6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

10m-11m 超大食BB

有冇人比緊4奶2固/5奶2固
奶8安
固200ml-250ml

大宅

回覆 PhoebeChan333 的帖子

有呀,6個月已經8安x3,粥仔兩碗x2而家要粥仔3碗(兒童碗)

其實好多BB都食8安,都唔係特別大食嘅

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 08:56

有呀,6個月已經8安x3,粥仔兩碗x2而家要粥仔3碗(兒童碗)

冇人要同你BB鬥大食
你bb 6m 我bb 11m
食既固體唔同,質地唔同,食物都唔會一樣
11m大多數比緊2奶2固/3奶2固

6m系唔應該比到3固,bb腸胃未消化到,同埋一固系有一菜一肉,6m都未比得肉啦,除非你早成6m就比

Thanks u

大宅

你自己出個咁嘅post,人哋答你「有」,又話人哋同你比較⋯
我只係想講,好多BB都食咁上下份量⋯

仲有,我係話粥兩碗x2, 即係每餐食兩碗粥一日食兩次咁解,無講過食三餐固。
六個月起係可以食肉,我去打針嘅時候兒科醫生講嘅,仲鼓勵一定要食紅肉。
下次可以睇清楚人哋嘅回覆,同埋fact check 左先串。thank you.

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 12:50

我問緊11m-12m bb
唔知你點解6m bb會覆我?

男爵府

甘如果你要覆我,你就睇清左題目先入黎
已經打得好清楚11m-12m
你又要用你6m去比較,你唔系要同我比較
就唔會打你的bb的食量
最後仲要加句 * 其實好多BB都食8安,都唔係特別大食嘅*

你有無了解左11m12mbb先覆人?

男爵府

再者先食瓜菜類,全部試3日,無敏感再加肉
加上7m腸胃好d,再加蛋白質食肉無甘易便秘,消化得好d
6mbb肉只可調下味,其他食糊食瓜菜類

男爵府

唔洗攞埋醫生出黎,你自己上網搵下d教授資料先講
加固亦唔系鬥快,一早要加肉要加蛋白質
Bb食固體,便便會有變化,唔可以急住比肉
6m一下子比肉,系好容易便秘
你答人,都唔系聽人講,自己搵左資料先
人地話加得,唔代表個個bb得
好多bb 7m加蛋白質 都好多bb多便秘
開始硬屎,幾日無屎屙
答人之前睇清楚題目

大宅

因為我個b已經10個月大lor,你可以再睇清楚少少,我有講過佢而家食量係多左(3碗粥x2) ,而6個月開始已經係2碗粥x2。
同埋你可以望下你自己吓post,係寫住「10m-11m」。

anyway, 如果你係expect 所有回覆都係要答「無」先開心嘅,你可以當冇睇過我個回覆,thank you.

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 13:33

因為我個b已經10個月大lor,你可以再睇清楚少少,我有講過佢而家食量係多左(3 ...

唔同你r
睇番之前系懷孕版覆過你,記得你系邊個lu

大宅

係醫生話俾我聽嘅,你可以去港怡找沈醫生問下,係佢講俾我聽嘅。我相信專業人士嘅建議點都會準確過自已網上找資料。
不過你有部份講得啱,每個BB對加固嘅反應都唔一樣。我個BB的確係6m吃肉無問題,你唔能夠否定我。thx

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 13:33

因為我個b已經10個月大lor,你可以再睇清楚少少,我有講過佢而家食量係多左(3 ...

有冇人比緊4奶2固/5奶2固
甘你有無比緊呢個量?

其實我問得,就系我身邊甘多個媽媽群都無bb食到甘多

你bb 3奶2固定3固3奶?
我系想問11-12,不過我打錯

食8安系好正常,但仲系5奶2固/4奶2固就系問題
我睇番其實我真系打得好清楚
問緊呢個奶量同固體,有無人食緊

我其實系expect有人答我有囉,唔系無囉
唔系點解問有無?

大宅

不如你改返「10-11m」做「11-12m」先話我啦好嗎?咁拗落去我替你感到尷尬

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 13:51

不如你改返「10-11m」做「11-12m」先話我啦好嗎?咁拗落去我替你感到尷尬:quie ...

有咩好尷尬?我又唔會錯左唔應
不過你唔符合就唔好再應我啦

大宅

無唔應,不過會鬧人lor...lol

男爵府

sabsab122 發表於 20-8-14 13:59

無唔應,不過會鬧人lor...lol

.

首頁

尾頁