男爵府

rebeccalin 發表於 20-6-24 16:23
第一時間我都會估係湖北人,身邊識得有幾個娶湖北人的都冇好結果。亞仔有個同學仔媽咪係湖北人(呢個係正常 ...

大宅

回覆 rebeccalin 的帖子

係...點解我話湖北人.因為佢地個邊都幾狼同變臉變得好快
但都唔可以咁睇人既...
因為好多地方都係咁
4川,貴州,湖北 反正外散既都唔係太好
個人感覺
呢家係張床都休息~~好舒服

伯爵府

2020勳章

第一時間我都會估係湖北人,身邊識得有幾個娶湖北人的都冇好結果。亞仔有個同學仔媽咪係湖北人(呢個係正常 ...

子爵府

2020勳章

同學仔媽咪都唔少(10個8個)係國內嫁過來的, 又幾好......又無離婚
可能我識嘅都唔係為身份證而嫁的吧.

rainbowchuuu3    發表於 20-6-24 20:18

子爵府

2020勳章

我以前有個學生家長都係,家姐時代都冇事,到細佬時期,個大陸媽咪嚟咗香港,過咗冇耐就大鬧離婚,趕咗男家出間公屋,又嚟學校門口大吵大鬧⋯⋯話99迫害佢,最後.. 房署俾多間公屋大陸媽咪,之後又忽然間同99和好,又俾男家一方接小朋友

珍珠宮

2020勳章

我姑奶新抱就係湖北人攪到兩兄弟不和,總之攪風攪雨

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊