懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

戒左咩食物?

公爵府

2020勳章

生冷,雪糕,汽水.

珍珠宮

2020勳章

Suewong103 發表於 20-6-29 11:22
戒左咩食物?

我嗰時只跟西醫戒口,可參考以下:

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html

我自己醫生強調唔好食醃製食物。反而咖啡嗰啲可以一日一杯。

複式洋房

木瓜、西瓜、黃色嘅水果,仲有最鍾意嘅雪糕,甜品都唔敢成日食,有啲好大路嘅菜食之前都會上網 check 左食得先至食

民房

回覆 Suewong103 的帖子

我淨係介生冷野。其他想食就食😊😊😊

複式洋房

回覆 1201Lemon 的帖子

點解黃色既水果就唔得既?

大宅

2020勳章

魚生、雪糕、沙律唔食,主要怕有菌,咖啡、奶茶懷孕前一日一杯,懷孕期間每日半杯或者唔飲,凍飲難戒,因為天氣真係太熱,其他食物無咩點戒,多菜少肉

大宅

回覆樓主:

除左刺身同軟雪糕..街外沙津冇食之外....我乜都照食...只跟西醫介口..因為從來冇睇過中醫唔會無啦啦大肚就話上網睇到中醫話邊樣涼就唔食唔飲...包括涼茶..西瓜 山竹...木耳之類,M記都成日食由有左7w 到而家25w都係咁食法

食物唔係毒物...不嬲都係少食有益,多吃有害...大肚成10個月叫我介到病人咁..未生仔都產前抑鬱都似

複式洋房

Suewong103 發表於 20-6-29 12:59
回覆 1201Lemon 的帖子

點解黃色既水果就唔得既?

我都唔知,啱啱有咗嘅時候媽媽叫我戒哂啲黃色生果,然後又上網搵吓,又真係好多黃色都唔得,有朋友飲過蘋果雪梨水之後就見紅

複式洋房

只係 不煙不酒不刺身

過左12週之後 中西醫同我講想食就食 只要唔過量 最重要係我肯食 唔好有壓力~ 放鬆啲好

複式洋房

Luvcy96 發表於 20-6-29 14:16
只係 不煙不酒不刺身

過左12週之後 中西醫同我講想食就食 只要唔過量 最重要係我肯食 唔好有壓力~ 放鬆 ...

聽哂所有人講乜都唔食得 我餓死都未生得呀
凍飲照飲 但一定會走冰 因為有菌
西瓜照食 可以消暑下火 唔係食大量都冇咩問題

個個話凍飲會凍親個B ,咁飲熱湯係咪會燙傷佢?

只要有營養,對身體無傷害既食物 都會照食

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

除咗生野其餘照食,戒得太清bb反而易敏感

大宅

1201Lemon 發表於 20-6-29 13:42
我都唔知,啱啱有咗嘅時候媽媽叫我戒哂啲黃色生果,然後又上網搵吓,又真係好多黃色都唔得,有朋友飲過蘋 ...

我有第一胎嗰陣, 我媽唔俾我食香蕉, 話食左BB會嘔奶

但我真係好想食香蕉喎
試過偷食屋企D香蕉 (跟住叫我弟認左係佢自己食, 好低能呀)

我個囡真係成日嘔奶, 嘔到6個月大
但佢係早產B, 我唔知係早產問題, 定香蕉問題喇.....

複式洋房

回覆 wintermamamama 的帖子

有冇問你媽咩原因?

大宅

2020勳章

我主要係戒所有唔熟既食物, 即係刺身, 壽司, 沙律, 凍盤都唔食
至於中醫話要戒既野我就無戒, 只要我本身無敏感既野我都有食

大宅

個人認為一定唔食得:
刺身 (勁多菌, 其實就算唔係大肚, 正常人都應該少食), 煙三文魚

未熟透既肉, 例如煎牛扒, 通常牛扒你唔會叫10成熟架嘛, 頂盡8成, 中間有血水, 唔食得

沙律, 除非自己整, 自己整可以搵凍左既熟水沖下, 餐廳嗰D唔知個存放環境

軟雪糕, 軟芝士, 逢外國朋友都話大肚唔食得 (我覺得連外國人都話唔食得, 就真係唔食得, 你知佢地百無禁忌架嘛)

其他嗰D, 我諗淺嚐一兩啖唔會有咩大問題
廿四味崩大碗嗰D, 明知佢咁涼, 正常都唔會飲吧....熱氣可以浸D菊花杞子茶飲

大宅

Suewong103 發表於 20-6-29 16:28
回覆 wintermamamama 的帖子

有冇問你媽咩原因?

佢無提供原因, 只係話「大肚唔可以食香蕉, 食左第日個B會嘔奶」

其實佢講嗰陣我係完全唔信囉
覺得好無科學根據

但我個囡又真係嘔奶

(我自己覺得應該係佢早產, 腸胃發育得未夠好)

複式洋房

wintermamamama 發表於 20-6-29 16:35
佢無提供原因, 只係話「大肚唔可以食香蕉, 食左第日個B會嘔奶」

其實佢講嗰陣我係完全唔信囉

哈?我有點便秘,醫生話可以食香蕉(一定要熟左的)喔~

複式洋房

Suewong103 發表於 20-6-29 11:22
戒左咩食物?

懷孕只有5週,其實係咪茶類都不可以飲?我已經戒凍飲,不過上次飲熱菊花茶,同事叫我遲d不要飲,我最愛既珍珠奶茶都不飲得
我上網睇蟹唔食得,但蝦係咪得嫁?一個禮拜唔超過兩次?

別墅

凍野唔飲,改飲安嬰媽媽,
另外生冷野,魚生呢D完全戒晒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊