自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物都是馴良和善的品種. 如果上帝是世界一切主宰, 我相信祂的大能可以設計只有老虎/獅子/蛇/豹/鬣狗/鱷魚/狼/巨蜥等, 等牠們可以剃人頭者, 人亦剃其頭. 何必要設計一些善良的小動物由出生那天天天逃命至死亡? 敵眾我寡, 根本就是一個沒公平, 沒正義的世界. 我難以相信造物主是仁愛, 善意的.

不過影音使團上阿拉臘山的電影我也有看過, 真的看到有木頭造的一個大空間, 又不得不讓人疑惑, 這是不是真的?

純粹討論, jm們是否相信該船是挪亞方舟? 謝謝

子爵府

KTKTKT5 發表於 20-6-26 19:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

我唔信
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

伯爵府

紅海底下都有好多戰車

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有趣的話題,我以前無諗過你提出的疑問,我留毛睇大家的意見,講真,我有興趣知大家點睇!

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

世界之大,無奇不有,我對任何神秘事物都抱持一個開放嘅態度。我信有神嘅存在(不論咩神),但我覺得佢地有d係外星人,有d係開發咗身體潛能嘅人(所以有異能)

jnc.    發表於 20-6-27 23:27
wcpcelia    發表於 20-6-27 08:30

水晶宮

2018復活節勳章

豬吉 發表於 20-6-26 19:29

紅海底下都有好多戰車

我有睇過依個新聞,不過好耐以前了,好似有個金車轆

水晶宮

我信聖經

男爵府

回覆樓主:

洪水傳說其實世界各地宗教都有

侯爵府

豬吉 發表於 20-6-26 19:29

紅海底下都有好多戰車

真架?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我曾經都懷疑過聖經所寫嘅,我問教會的姊妹,我問佢,點解咁信聖經所寫?唔畀佢假?當時位姐妹答我係:今時今日都冇人證明到入面嘅嘢係假!

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

從來無想過樓主呢個問題。
突然叮一下, 係喎,點解慈愛的神要創造弱肉強食的大自然? 點解唔可以創造全部只吃蔬果的動物?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

carrieylaa 發表於 20-6-26 21:07
我曾經都懷疑過聖經所寫嘅,我問教會的姊妹,我問佢,點解咁信聖經所寫?唔畀佢假?當時位姐妹答我係:今時 ...

不過一樣冇人證明到係真

男爵府

好有趣,重有點解要做到人有病痛,自私自利等黑暗面

珍珠宮

回覆樓主:

唔好意思, 冇冒犯之意
我睇左少少舊約, 未去到新約, 但我一路睇, 一路都覺得神擺明係玩人, 我唔覺得佢有幾慈悲囉

幸福花    發表於 20-6-27 01:16

子爵府

KTKTKT5 發表於 20-6-26 19:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

神創造的世界原本不是這樣的。人犯罪之後罪進入世界,管轄世界的主權也從人類轉移到撒旦手中,所以發生種種不公平無公義的事情,但耶穌基督會返來重整這個世界。所以以賽亞書11:4-9這樣預言:

"(耶穌) [size=14.6667px]卻 要 以 公 義 審 判 貧 窮 人 、 以 正 直 判 斷 世 上 的 謙 卑 人 . 以 口 中 的 杖 擊 打 世 界 . 以 嘴 裡 的 氣 殺 戮 惡 人 。
[size=14.6667px]公 義 必 當 他 的 腰 帶 、 信 實 必 當 他 脅 下 的 帶 子 。
[size=14.6667px]豺 狼 必 與 綿 羊 羔 同 居 、 豹 子 與 山 羊 羔 同 臥 . 少 壯 獅 子 、 與 牛 犢 、並 肥 畜 同 群 .小 孩 子 要 牽 引 他 們。
[size=14.6667px]牛 必 與 熊 同 食 . 牛 犢 必 與 小 熊 同 臥 . 獅 子 必 喫 草 與 牛 一 樣 。
[size=14.6667px]喫 奶 的 孩 子 必 玩 耍 在 虺 蛇 的 洞 口 、 斷 奶 的 嬰 兒 必 按 手 在 毒 蛇 的 穴 上 。
[size=14.6667px]在 我 聖 山 的 遍 處 、 這 一 切 都 不 傷 人 、 不 害 物 . 因 為 認 識 耶 和 華 的 知 識 要 充 滿 遍 地 、 好 像 水 充 滿 洋 海 一 般 。"

[size=14.6667px]但耶穌返來之前會有各種災禍(馬太福音24章有講),並有七年大災難。這段時間撒旦和幫牠做事的人會大攪破壞,神的憤怒也會傾倒在堅持犯罪而不肯悔改的人身上。挪亞方舟是預表耶穌基督,唯有信靠祂的人才可以避過將來毀滅性的災難。挪亞本身也是預表耶穌基督,佢連佢家人一共八個人,啟示錄裡耶穌和七間教會加起來都是8個,佢地都是被提之後七印先開始陸續打開(第六章),七年大災難正式開始。

[size=14.6667px]另外"阿拉臘山"在希伯來文中是扭轉詛咒的意思,當時方舟停在阿拉臘山的日子是七月十七日,其實就是尼散月(Nisan),大約是現在的四月,是神後來頒布的初熟節(Feast of First Fruit), 也是耶穌基督就是在十字架上死後復活的日子!一切神都已經安排好了!

meiling222    發表於 20-6-27 10:16
adcyf    發表於 20-6-27 06:28

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。

侯爵府

Tuscany 發表於 20-6-26 22:18
神創造的世界原本不是這樣的。人犯罪之後罪進入世界,管轄世界的主權也從人類轉移到撒旦手中,所以發生種 ...

咁點解佢唔早d黎,同埋佢咁仁慈,點解唔救哂所有人,要淨係救教徒。

我純粹好奇,無冒犯既意思

水晶宮

回覆樓主:

拍埋真實記錄片喎

子爵府

vivibabyvivi 發表於 20-6-26 21:32
不過一樣冇人證明到係真

唔係無人能夠證明到聖經係真,反而是已經有人發現到聖經那極為神奇複雜的結構,其複雜程度連超級電腦都寫唔出,只是大部份基督徒包括牧師都不懂,你有興趣就自己去看吧。如果時間唔夠就由第49分開始睇:

Hidden Treasures of the Bible - Chuck Missler
https://www.youtube.com/watch?v=UYiuM43u0Q4&t=2983s

首頁
12345...9

尾頁

跳至