0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

bb3個月大,有蠶豆症+濕疹
無帶佢睇醫生,因為都只系開類固醇/保濕既野
bb滿月斷人奶食雪印後接近2個月開始起濕疹,本身臉有小小出水
2個半月轉能恩反塊臉好反哂,但隻手就嚴重左好多,中間keep住搽金盞花,之後試過溝凡士林,唔系特別見效,宜家試緊藥劑師介紹既無類固醇濕疹膏,再唔work先睇醫生

重點:想問濕疹系咪可以做敏感測試知道原因?3個月可唔可以做?蠶豆症適合做邊款?

大宅

回覆 TammyChow 的帖子

我認為你要跟住醫生開既類固醇同埋保濕cream 搽,尤其係要keep住搽保濕cream 同埋幫佢戴手套仔 等佢r 都唔會r 損左。另外bb仲咁細,其實都係飲奶為主,如果我係你,我會試轉食有機奶粉,因為成份天然有機。我同囝囝剛剛轉左食美素有機奶粉,d濕疹退左好多呀

別墅

回覆樓主:

濕疹要小心處理,因為好易會愈發愈多。3個月太細唔做得過敏測試住呀,太細做唔準架。阿仔6個月我帶佢去做敏感測試,加固時可以做參考,因為飲食都會影響濕疹。
阿仔嘅食物包括奶粉我全部都盡量揀有機,奶粉就開始左飲有機皇家美素,飲左一排阿仔嘅濕疹改善左,冇好似之前咁成日出水同埋R到流血。

複式洋房

TammyChow 發表於 20-8-9 02:54
bb3個月大,有蠶豆症+濕疹
無帶佢睇醫生,因為都只系開類固醇/保濕既野
bb滿月斷人奶食雪印後接近2個月開始 ...

刚經歷完。BB就來4個月 ,系百日之後開始濕疹,初初我都系唔想搽類固醇,跟住BB就係一夜之間嚴重,因为識用手去R,成晚都訓唔好,今日老公放假即刻一早在睇醫生,乖乖食敏感藥止痕再跟足搽類固醇,敏感測試要大小小先準確。我亦相信宜家BB免疫力低所以要搽。

別墅

我都做過點刺測試同抽血..我覺得唔係好準..專科醫生話只係參考..如果你覺得佢敏感而又驗唔出黎..都係要同佢戒

別墅

呢啲測試大概幾錢

禁止訪問

別墅

kitkitma-11 發表於 20-8-12 16:43
呢啲測試大概幾錢

抽血$6000-9000
點刺$3xxx
私家醫院做

首頁

尾頁

跳至