興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

小妹考自動波私家車,考了三次沙田路試。
第一次行多石,入到多石停車場轉彎差啲撞,被考官剎停左,即肥。。。
第二次考河畔,有條路好多車泊左係路邊,要騎住條中線行,行到一個位要轉左過安全島擦邊,肥左。。。
第三次考都係考多石,入到停車場有個人行出嚟,我掛住望住個人,唔識扭軚又俾個官剎停。。。。又肥。。
三次都有大TICK轉彎位置不正確,其實點先叫正確呢。。?

小妹覺得自己就算考到牌都係馬路炸彈,考到好灰。。。唔知應唔應該繼續考。。。勁灰。。

大宅

有冇試過換另一個師傅教試下,考車最緊要心境平靜,如果平時學車都ok,我覺得都可以再補考

洋房

回覆 lkayan252 的帖子

試過換師傅了。。就算平時練習都好騰雞,尤其換線同埋出讓線時,考試時就緊張到不得了。。我諗我真係唔適合揸車了。。有啲想放棄。。

大宅

cheung0921 發表於 20-7-19 11:03

試過換師傅了。。就算平時練習都好騰雞,尤其換線同埋出讓線時,考試時就緊張到不 ...
平時都騰雞,我覺得都係算啦。我學車果時試過就嚟遲到,趕住到揸車,個心跳得快咁揸部車都超唔穩,真係要心靜先得

洋房

算了。。。我都係放棄了

男爵府

2023年兔年勳章

cheung0921 發表於 20-7-19 13:00

算了。。。我都係放棄了
你係咪沙田駕駛學院?

洋房

回覆 saming999 的帖子

係呀,沙田駕駛學院。

男爵府

2023年兔年勳章

cheung0921 發表於 20-7-21 19:21

係呀,沙田駕駛學院。
死啦!我都學緊,我覺得佢地教得好差,但我已經俾哂錢,如果我將來肥咗,可能會找第二間。

子爵府

cheung0921 發表於 20-7-18 19:18
第一次行多石,入到多石停車場轉彎差啲撞,被考官剎停左,即肥。 ...

我有多年駕駛經驗 ,亦都喺外國好多唔同國家揸過車, 揸車最緊要淡定, 顧住自己架車同keep in lane,睇鏡,留意周圍環境。
車行唔同人行,架車係有長度, 所以你轉彎位,要預番架車轉彎嘅角度攞位,就算有時係好闊條路, 我見C6直角咁轉,嚇死我。應該係踩brake,圓角咁轉, 轉到一半就可以踩油嘞。

洋房

回覆 sambebe 的帖子

多謝晒你寶貴意見。。。但我想定都定唔嚟。。成日都好緊張。

洋房

佢地教得一般啦。。唔算好,但又唔係話真係咁差既。。。可能係我個人比較騰雞啫。。

子爵府

cheung0921 發表於 20-7-23 09:59

多謝晒你寶貴意見。。。但我想定都定唔嚟。。成日都好緊張。 ...

路面經驗好緊要, 我有位女性朋友,話佢學揸車佢老公成日話佢呢樣嗰樣,搞到佢好緊張,於是我坐佢隔離,佢就好開心話我信任佢,揸得好咗好多,工多藝熟,要後生啲學,要揸多啲就唔緊張㗎啦

洋房

多謝鼓勵。。不過幾次都肥,揸起嚟又緊張,已經有啲灰。。個心好似唔想再學咁。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cheung0921 發表於 20-7-18 19:18
第一次行多石,入到多石停車場轉彎差啲撞,被考官剎停左,即肥。 ...
三次共學左幾多個鐘?唔會..........勿太緊張

洋房

回覆 20150618bb 的帖子

三十個鐘都有了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cheung0921 發表於 20-8-10 12:04
回覆 20150618bb 的帖子

三十個鐘都有了
幾次+在一齊都係30個鐘,甘就肥佬機會好高喇,係個師父安排定係你要求?真話....第一次考都要學足30鐘以後就補多10個鐘就差不多,奇怪10多鐘推你出去.......車神都肥佬

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

再考,考到考到為止,10A 麥明詩都考咗4次定5次,主要係路面經驗唔夠,可以自己搵師傅補鐘,有啲師傅會帶你去遠啲,成個信心返晒嚟

首頁

尾頁

跳至