自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好驚,好怕
好想知究竟呢個病中左會點
大概會病幾耐先會好得返哂
好返哂後又會點
已家爆到咁真係好驚
唔係怕我有事
係怕我對仔女.........

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

早幾日至有人問完..

大宅

吾知幫唔到你

水晶宮

suet219 發表於 20-7-14 23:54
好驚,好怕
好想知究竟呢個病中左會點
大概會病幾耐先會好得返哂

你搵返前兩日個 post。。。印象中大部分人都冇咩事。當然有啲 cases 嚴重,但似乎係少數。

我覺得過度擔心都會損害身心健康的。

珍珠宮

包括埋我自己,我應該識超過十個中過
當中一個老人家長期病患死左
有一個搞飯聚,60 幾歲男人死左
識得一對老人家7-80歲自己係屋企休息好返
我自己3 月尾中,當時無呼吸困難,自己休息好返,依家身體好好可以運動無氣喘
仲有睇下Boris Johnson ,佢入埋icu,依家見佢精神都好好

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

sasa@uk 發表於 20-7-15 06:51

係去睇急症定無病徵時確診??

珍珠宮

mupooh 發表於 20-7-15 06:59
係去睇急症定無病徵時確診??

英國當時無得驗,病徵似係,無味覺嗅覺,發燒一星期

公爵府

唔好意思,請問你是否一直與家人同住?家人有否被傳染?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 20-7-15 07:42
唔好意思,請問你是否一直與家人同住?家人有否被傳染?

我瞓房,但都有共用廁所 (每次用完我有倒d 漂白水)
其實當時我清醒時間唔多,所以無乜出房
我老公話佢有一晚覺得自己發燒,不過瞓醒又無事,之後既日子佢話係有d 攰 (不過佢不嬲都成日瞓覺既人)好彩佢無乜事可以照顧我仔
我仔15 歲,佢食得瞓得,我地都奇怪佢點解一d 事都無

大宅

sasa@uk 發表於 20-7-15 07:58
我瞓房,但都有共用廁所 (每次用完我有倒d 漂白水)
其實當時我清醒時間唔多,所以無乜出房
我老公話佢有 ...

呢隻病好似同傷風感冒無咩分別,身體好既人可以無病徵,自己好返

wcpcelia    發表於 20-7-16 14:37

侯爵府

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 8%E5%BA%B7%E5%BE%A9

新冠肺炎】意大利醫生:新冠病毒嚴重損害全身器官 留後遺症恐無法完全康復
健康

發佈時間: 2020/07/15

新冠肺炎在全球蔓延多月,陸續有患者康復出院,但有外國醫生據臨床判斷指出,新冠病毒存在嚴重後遺症,病毒致全身系統性感染,並引發多重併發症,且部分患者有可能永遠無法康復。

據英國《sky news》報道,意大利北部的倫巴底是該國疫情最嚴重的地區,當地研究人員與醫生經過超過半年的臨床觀察,發現新冠病毒可對患者造成長期影響,即使是輕度感染患者,也可出現比最初預期更嚴重的病症,當中更有多名康復者患上精神病、失眠、腎病、脊椎感染、中風、慢性疲倦和行動不便等。

意大利貝爾加莫的一間醫院急症室主管科森蒂尼(Roberto Cosentini)形容,新冠病毒如同一個影響全身器官的致命殺手,所帶來的傷害亦可能是永久性,有機會無法痊癮,並已有相當高比例的康復者出現各種併發症,

「新冠病毒不像我們以前所認為,它不只是一種呼吸道疾病,而是可造成全身系統性感染,令血管、腎臟及大腦受損。我們見到有病人出現急性腎衰竭、中風、急性心肌梗塞等併發症。」
另有醫生表示,有部分康復者會出現工作能力及專注力下降,甚至在參與體育活動時其能力亦受嚴重影響,而這些影響也有可能於幾年後才開始顯現,而所有年齡層的康復者都有可能受影響,呼籲大眾切勿放下警覺性,平日要做好預防感染的措施,時刻保持警剔。

英國研究:新冠病毒可引致嚴重神經系統併發症

早前倫敦大學學院在《大腦》期刊發表一項研究,研究人員在43名年齡介乎16至85歲的患者中,發現他們患有由新冠病毒引起的嚴重神經系統併發症,包括神志不清、腦部炎症、中風及神經損傷。研究顯示,部分患者沒有嚴重的呼吸問題,神經系統紊亂是他們受新冠病毒感染的第一個症狀,同時也是唯一症狀。研究團隊將會向所有康復者進行持續的檢查,試圖追蹤病毒的變化特性。

伯爵府

回覆樓主:

頭先我睇另一個台嘅新聞,話英國8.8%定幾多嘅新冠患者病征係皮膚紅疹,睇相好似大大噠生蛇或濕疹咁,成個背脊或手腳都係,好核突。

伯爵府

BJ俾記者影到出院後憔悴蒼白,報道寫佢面色“好似僵屍”,佢自己話視力變差咗。查爾斯王子出院後話自己味覺嗅覺喪失。得咗呢個病真係唔屎一身傷,邊個夠膽話自己身體底子好呀!?

別墅

好好彩係冇

首頁

尾頁

跳至