1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

我囡囡已經一歲,自疫情起都係我同老公湊.
好奇想知其它FTM嘅湊B生活. 分享下:)

大宅

我都係一個FTM,同在職老公自己湊14m大孖仔,都好好奇其他媽媽而家點湊。而家都好少帶佢地出街

大宅

2021勳章

bonbon926 發表於 20-7-14 23:43
...

女女兩歲
每朝起身飲奶,玩玩具,佢又周圍行黎行去,間唔中睇下電視,然後訓個晏教,起身食lunch..又係自己玩下,然後食下生果坐係到開下兒歌比佢聽,有時跟公公婆婆視像一下,好簡單既生活

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

小朋友兩歲半

10點起身食奶,之後出房 食下包做早餐
佢食完到我食,我食野時 佢就睇電話

11點半左右大家食飽,我同佢讀下字卡 認下字
1點食飯,食完晏晝就自由活動(我執下屋 睇下書,佢就自己玩,車車 沙灘工具 奶奶個鬧鐘都玩一餐,但唔瞓晏覺)

到5點左右沖涼,沖完就拎書局買返嚟嘅練習出嚟一齊做
7點食飯,食完飯又搵野玩,玩到9:30入房 睇書瞓覺

其實本身無諗住咁快同佢讀書認字,但日日係屋企無野做,咪讀下書,我覺得坐低陪佢玩仲攰過讀書

複式洋房

lucinda715 發表於 20-7-15 13:25
女女兩歲
每朝起身飲奶,玩玩具,佢又周圍行黎行去,間唔中睇下電視,然後訓個晏教,起身食lunch..又係自 ...

我仔歲半 生活同你一樣(emoji)

別墅

我都好奇其他Bb 一日的生活係點樣 我BB 就快歲半 因為而嫁出唔到街 每日都要諗下有咩節目比Bb 玩 之前就買左條Sir 滑梯 比佢地玩下

水晶宮

孖寶2y10m
8點起身,刷牙洗面食早餐
9-11:30都係玩,折屋
我一路睇佢地,一路做家務或者做下運動。
12lunch 完就訓
3點起身就下午茶,又拆屋
老公work at home3點收工。佢湊孖寶,我煮飯。
5:30孖寶dinner
之後老公同佢地沖涼,講故事7:30訓。
我同老公就食飯睇電視。咁又一日

別墅

2021勳章

日本成 發表於 20-7-15 14:58
小朋友兩歲半

10點起身食奶,之後出房 食下包做早餐

好奇一問,你比咩字同練習小朋友學同做,想偷下師

別墅

2021勳章

...

疫情關係,小朋友係小出街咗,瞓覺時間晚11到早11,ftm時間好快過(如果嗰日要帶埋佢一齊去買餸d時間仲快過),佢起身飲奶我就食brunch ,啱食嘅話會比小小佢食,食完就準備定夜晚湯水同醃定d肉,我準備嘅時候佢有時會嚟睇下或者自己玩玩具或睇書(當然係睇下公仔啫),下午煮粉麵一齊食,唔駛煲湯嘅話有時會同佢一齊整下蛋糕/麵包之類,未煮飯之前有時間的話同佢玩下,玩之前洗機衫,洗完佢陪我一齊浪,浪完我拖地,佢電視聽YouTube bb歌,拖完地沖涼,沖完涼我煮飯佢幫到手嗰d我會叫佢幫手,幫唔到手就叫佢自己玩住先,好快佢爸爸就放工返嚟,我就將個女交比佢陪玩自己可以抖下啦

男爵府

2021勳章

BBIP830 發表於 20-7-16 23:13
好奇一問,你比咩字同練習小朋友學同做,想偷下師

認字我有自己寫同買字卡,由最簡單嘅類別(英文顏色 形狀 動物 眼耳口鼻)慢慢認星期 月份(咁快認呢d字 好似無咩意思 但我真係諗唔到有咩同佢玩,同佢玩仲勞氣 唔比人咁玩又唔人咁玩)

另外買書局嘅字卡,有個類似叫中文80字 唔錯的

練習都係買書局果d,有得比佢畫線,貼貼紙咁

大宅

2021勳章

puppydingo 發表於 20-7-16 18:50
孖寶2y10m

你老公咁好,我個WFH真係只留係房做野唔出黎

大宅

2021勳章

puppydingo 發表於 20-7-16 18:50
孖寶2y10m

你BBs訓得都多wor

水晶宮

siusiumi 發表於 20-7-17 10:53
你老公咁好,我個WFH真係只留係房做野唔出黎

佢8:30-3:00唔會理我地。
3:00收工,佢就湊家啦

水晶宮

siusiumi 發表於 20-7-17 10:54
你BBs訓得都多wor

Nap time唔理佢地訓定傾計,放入房大家都quiet time一般講完一大輪野都訓1-1.5個鐘。
我只make sure 一日佢地有12-14小時total sleep
一般夜晚佢地都有11-12個鐘stretch

大宅

2021勳章

puppydingo 發表於 20-7-17 16:27
Nap time唔理佢地訓定傾計,放入房大家都quiet time一般講完一大輪野都訓1-1.5個鐘。
我只make sure 一日 ...

我都想囝訓多d,但唔肯訓午覺,全日得11-12個鐘

別墅

2021勳章

日本成 發表於 20-7-17 01:21
認字我有自己寫同買字卡,由最簡單嘅類別(英文顏色 形狀 動物 眼耳口鼻)慢慢認星期 月份(咁快認呢d字 好似 ...

你好有心機哦

男爵府

...

照顧正常
早兩個星期疫情好啲
日日去公園玩 一個鐘左右對面大小肌肉
屋企買曬韆鞦瀡滑梯
去公園係想佢見見小朋友
我個怕人
日日喺屋企真係少見人類

大宅

開奶、午餐、全家晚餐、陪玩、買餸(買餸前會係樓下同個女散步30-45mis)、家務、沖涼、洗碗,每日咁上下

男爵府

...

我 b 22 m
三六 中午番 pg 一個半 hrs
逢星期一去海洋公園
星期三次pg之後去迪士尼
總之日日有街去
玩玩玩

大宅

2021勳章

回覆 bonbon926 的帖子

其實講真疫情邊有成日出街

係真悶