自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

講真,一路我都以積極心態去抗疫,即使住嗰度已經三宗確診,我都好冷靜面對。剛聽到有人話開返堂食,我想講咁做真係大禍,香港人有太多誤區。以下:①香港確診百幾宗,初步又百宗,大家以為冇咩,冇一路升,唔需要收緊。其實我理解個數字係同檢測能力相關,驗一百出嚟,唔代表只有一百,而係檢測能力係咁多,如果加大檢測,個數字就會加大。核酸檢測唔係驗孕,佢需要特殊實驗室,聽講對環境有要求,做完一批要清潔處理,所以需時間人力。所以香港依家數字已經冇參考意義,已向社區爆發,需要嚴格控制,講真,現時就算只禁堂食都唔夠嚴。
②禁堂食,呢兩日俾人視覺好似影響戶外冇固定工作地點嘅人食午餐冇錯係好可憐,但睇幾張相就認為影響全港所有人,呢個係誤區。禁堂食係將所有人都禁咗,尤其是唔返工走去餐廳嘆冷氣吹水過日晨嘅人。呢批人比返工人士危險,返工人士三點一線地點單一好追蹤,但佢地向食肆時間長,去嘅地點復雜,感染風險同傳播風險極高,而餐廳係最高風險地方。開返堂食真係暫時萬萬不可,就算萬不得已開都唔能夠全港齊開。不過,我知我講呢D冇用,無力抗拒。香港令人崩潰嘅係,冇辦法冇可能有一個強而有力,唔理悠悠眾口,只做認為啱嘅事的決策者。不過冇得怨人,因為呢種弱勢唔果斷隨風擺嘅政府,係每一個人造成。凡事皆取利弊,禁堂食一段時間係利大於弊。
③香港搞唔掂,中央實會救。。我想講,香港情況,如果惡化落去,中央好有心救都救唔到。病向淺中醫,現在馬上立刻需要求助內地做全民檢測。排查出無症狀感染者當務之急,唔可以等到醫療爆煲就來不及了。香港冇辦法建火神山雷神山,亦冇可能送上內地醫,內地醫護亦落唔到嚟。香港人要將病毒扼殺在火星階段,到火苗火海已經遲了,依家已經唔係有確診就即刻入到院了~~大家醒下啦~~~

伯爵府

香港人唔團結一心,好難齊心抗疫
張醫生勸人無必要就唔好外出,社交媒體就日日見到啲人話邊度邊度有好嘢食,疫情下人少唔洗排隊

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

香港人真係要團結呀~唔好再咁自私喇

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Happy_hk 發表於 20-7-30 12:29
講真,一路我都以積極心態去抗疫,即使住嗰度已經三宗確診,我都好冷靜面對。剛聽到有人話開返堂食,我想講 ...

但禁堂食都唔代表問題可解決。你有無想過,你唔出街自我隔離,並叫埋同你一齊住既人都在家,就可以解決,唔洗理出邊既人。

伯爵府

erciawu 發表於 20-7-30 12:37
封左關先講啦,好似一杯水咁,日日有滴墨汁入黎,點都唔會清到啦,只會愈黎愈黑 ...
唔封關可能係一個漏洞,但都要做好自己先,唔可能話因為唔封關,自己就話之你,減少無必要嘅外出就已經可減少受感染,封唔封關市民控制唔到,但對腳係自己度,無必就最好留家抗疫。

伯爵府

香港人又要自由又要人權又要怕死。

坐係冷氣房嘅就話全面禁堂食無問題。 由朝到晚係戶外工作嘅連休息食飯嘅地方都無。 咁應該如何取捨?

子爵府

2024年龍年勳章

唉瘋 發表於 20-7-30 12:34
香港人唔團結一心,好難齊心抗疫
張醫生勸人無必要就唔好外出,社交媒體就日日見到啲人話邊度邊度有 ...

有一班反政府、反社會、乜都反嘅人係到,香港人都好難團結

三國1    發表於 20-7-30 18:50
wcpcelia    發表於 20-7-30 15:37
ic34    發表於 20-7-30 14:14
2880    發表於 20-7-30 13:47
hungng    發表於 20-7-30 12:57
Be Happy

珍珠宮

星期六日應該少左人返工, 所以應該全日禁先啱

禁止發言

回覆樓主:

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你講得好好,香港政府嘅弱勢唔係香港政府一個人嘅問題,係全港市民教出嚟, 琴日係全世界一齊插政府嘅政策 ,但係個證實係防疫, 係聽從佢哋一直鍾意嘅專家嘅意見

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

大家縱容黑暴搞到香港一潭死水,今日協助黃人不停用文宣攻擊政府政策,最後受嘅亦都係香港人。

yeung_ma    發表於 20-7-30 14:48
ic34    發表於 20-7-30 14:14
2880    發表於 20-7-30 13:48

伯爵府

唉瘋 發表於 20-7-30 12:42
唔封關可能係一個漏洞,但都要做好自己先,唔可能話因為唔封關,自己就話之你,減少無必要嘅外出就已經可減 ...
講得非常好,做好自己本份。

禁止訪問

大宅

此言差矣~樓主

留意番! 今次重開堂食只限二人檯, 限5成食客內進
已經大程度杜絕多人飯聚感染。
另外, 你要明白。
第一, 經過尋日禁堂食第一日, 政府眼見D人湧晒去公園, 變相又係另一個大型聚集場合, 根本做唔到限聚效果。
第二, 日曬雨淋下, 戶外食飯太辛苦, 結果政府又要開放18區會堂俾工友入去食飯 (咁同堂食有咩分別?)

所以, 最理想嘅做法係:雙管齊下
1)開放番早、午堂食(限二人檯+限制內進人流)
2)另外, 再開放18區會堂俾市民入去食野, 分流人群(限單人位)
3)再剩低嘅人先無奈去戶外食(戶外人數已大幅減少)
結果:充分利用餐廳食堂+政府場所+公眾地方, 分流人群, 即可達到減少感染效果~

容我認個叻, 尋晚我有個post都建議咁樣調整, 但個post被回收了
結果政府今日真係改左。
但唔知政府仲有無開放政府會堂俾市民用, 我覺得最好有
要再追下新聞

子爵府

2024年龍年勳章

erciawu 發表於 20-7-30 12:37
封左關先講啦,好似一杯水咁,日日有滴墨汁入黎,點都唔會清到啦,只會愈黎愈黑 ...

封關,想請問點為之封關。陸路關咁,算唔算封?係未要香港冇任何人貨往來先為之封?如果政府做出呢種決定後,你會否因為冇嘢食冇廁紙用都冇意見?會否你外國住嘅香港id親人想返嚟冇得返嚟而無所謂。
全世界任何一個地方都做唔到封死,除非自給自足唔對外幾丁人嘅小島。封哂關都唔代表會變成0,唔講歐美,講亞洲國家同地區,都難完全控制,日本昨天一下從二百升到一日千一人確診,源頭控制固然重要,但更重要係靠全民萬眾一心。人地唔做,係未要大家都翹住手唔做?攬抄?

大宅

恩庭寶貝 發表於 20-7-30 12:51
你煩唔煩呀!
佢講事實wor

子爵府

2023年兔年勳章

為人為己,最好係買外賣走,有得俾人堂食都要揀外賣,大家用自己方法抗疫。

伯爵府

Happy_hk 發表於 20-7-30 12:29
講真,一路我都以積極心態去抗疫,即使住嗰度已經三宗確診,我都好冷靜面對。剛聽到有人話開返堂食,我想講 ...

非常認同你但我哋可以點?

伯爵府

2024年龍年勳章

父子與爐日日上演

首頁
12345...8

尾頁

跳至