自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

我唔係政府派嚟,亦唔係對政府全無意見,比如海外港人返港隔離政策。為幫朋友了解到港轉機事項時,無意中搜到政府呢個專為新冠病毒而設嘅專頁,可以了解多D,批評時可言之有物。陸臺澳豁免政策如下↓https://www.coronavirus.gov.hk/chi/599C-quarantine_exemption.html
但其實豁免並非冇要求。比如,中三至中五跨境生必須七日內核酸陰性報告,只能返學時間從唯一福田口岸專巴往學校,當天必須專巴返深。商務人士則須有香港公司商業登記,只能最多申請兩人,具體參見網站。
另外,政府澄清,呢部分豁免人士冇確診病例。依度亦有其它澄清https://www.coronavirus.gov.hk/chi/clarifications.html
專頁內容好多,摘D

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

2021勳章

emilylam 發表於 20-7-27 03:14
澳門,內地,台灣至今都未有豁免人士感染新冠病毒 鬼唔知咩!呢三個地方防控得好嚴㗎,邊似香港政 ...

唔好興,我第一句有講,對海外疫區嚴重人士返港只作檢測而家居檢疫有意見。貼呢個,係見到向隔鄰Po中,有某文宣專門貼一長條豁免名單,想混淆海外亦有一長串各種各樣人俾豁免檢疫,真係有好多鬼唔知陸路連接深珠澳嘅行有約束嘅豁免係冇問題嘎 。至於對海外屬於海同空,空中有客運,空中已只接受返港香港居民,包括同機組人員,對依家每日航班數唔多了解,但應該唔會好似以前升降數。目前日日聽發布,輸入性多數以東南亞為多,數字睇海外入境13萬幾,有七百幾宗輸入。海外家居檢疫,係易有漏洞,望可搵到地方集中隔,至少七天集中+核陰後再家居檢疫。

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

唔講唔太知

男爵府

2021勳章

好舖! 推!

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

謝謝

雲母殿

2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2021勳章

幫推

子爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Thanks

伯爵府

2021勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊