自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我公司請事假係月薪除24日

公司將有幾日大假補錢俾我,但係月薪除30

請問係咪唔可以咁計?

子爵府

回覆 karenlyk 的帖子

你打去勞工處,佢應該都答唔到你,因為法例無咁細緻訂明,除30應該係可以

伯爵府

回覆樓主:

大假好似係過去12個月薪金/365
有錯請指正

公爵府

好媽媽勳章

karenlyk 發表於 20-7-8 18:53

離職補大假要跟法例。12個月平均工資去計

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 20-7-8 18:53

事假,即員工用晒大假黎再扣糧請假
公司立場當然唔想員工請咁多。我地公司係除working days
有同事無留意,事假公司扣糧,原來好金至睇返handbook,原來用工作日計
當20000人工,8 月拎一日事假,係除21,即要扣$952,但一日人工(20000/31)只係$645

無計,請事假你情我願,覺得唔抵只有唔請

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-8 19:17
事假,即員工用晒大假黎再扣糧請假
公司立場當然唔想員工請咁多。我地公司係除working days
有同事無留意 ...

我哋大假係指定日子無得揀,迫不得已先會放no pay leave.

原來法例無訂明,員工好蝕

翡翠宮

phoebepanpan 發表於 20-7-8 19:16
離職補大假要跟法例。12個月平均工資去計

唔係離職,只係今年疫情放唔哂啲假嘅安排

翡翠宮

taiwoon 發表於 20-7-8 18:59
大假好似係過去12個月薪金/365
有錯請指正

如果事假都係咁計我會開心啲

翡翠宮

HOPEFORBB 發表於 20-7-8 18:56
回覆 karenlyk 的帖子

你打去勞工處,佢應該都答唔到你,因為法例無咁細緻訂明,除30應該係可以

Thank you

珊瑚宮

回覆樓主:

你有一年有幾天大假?

如果係法定內既大假天數就要用平均工資計

比如我公司咁……一年有17日,但法定新入職第一年係七天有薪年假,如果要encash, 我公司係法定個part 用平均工資計,餘下大假就月薪除當月天數做daily rate 嚟計

男爵府

要用12個月平均工資!扣走啲no pay日子去計每日工資

珍珠宮

如果係用用working day黎計工作天數,咁大假補錢,還是請事假都係用同一方式去算;我之前做過有間公司係咁,所以打死都唔請no pay leave,因為好舌

首頁

尾頁

跳至