0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前嗰排勁熱發現背脊有少少紅紅地,覺得係熱痱,但尋日發現成個背脊都係,面珠嗰啲之前喺健康院姑娘話係脂溢性皮炎,話唔使睇醫生,搽野都唔使,自己慢慢會好,之前就只有塊面有,依家好似愈生愈多,雖然姑娘話唔使搽野,但我覺得好鞋同似奶癬,所以同佢搽cream保濕,但就不嬲冇搽身保濕,只搽面仔,搽咗幾日面仔有少少好轉但尋日開始就見到個背脊同耳背咁樣,勁心痛同擔心,bb又成日撓,佢呢兩日唔太肯食奶唔知係咪因為痕,好驚係濕疹(emoji),身邊人都話大大下就冇,但真係好擔心,又明知去睇醫生一定開類固醇(emoji)
請問各位知唔知耳背同背脊嗰啲係濕疹定係熱痱(emoji)(emoji)

大宅

都嚴重喎,帶佢睇醫生啦,唔好再拖,通常bb皮膚冇咁嚴重嘅時候,兒科醫生都係開潤膚膏俾你用㗎,如果你再拖,嚴重得滯就真係用類固醇了,到時就慘

我仔仔上星期都生熱痱加濕疹,唔算好嚴重,我見佢初起即刻帶佢睇醫生,初起醫生開潤膚膏俾佢,佢搽咗一個星期左右冇晒事啦,快啲去睇啦

複式洋房

Isabelmama 發表於 20-7-2 19:13
都嚴重喎,帶佢睇醫生啦,唔好再拖,通常bb皮膚冇咁嚴重嘅時候,兒科醫生都係開潤膚膏俾你用㗎,如果你再拖 ...

多謝你嘅建議呀,我聽日就帶佢去睇醫生,係咪睇兒科都解決到?

大宅

Manye 發表於 20-7-2 20:37
多謝你嘅建議呀,我聽日就帶佢去睇醫生,係咪睇兒科都解決到?

你個BB有冇兒科醫生跟開?有就睇返嗰個(emoji)(emoji),如果冇就,你要搵啲兒科醫生係有讀過皮膚科嘅

複式洋房

Isabelmama 發表於 20-7-2 20:39
你個BB有冇兒科醫生跟開?有就睇返嗰個(emoji)(emoji),如果冇就,你要搵啲兒科醫生係有讀過皮膚科嘅
...

冇睇開呀,係睇過屋企附近嘅兒科醫生咋,屋企人話中環嗰個楊醫生好得,但平均要排半年隊

大宅

Manye 發表於 20-7-2 20:41
冇睇開呀,係睇過屋企附近嘅兒科醫生咋,屋企人話中環嗰個楊醫生好得,但平均要排半年隊
...

咁照睇屋企附近嗰個兒科醫生,你同佢講話唔想用類固醇,問佢有冇得開潤膚膏

複式洋房

Isabelmama 發表於 20-7-2 20:39
...

可否介紹你嗰個俾我?喺邊區嫁?

大宅

Manye 發表於 20-7-2 20:41
...

半年等不到啦

大宅

Manye 發表於 20-7-2 20:42
可否介紹你嗰個俾我?喺邊區嫁?

我嗰個係旺角朗豪坊胡振斌,佢尖沙咀海洋中心都有掛診,我鍾意佢夠細心,我仔仔打針都係喺佢嗰度

複式洋房

Isabelmama 發表於 20-7-2 20:44
我嗰個係旺角朗豪坊胡振斌,佢尖沙咀海洋中心都有掛診,我鍾意佢夠細心,我仔仔打針都係喺佢嗰度
...

多謝你,我聽日約睇吓幾時可以睇先

別墅

似濕疹多啲

民房

似係濕疹!
我諗可能要查類固醇
同我仔之前差唔多!
佢查左兩日類固醇好返8成,
加保濕cream
之後斷續有少少咁出,但係面仔好大部份位置已斷尾
所以有時類固醇係必須的,唔洗太驚!
盡快睇醫生(emoji)(emoji)

複式洋房

kamanica 發表於 20-7-4 00:41
似係濕疹!
我諗可能要查類固醇
同我仔之前差唔多!

睇左醫生啦,都真係開類固醇,好後悔點解當初驚開類固醇而唔敢帶佢去睇醫生,一開始有就睇可能都唔使搽類固醇添
我決定以後唔再聽人哋講咁多,有咩野睇左先一來自己安心,二來可以即時幫到個仔
諗起冇即時幫到個仔令佢辛苦左咁耐好心痛同覺得自己好冇用

大宅

回覆樓主:

而家天氣熱bb好大汗,盡量開冷氣,
一定要勤搽潤膚膏,無論早上抹面既時間,沖涼後,訓覺前都要搽。

面就食完奶,抹好面就搽,如果唔係d 口水會接觸到又好快起返。

複式洋房

erikaka 發表於 20-7-4 11:44
而家天氣熱bb好大汗,盡量開冷氣,
一定要勤搽潤膚膏,無論早上抹面既時間,沖涼後,訓覺前都要搽。

我會嫁啦,多謝你

首頁

尾頁

跳至