想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我31歲,試咗兩個月,血氣好,身體健康的,想盡快有bb。上個月每朝度基礎體溫,有用試紙,發現可能無排卵,於是在月經第二日去驗FSH LH嗰d。兩個月前做咗懷孕前身體檢查,有做盆腔超聲波,所有野都正常,當時唯獨是無驗hormones...唉

FSH 3.8, LH 2.53
normal range 在月經頭幾日分別是:
FSH 3.5至12.5
LH 2.4至12.6
我不是PCOS,亦不是卵巢早衰,而家會check埋其他野可能甲狀腺嗰d 出問題

除了仁安董醫生,藍寶梅,有無西醫推薦?其實我有睇過中醫一兩次,但hormones 問題係咪西醫會effective d?睇西醫時係咪唔應該睇中醫?

別墅

kittynmarie 發表於 20-8-9 20:28
我31歲,試咗兩個月,血氣好,身體健康的,想盡快有bb。上個月每朝度基礎體溫,有用試紙,發現可能無排卵, ...

你可以驗埋prolactin催乳素,好多人因為過高所以唔排卵,我就係。一食藥降低就會排返

別墅

回覆 Sunmoon00 的帖子

化驗所醫生話我無prolactin過高嘅 symptoms,例如乳漏、頭痛,所以話我唔洗驗 prolactin。你本身有明顯的 symptoms 嗎?
如果食藥可以令FSH LH升返,希望唔難解決。。。

別墅

我31歲,試咗兩個月,血氣好,身體健康的,想盡快有bb。上個月每朝度基礎體溫,有用試紙,發現可能無排卵, ...

意思係試紙冇顯示強陽?
我基礎體溫冇咩變代,但試紙去到強陽
都唔知自己有冇排😅

別墅

kittynmarie 發表於 20-8-9 23:49
回覆 Sunmoon00 的帖子

化驗所醫生話我無prolactin過高嘅 symptoms,例如乳漏、頭痛,所以話我唔洗驗 prol ...

下?有symptons已經去到好高嫁啦喎!我完全冇symptoms,只係去政府驗血佢幫我一獲過驗唒,先知超標少少。身邊好多朋友原來都係咁,超少少,但都唔排卵。我一食藥果個月就排返啦。

別墅

Enz 發表於 20-8-10 01:01
意思係試紙冇顯示強陽?
我基礎體溫冇咩變代,但試紙去到強陽
都唔知自己有冇排😅

紅d有強陽轉弱但體溫冇明顯上升可能係黃體不足,呢個我都試過。

珍珠宮

Sunmoon00 發表於 20-8-10 10:58
下?有symptons已經去到好高嫁啦喎!我完全冇symptoms,只係去政府驗血佢幫我一獲過驗唒,先知超標少少。 ...

睇政府咩科可以驗埋㗎?我今個月都唔知有無排卵

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-8-23 00:11
睇政府咩科可以驗埋㗎?我今個月都唔知有無排卵

睇普通門診,講到自己好嚴重好耐都冇排卵,啲荷爾蒙亂唒咁,逼佢幫你驗血。如果真係有問題,佢會寫紙比你去專科

珍珠宮

Sunmoon00 發表於 20-8-23 10:59
睇普通門診,講到自己好嚴重好耐都冇排卵,啲荷爾蒙亂唒咁,逼佢幫你驗血。如果真係有問題,佢會寫紙比你 ...

好啊,多謝你,今個月真係好似未排卵

大宅

請問月經第二日可以去哪裏驗?

別墅

puipuiyan 發表於 20-8-23 13:08
請問月經第二日可以去哪裏驗?

旺角雅蘭中心有間叫Gallus,你google下,我都係爬文而認識的
佢follow up得幾好,話你知檢驗結果後會簡單解釋,咁你再決定需唔需要睇婦科

大宅

kittynmarie 發表於 20-8-23 13:14
旺角雅蘭中心有間叫Gallus,你google下,我都係爬文而認識的
佢follow up得幾好,話你知檢驗結果後會簡單 ...

Thanks!

別墅

或者你睇下仁安李教授 ... 佢好進取呀

別墅

Sunmoon00 發表於 20-8-9 23:11
你可以驗埋prolactin催乳素,好多人因為過高所以唔排卵,我就係。一食藥降低就會排返
...

祝你好孕

首頁

尾頁

跳至