自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

二小姐 發表於 20-7-21 10:37
我係無份WFH,有URGENT嘢要打電話去其他部門問,對方話我唔知我唔識,負責同事WFH,你遲啲再打來,遲啲的定 ...
謝謝分享

子爵府

公司同呢公營機構有生意來往, 佢自己WFH就完全搵唔到人,問佢d同事又唔知, 到佢地一返工, 就催我地d小公司要即刻送貨, 話急用

根本你地係屋企就係hea

伯爵府

幸福花 發表於 20-7-21 11:02
好多公務員家屬話市民葡萄佢哋。但知唔道對民衆好不便。黑口黑面。令到其他好嘅公務員!俾人印象不太好。仲 ...

淨係覺得佢哋好離地。

珍珠宮

BK2002 發表於 20-7-21 11:04
公務員又好, 私營機構又好, 一定有呢班seafood鬼...
WFH, 問佢識唔識點解? 佢應該問WFH嘅同事, 然後儘快覆 ...

呢啲就係心態唔達標。佢唔知唔緊要,應該幫手問或聯絡WFH的人。

其實政府工係點? 無個人email架?WFH唔係應該要被人聯絡到嗎?

大宅

其實我贊成公務員減人工,成日以為政府唔可以炒人,利申:家人都是公務員。

珍珠宮

二小姐 發表於 20-7-21 10:59
佢叫我等佢wfh完,咁佢下星期又唔完咁點?問完佢wfh唔洗w 呀就發爛渣,世界唔會因為你wfh唔轉㗎嘛,樣樣都 ...

但就成人嘈要政府宣佈WFH

私人公司 work from home ,人哋真係可以remote返公司個network嚟做嘢, 就算幾機密嘅資料,都一樣可以access到, 而唔係好似公務員咁,WFH 代表所有嘢停頓曬!

水晶宮

好多公務員家屬話市民葡萄佢哋。但知唔道對民衆好不便。黑口黑面。令到其他好嘅公務員!俾人印象不太好。仲 ...

而家就飲咖啡上網等放工

男爵府

睛靈勳章

前一排,疫情稍為緩和,即刻幫呀仔到入境處攪身份證,去到最後一個程序,等有個入境處officer會批核,佢攪咗2分鐘,之後俾咗張紙我,全程冇講任何野。
我自己覺得,呀主任係咪最少都同我講聲「嗱,記得幾多號至幾多號要去拿,唔攞張紙會作廢,又或者要唔小孩親身領取」。但佢只係遞張「領取紙」給我完!

珍珠宮

大姑娘 發表於 20-7-21 11:30
但就成人嘈要政府宣佈WFH

私人公司 work from home ,人哋真係可以remote返公司個network嚟做嘢, 就算幾 ...

因為有班私人要睇政府頭,而私人又想wfh就

侯爵府

二小姐 發表於 20-7-21 10:37
我係無份WFH,有URGENT嘢要打電話去其他部門問,對方話我唔知我唔識,負責同事WFH,你遲啲再打來,遲啲的定 ...

咁佢一星期返幾多日?

侯爵府

就算唔係在家工作,某d公務員工作量都唔太多,如放左個d更加得閒

伯爵府

公務員制度真係要改,唔應該係鐵飯碗,表現好差應該要炒,加人工要睇表現,服務就應該會改善

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

白毛毛 發表於 20-7-21 11:04
唔好話我衰,我成日話好多公務員,係好多,唔係全部,換轉係私人公司,一早炒咗。
心態同技能完全唔達標。 ...

態度好唔掂! 就算唔係疫情時都係咁, fax左呀, 排緊隊, 等下喇! 實情係無用! 偶然好彩先撞到幫手解決問題既! 先知真相! 對於果班seafood真係浪費生命
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rhung 發表於 20-7-21 11:47
前一排,疫情稍為緩和,即刻幫呀仔到入境處攪身份證,去到最後一個程序,等有個入境處officer會批核,佢攪 ...

呢類人應該被社會淘汰
放下自在

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

樓主 新入職?冇理由仲未被 同化 嫁噯(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

私人wfm係輪流,即返工1至2日,wfm1至2日,全部停晒根本間公司唔駛運作,而且係office同事要back up urgent野

伯爵府

二小姐 發表於 20-7-21 11:00

我同佢同一個部門㗎

乜你部門唔係分A, B組?同組點都會有個同事係度,咁這是你部門老闆的錯。講出黎等我地每次一電1823或email CSB幫你出氣。

禁止訪問

伯爵府

3Qlove 發表於 20-7-21 12:13
樓主 新入職?冇理由仲未被 同化 嫁噯(emoji)

佢只係度踩低同事抬高自己。真正勤力有料多野做的人手頭上唔會得一樣job, 呢樣做唔到會做第二樣。返工時間上得討論區聲討同事的人,有幾勤力?

男爵府

回覆樓主:

我作為市民,都覺得佢地所謂wfh係唔知做過咩黎,平日1個月出嘅野,到返返工先出到俾你,足足3個月

首頁
12345...10

尾頁

跳至