自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話題來來去去都係講小朋友
(emoji)

水晶宮

Hehehahahohoho 發表於 20-6-27 01:24
(emoji)

都會架

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我小朋友已經變成大朋友,更加無話題

侯爵府

回覆樓主:

所以我同有仔女的朋友,會自己開個group講仔女經,唔會係大group傾,因為怕佢地悶。不過慢慢會發覺,大家生活分別太大,會無咩共同話題。

大宅

一人之下 發表於 20-6-27 04:52
所以我同有仔女的朋友,會自己開個group講仔女經,唔會係大group傾,因為怕佢地悶。不過慢慢會發覺,大家生 ...

人生活淨係得仔女?
風花雪月,天南地北,社會時事,人生哲學,有無仔女都可以講架嘛

wcpcelia    發表於 20-6-27 15:10

大宅

一人之下 發表於 20-6-27 04:52
所以我同有仔女的朋友,會自己開個group講仔女經,唔會係大group傾,因為怕佢地悶。不過慢慢會發覺,大家生 ...

就算我盡量去聽,去回應,人地都唔想同我傾

伯爵府

回覆樓主:

都係㗎。
我有仔女嘅,如果出嚟朋友飯局淨係聽到呢啲話題都覺得悶啦~何況冇小朋友嘅朋友。

珍珠宮

Hehehahahohoho 發表於 20-6-27 09:06
人生活淨係得仔女?
風花雪月,天南地北,社會時事,人生哲學,有無仔女都可以講架嘛
...

唔係生活只得仔女,係唔同階段會focus唔同嘅野。

少女時講學業,講愛情;初出來工作講上司,講同事,講去邊度飲野;結左婚講老公,講99, 講工作; 生左b講湊b, 揾學校係好正常。

有b嘅家庭成個生活都要暫時focus在小孩身上n 等於有人喜歡運動就成日講運動,有人喜歡水晶就成日講水晶一樣。

不過到個b 大左,又會focus 返自己興趣度。

大宅

回覆樓主:

死,點解我睇左好多次個標題都唔明樓主想講乜,你係指個家長好悶定小朋友好悶?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同"班有小朋友既朋友", 咁果班朋友自然會講湊仔經, 不過佢地唔轉其他話題, 咁又真係幾悶下.

我同朋友有講小朋友 (朋友講佢地d 小朋親戚) , 但之後大家都係傾其他話題, 無所不談.

大宅

bosch 發表於 20-6-27 10:21
同"班有小朋友既朋友", 咁果班朋友自然會講湊仔經, 不過佢地唔轉其他話題, 咁又真係幾悶下.

我同朋友有講 ...

睇完你講我終於明喇,初時我諗緊係咪(無小朋友在同一班),完全get 錯哂

伯爵府

有同感,我明白有小朋友會以小朋友為中心,但真係唔需要十句有十句都關小朋友事

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己有小朋友,但係我同人傾偈都唔鐘意話題只講小朋友,好悶同其實有乜好傾因為小朋友呢個話題一D都唔放鬆,講起佢地讀書就煩

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

小蘋果2號 發表於 20-6-27 10:23
睇完你講我終於明喇,初時我諗緊係咪(無小朋友在同一班),完全get 錯哂
...

me2, 會錯意。初頭只睇題目,以為樓主小朋友搵唔到同班小朋友傾計。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Hehehahahohoho 發表於 20-6-27 01:24
(emoji)

有些人重心放小朋友度,所以話題離唔開小朋友,不過我自己鐘意風花雪月,我地會講買衫扮靚,飲飲食食,去玩,都ok

男爵府

回覆樓主:

我唔會主動講,但有朋友話打算過兩年生b,成日問我取經先,佢好有興趣知生b程序

侯爵府

Hehehahahohoho 發表於 20-6-27 09:06
人生活淨係得仔女?
...

當你每日返工放工,之後趕回家睇功課、星期六日去興趣班、親子活動、溫習測驗、考試、默書,的確慢慢你的生活會變得沒趣和枯燥,我都唔想,但事實放工回到家都7點,小朋又9點幾要瞓,溫習又要留返週末,慢慢生活就會變得枯燥、語言無味。所以我話會同返有小朋友的朋友先傾小朋友的野,但同沒小朋友的真的沒以前那麼多話題了,因為自己已經變得好枯燥。

珍珠宮

199707100304 發表於 20-6-27 10:58
me2, 會錯意。初頭只睇題目,以為樓主小朋友搵唔到同班小朋友傾計。
...

Me2
我次次問我仔同邊個傾計,佢都答小朋友,因為佢從來吾記得人哋叫乜名

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

隨緣啦!! 唔O岩咀型咪無下次囉!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

小朋友幾大? 小朋友係BB時就成日講

大DD 覺得無意思...人地無小朋友會覺得悶

等同一個好鍾意買衫的人,成日都講買咩買咩....其他人都會悶啦

首頁

尾頁

跳至