1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB依家15個月每朝起身都流鼻水打乞嗤,有冇開冷氣都咁,床單窗簾已經一星期洗一次,又冇養寵物,依家噴生理鹽水,仲有冇其他方法改善?

禁止訪問

複式洋房

健康傻蛋 發表於 20-7-15 17:51
有冇試過用空氣清新機,我自己本身鼻敏感都好勁,用左之後好左好多

長開都冇用

禁止訪問

複式洋房

鼻敏感好普遍,通常都係一起身就嚟料
你估食有機食品,even 奶粉都係有機有無效呢?我b 試緊皇家美素有機呀,一切由食材入手,希望所有敏感,濕疹果d 有改善啦。

複式洋房

tongtong16 發表於 20-7-16 18:07
鼻敏感好普遍,通常都係一起身就嚟料
你估食有機食品,even 奶粉都係有機有無效呢?我b 試緊皇家美素有機呀 ...

食緊illuma 有機 應該唔太關事?定低敏奶粉?

別墅

我同你情況差唔多,BB有皮膚敏感,床單窗簾都用60度熱水洗, 洗衫拖地唔用清潔劑都冇咩改善。尼排幫BB轉左飲皇家有機奶粉, 好似好左D, 見佢冇咁痕

禁止訪問

複式洋房

Alina917 發表於 20-7-19 23:08
BB都會有鼻敏感,有無用空氣清機?或者睇下專業醫生點講

有用 有時鼻塞醒左

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

床單可能要換用防塵蟎嘅,床單要用熱水洗。

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-7-21 10:35
床單可能要換用防塵蟎嘅,床單要用熱水洗。

我試下先買防塵蟎的先 ,thanks

大宅

回覆 ching129 的帖子

我小朋友歲半時就係好似你BB咁,搞搞下到兩歲就鼻水倒流咳,之後要聞氣,食青蛙仔,後來看了一個醫生睇好左,另外我仲學識了一個外塗穴位方法醫好小朋友的鼻敏感,不用吃藥,效果好好。我自己好多年前,都因為工作,不幸患鼻敏感,但竟然因為想醫好BB,自己的問題也解決。天灸,中藥,西藥試過好多,但因為不想吃太多藥,所以改用了此方法。

複式洋房

rinarina 發表於 20-8-1 19:53

我小朋友歲半時就係好似你BB咁,搞搞下到兩歲就鼻水倒流咳,之後要聞氣,食青蛙仔, ...

外塗穴位係點樣架 可以請教下你嗎?

大宅

ching129 發表於 20-8-3 15:48
外塗穴位係點樣架 可以請教下你嗎?

首先,要知道致敏原,可以做敏感測試,不過,大部分都會話係塵蟎,但是基本上,生存在任何地方,都離唔開塵蟎呢種東西。當年我囡就是Test 完之後,說她沒有對任何東西特別敏感.....

複式洋房

rinarina 發表於 20-8-3 23:15
首先,要知道致敏原,可以做敏感測試,不過,大部分都會話係塵蟎,但是基本上,生存在任何地方,都離唔開 ...

咁我仔有機會係遺傳 我哋都有鼻敏感

大宅

如果不是塵襔, 又是食物敏感。可以試用外塗穴位方法, 用驅寒暖身的天然外塗油,無藥性。

成人:

-位置可用於腳底肺部, 每一隻腳指

-耳背

-背部 (肺部及大椎位置),頸後大椎位,

BB:

-位置可用於腳底肺部, 每一隻腳指

-耳背, 背部也可, 視乎小朋友情況 (一般兩歲以上便可)

有問題PM我,

大宅

回覆 rinarina 的帖子

我囝現在快2歲,這個多月先有鼻敏感徵狀,起床就打乞嚏洗鼻涕,其他時間有時都會,不過唔算嚴重,但是很想知道可以怎樣做,本身老公都有鼻敏感的

大宅

yozosydney 發表於 20-10-14 10:30
回覆 rinarina 的帖子

我囝現在快2歲,這個多月先有鼻敏感徵狀,起床就打乞嚏洗鼻涕,其他時間有時都會, ...

唔想被誤會賣廣告,你PM 我

別墅

rinarina 發表於 20-8-1 19:53

我小朋友歲半時就係好似你BB咁,搞搞下到兩歲就鼻水倒流咳,之後要聞氣,食青蛙仔, ...

你好 我女就來3歲 出現甘的情況(我開左post 請教)請問你睇邊位醫生好翻?

我女就來三歲,復活節假感冒完後,仍然有鼻塞,有時會捽鼻,同眼,但無mud 流鼻水。連續幾日訓教前話眼疼同鼻鼻吾舒服,但幫她按摩幾下,就入睡,但夜晚訓覺鼻鼾比較大,同埋會醒。早上起身,又話眼吾舒服(通常她講一下,我地幫她按摩或者紙巾抹下眼就話好D。)
我地上星期六同她看兒科,醫生檢查眼話眼壓正常,無紅,覺得應該係敏感導致鼻同眼唔舒服,開了抗敏藥,和噴鼻同滴眼,但已經3日,我女依然係會不時話鼻鼻同眼唔舒服,同埋會捽,不過都係無流鼻水。

有無媽媽小朋友有試過相同情況?

大宅

回覆 tpy0624 的帖子

捽鼻,同眼就係敏感?

我小朋友都成日捽

首頁

尾頁

跳至