美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想問吓個程序: 護膚之後搽sofina 防曬再搽 covermark day nourish fixer 再上foundation 正確嗎?

唔知點解平時夜晚出街唔用防曬個妝會好貼,一用防曬就浮浮地,請賜教。本身皮膚乾。

子爵府

solim 發表於 20-7-29 12:33
想問吓個程序: 護膚之後搽sofina 防曬再搽 covermark day nourish fixer 再上foundation 正確嗎?

唔知點 ...

試下茶完防曬唔好上fixer會點?

子爵府

sisilee321 發表於 20-7-29 13:33
試下茶完防曬唔好上fixer會點?

就係好浮。只晚上出街我唔搽防曬用fixer 好貼,直到晚宴結束回家都未浮。

但一用防曬就出事,我已用sofina moisture 果種。之前用anessa/Dior 防曬直頭一搽foundation 就浮,好樣衰。 但日頭一定要防曬,求救⋯

男爵府

如果淨係用防曬唔用base都浮, 咁有冇試過防曬base?
就算乾肌夏天搽防曬加base可能會太厚,
再加埋foundation又可能係潤既類型,
有機會因為咁所以先浮

子爵府

owla 發表於 20-7-29 14:03
如果淨係用防曬唔用base都浮, 咁有冇試過防曬base?
就算乾肌夏天搽防曬加base可能會太厚,
再加埋foundation ...

防曬base 太低度數,(covermark only spf 20 pa ++)驚出斑。

很頭痛。

男爵府

solim 發表於 20-7-29 14:13
防曬base 太低度數,(covermark only spf 20 pa ++)驚出斑。

很頭痛。

咁咪轉其他牌子, 或者有d防曬本身已經可以當埋base用,
如果唔係長時間係戶外既可能防曬粉底都夠

首頁

尾頁

跳至