自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

許樹昌指外傭宿舍擠迫隨時爆疫 工會促港府提供住所

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200807/bkn-20200807091815239-0807_00822_001.html

吾駛安排住宿啦,無僱主請嘅,政府幫手安排飛機送哂佢地走。

wcpcelia    發表於 20-8-8 09:02
goldpiglet    發表於 20-8-8 04:23

珍珠宮

abbytang 發表於 20-8-8 01:32

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200807/bkn-2020 ...

香港變左善堂
外傭又要全驗仲要俾地方佢地住。
咁工會/隸屬公司要黎做乜?

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

咪係囉,我都有請工人,從來都係佢地自己負責住膳食架啦,既然都比人炒咗,之前停飛哂,就話人道理由比佢留低啫,依家都有外傭入到境,点解吾可以送佢地返去。
機票係貴咗,但僱主始終都要比,更何況都吾係天價。

侯爵府

可以提供
但請自費

侯爵府

醒目開學勳章

Mary媽咪 發表於 20-8-8 02:12
可以提供
但請自費

係呀,定点酒店自費囉。
但我覺得應該要跟番 14 日停留期囉,過期搵吾到雇主即走,有人請就要去隔離。
隔離家傭版好多 JM 就係咁比啲工人玩,嚟咗一個月吾夠,就話吾做,仲要開天殺價。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

滯留響香港嘅菲傭應該菲律賓政府包機佢地走,唔係香港政府麻!

侯爵府

醒目開學勳章

kingmommy 發表於 20-8-8 02:23

正確呀,政府又做多咗囉,仲要比型 agent 公司係到鬧

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

中介錢就識收,住宿就要政府提供
政府真係提供住宿時會有更多工人斷約搵筍工,中介食多幾倍中介費,受苦嘅係僱主。真係幫到僱主就係工人斷約要即走,咁冇咁多人斷約留港,中介宿舍自然夠用

goldpiglet    發表於 20-8-8 04:25

侯爵府

醒目開學勳章

Jnam 發表於 20-8-8 02:33
中介錢就識收,住宿就要政府提供
政府真係提供住宿時會有更多工人斷約搵筍工,中介食多幾倍中介費 ...

正確

伯爵府

abbytang 發表於 20-8-8 02:10
咪係囉,我都有請工人,從來都係佢地自己負責住膳食架啦,既然都比人炒咗,之前停飛哂,就話人道理由比佢留 ...

Agree! 香港現在好像一條大水魚一樣

伯爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200807/bkn-2020 ...

工會自己諗辦法吧!收了這麼多中介錢!或者尼個許乜乜資助她們吧

侯爵府

回覆樓主:

我果兩個菲工人都係疫情期間辭職,又話屋企有事,其中一個已經搵到工啦。就係因為而家斷約都比佢哋留低搵工(話機位取消就得喎),先搞到啲工人不斷斷約。被斷約僱主又不斷請斷約(我冇),惡性循環。仲好意思話包住宿?

珊瑚宮

工人事情
又賴政府?
叫菲同印包機來送扯

Lihoma    發表於 20-8-8 16:37
goldpiglet    發表於 20-8-8 04:26
玩具萬歲!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

磚家專倒米

男爵府

abbytang 發表於 20-8-8 02:16
係呀,定点酒店自費囉。
但我覺得應該要跟番 14 日停留期囉,過期搵吾到雇主即走,有人請就要去隔離。
隔 ...

同意,搞到班外傭同中介越黎越過份
個個都開天殺價

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

簽證到晒期就返自己國家啦,政府仲extend佢哋visa做乜?
依家d什麼專家仲話要包佢哋住宿,黐線
關香港鬼事?叫外傭國家包機接佢哋返屋企囉

男爵府

2023年兔年勳章

弱勢政府,依家咩Q都又人嘈,好煩,d外傭同中介咁醒,叫番佢地國家俾錢處理啦

象牙宮

工人係十多倍當地國人工

用者自負。 而非雇主/政府。

工人愛跳工。炒雇主, 又係雇主要負机票及其它。
外傭延長逗留期限激增3.8倍入境處嚴謹審批防「跳工」|即時 ...
1 day ago - 港府因應疫情發展,延長離職外傭的留港時間,致外傭簽證申請數字大升。入境處表示,今年4至7月對比今年1至3月,外傭以訪客身.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

tequiero_ic 發表於 20-8-8 06:26
同意,搞到班外傭同中介越黎越過份
個個都開天殺價
Yes,咁鐘意斷約,叫中介、外傭分擔費用

侯爵府

kingmommy 發表於 20-8-8 02:23

又啱喎!香港正苦都咁包機香港人返來啦!

首頁

尾頁

跳至