自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自學word, 但有野搞不掂,想請敎下大家

1, 標題中的符號,我找了好累,插入,符號中找不到

2, 標題如何才可以整到好像他咁樣的藍底白字效果?

3, 中間的表格,如何才可以整到一條藍色底,我只搞到字變藍底,冇字的底色要點改?

謝謝大家

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

如果係表格,你箭咀指佳個格仔right click ,就搵到相關功能,冇記錯應該係選"填滿"轉底色,再將字體顏色改白色

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 chinfongfong 的帖子

「 」

伯爵府

1. 如果用倉頡速成,
Carl+ alt + ,
就會出現標點keyboard

2. 我會畫表格做呢標題。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

这样嗎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

2 如果你講頁頂藍色,可插入圖案(藍色長方型),再將圖案擺在文字底

3中間插入表格後,用format table改變底色(成格變藍,不是文字底變藍)
睇睇呢個video幫唔幫到,唔同word version 在設置上會有點不同
https://youtu.be/ZZfKlbyRGO4

侯爵府

2024年龍年勳章

What I did on #5 picture
1, 標題中的符號
~ insert symbol, choose chinese font , you will find chinese brackets

2, 標題如何才可以整到好像他咁樣的藍底白字效果?
~ I use a table with large font, change table shading & font color, right aligned
another way: you may add a table into header, anyway, printer can't print the edge

3, 中間的表格,如何才可以整到一條藍色底,我只搞到字變藍底,冇字的底色要點改?
~ also by table , you can see table 1 , I do nothing, then table 2 , I made the format

男爵府

kerotan 發表於 20-8-16 12:41
这样嗎

對,我就係想要這個效果,我總是欠少少

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 20-8-16 13:05
對,我就係想要這個效果,我總是欠少少

那麼你看看我在7樓的提示
您所需的格式主要都在table裏的,
Border , shading

wcpcelia    發表於 20-8-17 12:32

男爵府

kerotan 發表於 20-8-16 13:16

謝謝你和大家

男爵府

kerotan 發表於 20-8-16 13:16

不好意思,又想請教你,我本來只係想調校下電腦的背景色果些,但我都不知自己按了什麼,結果現有部電腦由彩色變成得單一灰暗色調咁

之前的彩色不見晒,我找極都找不過出來?

請問你可否幫下我?

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 20-8-17 23:31
不好意思,又想請教你,我本來只係想調校下電腦的背景色果些,但我都不知自己按了什麼,結果現有部電腦由 ...

如果 不清楚自己按錯什麼
唯有
按control Z, 返轉頭

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chinfongfong 發表於 20-8-17 23:31
不好意思,又想請教你,我本來只係想調校下電腦的背景色果些,但我都不知自己按了什麼,結果現有部電腦由 ...
每次你按錯任何鍵,只要立刻undo返,就可以恢復原狀。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

2024年龍年勳章

你係講緊電腦個背景顏色
還是講word個table顏色

男爵府

kerotan 發表於 20-8-17 23:35
你係講緊電腦個背景顏色

電腦背景的顏色,包括word 個table的背景色,?

男爵府

kerotan 發表於 20-8-17 23:35
你係講緊電腦個背景顏色

現在我部電腦變得好像只有一種單一色,冇晒彩色咁

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 20-8-17 23:40
電腦背景的顏色,包括word 個table的背景色,?

係desktop轉咗色7?
你有改动過顯示設定?

要改返 就
~right click desktop
~ 揀個人化
去睇下自己有冇喐過背景色彩

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 20-8-17 23:41
現在我部電腦變得好像只有一種單一色,冇晒彩色咁

你這個描述我真的沒有辦法理解是什麼問題

男爵府

kerotan 發表於 20-8-17 23:46
你這個描述我真的沒有辦法理解是什麼問題

我充了電再開番,又复原了,不好意思麻煩到 你,

我因為在學習word果些,成日望住,所以想校下背景色果些,我都係不搞住果些啦,謝謝你先

侯爵府

2024年龍年勳章

chinfongfong 發表於 20-8-17 23:54
我充了電再開番,又复原了,不好意思麻煩到 你,

我因為在學習word果些,成日望住,所以想校下背景色果些 ...

搞掂就得啦

首頁

尾頁

跳至