0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔出世冇耐就有濕疹,一直keep 住查cream, 到3個月突然爆得好犀利,於是幫佢查醫生開嘅類固醇,加凡士林。2日後就好得7788。有冇媽媽幫BB停類固醇之後冇再返發㗎?好多媽媽都話停類固醇之後會爆得仲勁,有啲擔心停佢

洋房

回覆 Jesschung218 的帖子

我仔3個月開始發濕疹,都有查類固醇...
而家就黎8個月..一樣都係反反覆覆...
我上2星期開始同佢戎類固醇,只用清水同佢抺面,出水位就用生理鹽水抺...
再加上同佢轉食羊奶..食益生菌...而家面都有..但情況好好多

大宅

類固醇都唔可以搽多過一星期bor,阿b退得7788,就勤保濕,我都係咁樣keep住同我囝囝搽cream喳,再加上呢排我地從飲食著手,食物盡量揀有機既,連奶粉都轉左食皇家美素有機,d濕疹都退得8899 lu

複式洋房

Jesschung218 發表於 20-8-5 05:02
仔仔出世冇耐就有濕疹,一直keep 住查cream, 到3個月突然爆得好犀利,於是幫佢查醫生開嘅類固醇,加凡士林 ...

我個仔前排都系好严重,我第一次帮佢搽類固醇,第二天就白滑,

別墅

回覆樓主:

我仔三個月開始出濕疹,六個月最嚴重,阿仔不斷抓到損哂流血,睇見都心痛。
阿仔冇再搽類固醇喇,始終驚會類固醇上癮。依家每兩日搽醫生開嘅藥膏。濕疹B揀奶粉都要好少心,為左再安心啲我幫阿仔轉左飲有機皇家美素,依家都好好多,冇再出水流血喇。

複式洋房

helloeeeee 發表於 20-8-5 08:47

我仔3個月開始發濕疹,都有查類固醇...

多謝你嘅意見,等我都續步去停,我係人奶B.

複式洋房

yanyan_625 發表於 20-8-5 12:49

類固醇都唔可以搽多過一星期bor,阿b退得7788,就勤保濕,我都係咁樣keep住同我 ...

Thanks. 我係人奶B. 咁我真係要介清啲先得。

複式洋房

龍琪 發表於 20-8-5 15:18
我個仔前排都系好严重,我第一次帮佢搽類固醇,第二天就白滑,

真係冇辦法中先用佢

複式洋房

Kathy_sin 發表於 20-8-6 10:43
我仔三個月開始出濕疹,六個月最嚴重,阿仔不斷抓到損哂流血,睇見都心痛。
阿仔冇再搽類固醇喇,始終驚會 ...

你呀仔用左幾耐類固醇冇再用丫?我係喂人奶,可能我食得唔夠清
我同老公唔同意見,老公堅持要用類去另佢舒服啲,我就想佢自然方法去醫。我都好勤力幫佢查野,都買過好多潤膚膏,都會爆發,所以老公覺得查cream 係幫唔到佢

別墅

Jesschung218 發表於 20-8-6 11:33
你呀仔用左幾耐類固醇冇再用丫?我係喂人奶,可能我食得唔夠清
我同老公唔同意見,老公堅持要用類去另佢舒 ...

搽左7日類固醇就轉用藥膏

複式洋房

Kathy_sin 發表於 20-8-7 02:48
搽左7日類固醇就轉用藥膏

用咩藥膏丫?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Aimeeli2019 發表於 20-9-16 10:59

類固醇吾可以長期用,吾係上隱仲麻煩,見佢退左就好停,keep 住幫佢搽保濕cream ...

有興趣

禁止訪問

禁止訪問

民房

回覆 mackereltuna 的帖子

邊到有得買,我bb剛滿三個月,都係咁反反覆覆,好慘

禁止訪問

複式洋房

yanyan_625 發表於 20-8-5 12:49

類固醇都唔可以搽多過一星期bor,阿b退得7788,就勤保濕,我都係咁樣keep住同我 ...

係唔係食皇家美素有機嗰隻濕疹會好D?我全人奶現在BB5個月塊面濕疹都係反反復復,都考慮要唔要試下加依隻奶粉會不會好D

別墅

JillChen 發表於 20-9-20 01:19
回覆 mackereltuna 的帖子

邊到有得買,我bb剛滿三個月,都係咁反反覆覆,好慘 ...

轉奶粉都會有幫助,enfinitas可以改善輕微濕疹

首頁

尾頁

跳至