嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb五個月

大宅

唔一定 其實都係驚bb容易敏感 同埋由無味開始對bb有好處,通常我會用bb飲開既美素溝米糊開始,個味又熟悉,始終生果好味d 食慣好味 之後再俾無味食物bb可能會揀飲擇食 添加輔食最開始係選高鐵米糊 跟住建議從菜泥開始 溝入米糊度 每種菜試最少三日 觀察bb反應 會唔會敏感或腹瀉 之後再果泥 由簡至複 由無味淡味有味過度

大宅

橙寶 發表於 20-8-4 19:18
唔一定 其實都係驚bb容易敏感 同埋由無味開始對bb有好處,通常我會用bb飲開既美素溝米糊開始,個味又熟悉, ...

謝謝回覆

別墅

回覆 kcbaby2013 的帖子

最好一開始就係俾糊仔先 因為冇咁甜 我仔飲開美素 我會用奶粉黎溝糊仔先 等佢慢慢習慣 然後最後先餵其他固體食物 包括水果

大宅

kcbaby2013 發表於 20-8-4 20:07
謝謝回覆

唔使客氣 好似健康院派的書都有教 我係按照佢教既做 再有朋友的經驗 再配合仔仔具體情況 都幾ok

禁止訪問

大宅

回覆 kcbaby2013 的帖子

吾一定架,我自己小朋友係食緊美素金裝既,所以我會用食緊既奶粉嚟開糊仔先,等佢習慣左種質地同味道之後先再比其他果蓉佢食,因為糊仔味道似佢平時食開既奶粉,小朋友較易接受到d既

別墅

都唔一定⋯我就比糊仔佢食先,同上面位媽媽一樣又係用果隻奶粉嚟溝糊仔比佢食,平時飲開會冇咁抗拒,同埋奶粉有味又有多d營養,等佢試咗一排習慣咗就會比果蓉佢試,逐樣慢慢加同試

大宅

Nikim_m 發表於 20-8-10 18:42
都唔一定⋯我就比糊仔佢食先,同上面位媽媽一樣又係用果隻奶粉嚟溝糊仔比佢食,平時飲開會冇咁抗拒,同埋奶 ...

想問啲果蓉加入米糊一齊食定分開食?

首頁

尾頁

跳至